‘It rocks!’

Paul Gilbert in Europa

Interviews 09-05-2007 14:22

De Amerikaanse meestergitarist Paul Gilbert, vooral bekend als gitarist van Racer X en later van Mr. Big, tourt op dit moment voor het eerst door Europa. Vorig jaar kwam zijn nieuwe, volledig instrumentale soloalbum ‘Get Out Of My Yard’ uit en onlangs volgde de daarbij horende instructie-dvd met dezelfde titel.

Op 30 mei speelt Gilbert in de 013 in Tilburg en op 31 mei in de P60 in Amstelveen. Op Gitarist.nl maak je kans om twee kaartjes voor elk van deze concerten te winnen, waarbij je bovendien de cd én de dvd ‘Get Out Of My Yard’ cadeau krijgt (met dank aan Mascot Records). Kijk voor meer informatie hierover bij Prijsvragen. De vingervlugge Amerikaan is op dit moment al in Europa en voordat hij dan eindelijk onze kant op komt, had Gitarist.nl contact met hem via de e-mail.

Gitarist: Hoe gaat je eerste Europese tournee tot nu toe?
Paul Gilbert: It rocks! Het is druk bij de optredens en de mensen kennen mijn nummers! Ik ben ook erg blij met mijn band. We touren al sinds januari, dus we zijn inmiddels heel erg hecht geworden.

Gitarist: Waarom duurde het zo lang voordat je naar Europa kwam?
Paul Gilbert: Ik speelde het op veilig door alleen in Japan op te treden, waar ik een erg groot publiek heb. Maar nu weet ik dat ik ook in Europa een fantastisch publiek heb!

Gitarist: Speel je op deze tour alleen je solowerk of ook werk van Racer X of Mr. Big?
Paul Gilbert: Ik speel alles: Racer X, Mr. Big, mijn solonummers, mijn nieuwe instrumentale nummers en enkele covers als verrassing.

Gitarist: Voordat je naar Europa kwam heb je door de Verenigde Staten getourd met de G3-tour van Joe Satriani met John Petrucci. Hoe was dat voor jou?
Paul Gilbert: Fantastisch! Ik heb iedere avond genoten van de jamsessies. Joe Satriani, John Petrucci en ik hebben elkaar echt geïnspireerd. De tour heeft er voor gezorgd dat ik enthousiaster ben geworden over gitaarspelen.

Gitarist: Wie van jullie heeft ‘gewonnen’?
Paul Gilbert: Het publiek won iedere avond!

Gitarist: Waarom heb je ervoor gekozen om ‘Get Out Of My Yard’ een volledig instrumentaal album te maken?
Paul Gilbert: Ik had het nog nooit eerder gedaan en zag het daarom als een uitdaging. Ik ben tevreden met het resultaat, dus zal ik het in de toekomst meer gaan doen.

Gitarist: Wist je toen je de cd ‘Get Out Of My Yard’ aan het maken was al dat je er een instructie-dvd bij zou maken?
Paul Gilbert: Daar dacht ik niet over na, ik wilde gewoon een gave cd maken. Toen die klaar was, kwam ik op het idee om de dvd te maken.

Gitarist: Voor welk niveau gitaristen is de dvd gemaakt?
Paul Gilbert: Er staan dingen op voor gitaristen van ieder niveau. Ik heb mijn ideeën over het spelen en de compositie van ieder nummer laten zien en enkele belangrijke technieklessen gegeven. Ik denk dat ik wat van mijn beste picking-geheimen heb prijsgegeven! Het belangrijkste dat ik de kijkers wil bijbrengen is dat je goed moet klinken, maar daar komen een heleboel details bij kijken. Daarom is de dvd ook meer dan twee uur lang!

Gitarist: Geef je nog steeds les aan het Musicians Institute of Technology?
Paul Gilbert: Ja, daar geef ik nog steeds les, zowel in Hollywood als in Japan. Ik hou van die school en ik vind het lesgeven fantastisch. Het zorgt ervoor dat ik enthousiast blijf gitaarspelen.

Gitarist: Is er iets dat jij niet kan spelen?
Paul Gilbert: Ik heb nooit geprobeerd mijn fingerpicking-techniek te ontwikkelen. Ik doe bijna alles met een plectrum, dus zelfs een simpel Bob Dylan-nummer is erg moeilijk voor mij, vanwege de fingerpicking.

Gitarist: Hoe ziet de toekomst voor jou eruit?
Paul Gilbert: Meer interessante muziek en intense geluiden!
zoeken
zoeken