De bas van Noel & Jimi

Blog 20-08-2014 00:00

Een van mijn eerste bandjes was, hoe zal ik het zeggen, niet zo gestructureerd. Het enthousiasme van de bandleden won het ruimschoots van de praktische instelling, wat onder meer als resultaat had dat iedereen in elk nummer weer op een ander instrument speelde.

1

Noel Redding was ook endorser van de Hagström bas

Zo kreeg ik ook af en toe de rol van bassist toebedeeld. Daartoe hadden we een bandbas, die we gezamenlijk hadden gekocht bij Nederland Muziek, toen nog aan de Prinsengracht in Amsterdam. We zagen het instrument in de occasionhoek van de winkel staan en na hem te hebben uitgeprobeerd en 200 gulden te hebben betaald namen we ‘m mee naar huis.
Het was een Hagström, een Zweeds merk wisten we, maar daarmee hield onze kennis wel zo’n beetje op. De vorm van de body leek op een SG maar dan ‘offset’ en er zaten veel schuifschakelaartjes op, o.a. voor het aan- en uitzetten van de twee elementen en voor toon. Er zat zelfs een aan/uitschakelaar op!

2

De bandbas in handen van de toevallige bespeler van dat moment (niet ondergetekende)

Raadsel
De bas had echter ook iets raadselachtigs. Tussen de stemmechanieken zaten op de kop vier plastic dopjes die evenzoveel gaten leken af te dichten. Ook waren de poolstaafjes van de elementen ovaal van vorm, alsof ze bedoeld waren voor veel dikkere snaren. Het was typisch, maar we stonden er niet te lang bij stil: voor ons voldeed deze fijn spelende bas. We wilden muziek maken en daarmee de wereld veroveren, als het even kon. Uiteindelijk kwam de Hagström in mijn bezit en ik heb ‘m nog jaren gehouden, ook nadat ik al lang definitief op gitaar was overgestapt. Halverwege de jaren negentig verkocht ik hem aan een beginnende bassist, die er heel blij mee was.

Statusverhogend
Fast forward naar het nieuwe millennium. Ik krijg een net verschenen cd-boxset van Jimi Hendrix in handen waar een mooi geïllustreerd boekwerk bij zit. Ik blader wat door het boek en wat ziet mijn oog op een van de pagina’s? Noel Redding met precies de Hagström bas die ik ooit had!  Naast de statusverhogende (ahum) werking van deze ontdekking was nu ook het raadsel van de dopjes en brede poolstaafjes opgelost: de bas bleek 8-snarig te zijn. In de extra gaten in de kop zaten vier kleine stemmechanieken voor de octaafsnaren en het feit dat de bas dus snaarparen had verklaarde eveneens de ovale pooltjes.

3

Hendrix met H8 tijdens een jamsessie in 1967 in New York

Spanish Castle Magic
Omdat inmiddels het internettijdperk was aangebroken ging ik natuurlijk even googlen. De bas bleek H8 te heten en er waren er tussen 1967 en 1969 ruim tweeduizend van gebouwd. Verder las ik dat Noel Redding de bas op een aantal studio-opnames heeft gebruikt (o.a. Spanish Castle Magic), maar dat Hendrix zelf ook op de H8 heeft gespeeld, op een aantal studiojams waaronder Day Tripper van The Beatles. Zo bleek er achter onze curieuze oude bandbas nog meer verhaal te zitten dan we ooit vermoed hadden.

zoeken
zoeken