Inval bij Gibson om fout hout

Gitaarbedrijf overtuigd van eigen onschuld

Merknieuws 11-09-2011 23:09

Op zoek naar Indiaas hout is de Amerikaanse federale politie (FBI) eind augustus binnengevallen bij Gibson. In de fabrieken en kantoren van Gibson zijn partijen hout, gitaren en documenten in beslag genomen. Directeur Henry Juszkiewicz van Gibson meent dat het bedrijf geen enkele wet heeft overtreden.

Het ziet er naar uit dat Gibson geen milieuwetten overtreden heeft, maar de zogenaamde U.S. Lacey Act. Het probleem schuilt in het importeren van halfbewerkte gitaartoetsen. Gibson wordt er feitelijk van beschuldigd dat het Amerikaanse, in plaats van Indiase, arbeidskrachten zou gebruiken om het hout in hun gitaren verder te verwerken. Het was volgens de Lacey Act geen probleem geweest als het bedrijf voltooide gitaren van hetzelfde hout direct uit India had geïmporteerd.

De afwerking van het hout zou in dit geval niet toegestaan zijn volgens de Indiase wet. Gibson verklaart dat zij onschuldig zijn: “De Lacey Act is alleen geldig als er wetten worden overschreden in het houtproducerende land. Gibson voldoet aan alle buitenlandse wetten en is ervan overtuigd dat het totaal onschuldig is”, zegt Juszkiewicz. De Indiase autoriteiten hebben decennialang ook de export van hout goedgekeurd.

Een andere vraag die vaak naar voren komt: waarom heeft de FBI het telkens gemunt op Gibson? Het is namelijk niet de eerste keer dat er een inval bij het bedrijf is. De agenten klopten in 2009, met automatische wapens aan hun riem, ook al eens op de deur bij het gitaarbedrijf. Toen ging het om hout uit Madagaskar. Gibson is daar uiteindelijk nooit strafrechtelijk voor veroordeeld en probeert nog steeds de in beslag genomen spullen terug te krijgen.

Iedereen met een gitaar is doelwit
Volgens Brian Majeski, schrijver voor magazine The Music Trades, is er geen Amerikaans gitaarbedrijf te vinden dat geen gebruik maakt van Indiaas palissander of ebbenhout. Iedereen die in contact komt met zo’n ‘illegaal’ stuk hout - tussenpersoon, kopers, verkopers - loopt het risico om slachtoffer te worden van deze Amerikaanse houtjacht.

Wie dus met een verboden stuk hout over de Amerikaanse grens gaat, kan zijn gitaar zomaar ingenomen zien worden door een ijverige agent. De Lacey Act is ook niet zozeer een op documenten gebaseerde wet. Met de juiste papieren zijn inname, boetes en zelfs gevangenzetting nog steeds mogelijk.

Ook voor verkopers, vintage of nieuw, is het een lastige zaak. George Gruhn, een gerespecteerde Amerikaanse dealer van vintage gitaren, meldde al dat hij veertig procent van zijn overzeese aankopen heeft stopgezet. Inmiddels heeft Willie Nelson aangekondigd dat hij zijn favoriete gitaar niet meer mee zal nemen op tour. Oppassen dus!

Luister hieronder naar een interview met Henry Juszkiewicz.

https://www.youtube.com/v/2RnIdhb2iXg?version=3&hl=nl_NL">name="allowFullScreen" value="true"> 

 

 

zoeken
zoeken