Verslag masterclass Guitar Sound Shaping met Tom Barbier

Boss tour met Tom Barbier nog op 26 mei bij Keymusic Rotterdam

Events 19-05-2017 09:08

Op een regenachtige zaterdagmiddag in mei verzamelden zich zo’n twintig gitaristen bij Keymusic in Den Haag voor de masterclass ‘Guitar Sound Shaping’, van de Belgische gitarist Tom Barbier, georganiseerd door Boss, met Gitarist als partner. We kregen een zeer boeiende twee uur voorgeschoteld!
De masterclasstour gaat op 26 mei verder bij Keymusic Rotterdam, en nieuwe data liggen in het verschiet. 

Tom Barbier verdiende zijn sporen bij Belgische bands als Zornik, Lemon, Headphone, Tout va Bien en Manoeuvres, en vertelt al vanaf zijn prille begin als gitarist geobsedeerd te zijn door gitaargeluid en alles wat daarmee te maken heeft. Al zat hem de tijd niet mee: toen hij begin jaren negentig begon met gitaarspelen, was Slash met Guns N’ Roses de gitarist, en die was van mening dat er tussen gitaar en versterker uitsluitend plek was voor een snoer en verder niets. En dat terwijl effectpedaaltjes een betaalbare manier zijn voor iedereen om zijn sound te veranderen, c.q. te verbeteren. Toen Barbier eenmaal zijn eerste pedaal - een Russische Electro-Harmonix Big Muff - had aangeschaft, ging het roer om, en zijn jacht op pedalen - vintage en nieuw - barstte los.

Fuzzpedalen
Na een lofzang op een aantal oude fuzzpedalen demonstreert Barbier ook direct de nadelen van losse effecten, met name als ze ouder zijn. Je cleane geluid lijdt onder hun aanwezigheid en verliest aan sprankeling en pit, ze zijn kwetsbaar bij intensief gebruik, de volgorde waarin ze zijn aangesloten kan niet worden veranderd tijdens het spelen, en je kunt geen presets met verschillende combinaties maken. Het uitzetten van de chorus, delay en compressor van je cleane sound, en het tegelijkertijd inschakelen van je fuzz en octaver voor je solo wordt zo wel een hele tapdans. Dat was de reden dat multi-effectunits een tijdje populair waren, maar die hebben weer als nadeel dat lang niet alle ingebouwde effecten dezelfde kwaliteit hebben.

Buffer
De oplossing? Losse pedalen, hoe meer hoe beter! In combinatie met een buffer voorin je signaalpad tegen klankverlies en een looper waardoor je je (vintage) pedalen op afstand aan/uit kunt zetten en je dus niet steeds op die gammele schakelaar hoeft te stampen.

Boss ES-8
Vervolgens demonstreert Barbier de nieuwe Boss ES-8, een programmeerbaar Effects Switching System met buffers en midi. Een uitkomst, zo blijkt, met een complexe set-up als die van Barbier, maar ook voor gitaristen met een bescheidener arsenaal. Barbier laat vervolgens horen hoe verschillende effecten in combinatie met elkaar klinken, en wat het resultaat is als je met de volgorde van je pedalen experimenteert. En dat is de moeite waard. Zo klinkt een wahpedaal vóór je fuzz werkelijk anders dan erna, en blijkt een volumepedaal het best na je fuzz te komen, maar vóór je delay.

Radiohead
Een aantal geluidsbepalende gitaristen komt voorbij in de voorbeelden. We horen onder anderen Radiohead, St. Vincent, Kyuss, Tom Morello en de bekende delays van The Edge in de bijna twee uur die de masterclass duurt. Ook demonstreert Barbier meer extreme klanken met - naast natuurlijk een batterij aan effecten - een E-bow, een schroevendraaier (!) en een metalen slide, waarmee hij onder meer overtuigend een theremin (bekend van Good Vibrations van The Beach Boys) nabootst.

PDF van de masterclass
Je kunt een 48-pagina illustratieve en audio samenvatting van wat aan bod gekomen is in de masterclass, met illustraties zoals bovenstaand, downloaden via rolandce.com/tombarbier.
Je krijgt dan allerlei effectvolgordes te zien en te horen. Prachtig materiaal! (installeer wel even de juiste Flash-player bestanden).
Maar het zou zonde zijn Barbiers masterclass uitsluitend vanachter je beeldscherm tot je te nemen. Als je hem live aan het werk ziet, kun je niet anders dan geïnspireerd worden. (Michiel Roelse)

Het interview staat ook online op Gitarist.nl en Musicmaker.nl, sectie Events.  

Tom Barbier Bosss masterclass Guitar Sound Shaping
Vrijdag 26 mei - Keymusic Rotterdam 

Meer data volgen snel!

De masterclass ‘Boss Guitar Sound Shaping - Beyond The Daisy Chain’ wordt georganiseerd door Roland Central Europe. Gitarist is partner van de tour.

 

zoeken
zoeken