aanmelden
Review van de Baton Rouge AR20C ACE-LTD
De tweede uitgang biedt enorm veel mogelijkheden
Tests 19-09-2019 09:27
Het merk Baton Rouge bestaat twintig jaar en brengt ter gelegenheid daarvan een bijzondere gitaar uit in een beperkte oplage. In Gitarist 341, augustus 2019, hebben we dit auditoriummodel met een Florentijnse (scherpe) cutaway getest. Wat ons vooral opviel: het cederhouten bovenblad en een tweeledig pickupsysteem.

door Hein van Dongen

Voor wie Baton Rouge niet kent: het is de naam waaronder de Duitse importeur Best Acoustics Reinhardt gitaren op de markt brengt die in het Verre Oosten worden gemaakt. De limited edition die we hier testen is een auditoriummodel met een Florentijnse (scherpe) cutaway, die vooral opvalt door het cederhouten bovenblad en een tweeledig pickupsysteem.

Om een juiste indruk van Baton Rouge gitaren te geven kun je niet volstaan met een beschrijving van het geluid, de constructie en de bespeelbaarheid. Want er zal echt een foto bij moeten, en op die foto zal ook het prijskaartje moeten staan. Want daar staat bij Baton Rouge vaak een onwaarschijnlijk laag bedrag op. Zo ook bij dit model, waarvan er maar 100 gemaakt zijn.

Constructie en geluid
Als je de gitaar bekijkt valt op dat er bijzondere materialen zijn gebruikt. Inderdaad massief ceder voor het bovenblad, gelamineerd esdoorn voor de body en de bindingen en ovangkol voor de toets. Het logo, de rozet en de toets zijn ingelegd met abalone.

Cederhout wordt voor de bovenbladen van staalsnarige gitaren weliswaar minder gebruikt dan sparren, maar het heeft een klankkarakter dat veel mensen kunnen waarderen. Vergeleken met sparren klinkt ceder warmer en wat minder dynamisch. Dat houdt in de praktijk in dat er niet zo snel een groot verschil in volume ontstaat tussen bijvoorbeeld passages die je strumt, tokkelt of singlestring speelt. Het hangt waarschijnlijk van je speelstijl af of deze klankeigenschap je aanspreekt. Als je liever een exemplaar met een sparren top zou willen hebben levert Baton Rouge voor dezelfde prijs een zustermodel, de AR20S/ACE LTD. Maar ook daar moet je snel bij zijn, want ook dit model heeft een gelimiteerde oplage van slechts 100 stuks.

De gitaar is goed afgesteld, al zou de actie wat mij betreft iets lager mogen zijn, maar ook dit heeft veel te maken met je manier van spelen (voor strummen is de afstelling perfect). Waar je ook speelt op de hals - en of je nu singlestring-solo’s speelt, tokkelt of je uitleeft als slaggitarist: het geluid is helder, goed gedefinieerd, krachtig en mooi in balans. De gitaar heeft bovenal een krachtige sustain, waar ook de Elixer snaren aan bijdragen.

Versterking
Een interessant feature is het BR-2P pickupsysteem, dat door het Duitse Shadow is ontwikkeld en speciaal gemaakt wordt voor Baton Rouge, al kwamen we vergelijkbare systemen (eveneens van Shadow) ook tegen op duurdere gitaren van andere merken. Het pickupsysteem bestaat uit twee onderdelen: een Nanoflex element onder de brug en een Nanomag pickup onder het uiteinde van de toets. Nanoflex is een door Shadow ontwikkeld dun en buigzaam sensorsysteem dat niet alleen de trillingen van het zadel maar ook die van de klankkast opvangt. Het geluid lijkt meer op dat van een microfoon dan op dat van een piëzo-element. De Nanomag pickup is een magnetisch element dat van een vrij zeldzame soort magneten gebruikmaakt (samarium kobalt). Terwijl de magnetische pickups die je van een elektrische gitaar kent vooral een piek hebben in de middenfrequenties, heeft de Nanomag een rechte frequentiekarakteristiek. Op de plek waar hij is bevestigd produceert je gitaar de luidste boventonen.

De combinatie van beide elementen verricht het wonder: de Nanoflex pakt vooral het geluid van de snaren en de klankkast op, terwijl de Nanomag pickup voor extra diepte en kleuring zorgt. Maar dit halselement is vooral ook van belang als je een percussieve speelstijl hebt, vandaar dat het door Baton Rouge de ‘tap-pickup’ wordt genoemd.

Beide elementen zijn te bedienen vanaf een vrij klein paneel in de zijkant van de body. Met een blendregelaar kun je de onderlinge verhouding van de twee pickups instellen - je kunt er dus ook een mee uitzetten. Per pickup heb je vervolgens een toonregeling, die niet zomaar het hoog of laag afknijpt, maar die als je hem naar links draait de lage tonen versterkt en als je hem naar rechts draait de hoge tonen. Je hebt met dit alles dus heel veel mogelijkheden om je geluid in te stellen. De volumeregelaar doet dienst als een masterregelaar voor de hele gitaar en er is ook nog een faseschakelaar tegen feedback en niet te vergeten een stemapparaat, dat de gitaar ook op ‘mute’ zet.

Een bijzondere extra mogelijkheid wordt geboden door een tweede uitgang. Als je een jackplug simpelweg in de eindpin prikt, gaat het geluid van beide elementen (al of niet gemengd) mono naar de versterker of de PA. Sluit je de tweede uitgang ook aan, dan stuurt de preamp beide elementen ieder naar een ander kanaal. Op die manier zou je stereo kunnen spelen over twee versterkers, maar een interessantere optie is het om beide signalen separaat aan effecten te koppelen. In de praktijk biedt dit enorm veel mogelijkheden, al zal het wel even zoeken zijn naar de voor jou best bruikbare klankkleur.  

Conclusie
Misschien zijn de kopers van een Baton Rouge gitaar niet de mensen die normaal gesproken op zoek gaan naar limited editions, maar vooral mensen met een beperkt budget die zoveel mogelijk waar voor hun geld willen hebben. En voor die mensen is deze gitaar een feest: een mooi akoestisch geluid dankzij het cederen bovenblad en heel veel gebruiksmogelijkheden dankzij het bijzondere pickupsysteem. Kortom: reden voor een feestje.

BATON ROUGE AR20C ACE-LTD
Prijs: € 379,-
Type: auditorium met Florentijnse cutaway
Bovenblad: massief Canadees ceder
Zij- en achterkant: gelamineerd esdoorn
Hals: mahonie
Toets: ovangkol
Brug: ovangkol
Mechanieken: verchroomd met zwarte knoppen
Topkam/breedte: kunststof/46 mm
Frets: 20
Mensuur: 630 mm
Elektronica: Baton Rouge BR-2P by Shadow

Distributie: Best Acoustics Reinhardt GmbH, Tübingen (D), tel. +49 7071 750120

www.bestacoustics.de www.batonrouge-guitars.com