Boeiende slidegitaarclinic van David Piedfort

Slidemeester sluit succesvolle clinictour af bij Max Guitar Venlo

Events 19-03-2018 14:17

Ondanks de ijzige kou verzamelde zich afgelopen zaterdag een groep slidegitaar-enthousiasten in de Venlose vestiging van Max Guitar om daar van de Belgische gitarist David Piedfort de eerste beginselen van het slidegitaarspel te leren. Alle deelnemers hadden hun gitaar meegenomen en minstens zo belangrijk hun slide. Voorzien van een kop warme koffie en met het instrument in de aanslag wachtte men gespannen af op wat komen zou. Gitarist, partner van deze slidetour, was ook van de partij.
Lees hier wat David Piedfort ons bijbracht!

tekst en foto's: Co Koenen

In slechts twee uur de grondbeginselen van slidegitaar uitleggen valt niet mee, maar David Piedfort kwam zaterdagmiddag een heel eind. De Belgische sessiegitarist, die bij artiesten als The Scabs, Stijn Meuris en Soulfoundation speelt, en daarnaast de liveband leidt bij het populaire VTR Radio 2 programma The Weekwatchers, vertelt ter introductie dat slidegitaar eigenlijk als een hobby voor hem begon, maar dat hij gaandeweg steeds vaker gevraagd werd om slide te spelen en zo een van de bekendste slidegitaristen van België werd.

David Piedfort laat de vierkante hals van een 'square neck' resonator zien

De clinic begint met het bespreken van de verschillende types slide die er zijn, van glas en messing tot keramisch en roetsvrij staal. Net als bij plectrums hangt de keuze af van wat je wilt, waarbij het vooral gaat om toon versus gewicht: hoe zwaarder een slide is, hoe meer toon je krijgt, maar ook hoe moeilijker hij te hanteren is. Ook toont Piedfort een ‘concave’ slide, die de radius van de gitaartoets volgt – handig voor als je slide speelt op een standaard afgestelde gitaar.

Beperkte speeltechniek
Nadat hij kort de grote slidenamen bespreekt die je gehoord moet hebben (veel bluesmannen, al benadrukt Piedfort dat slide niet synoniem is met blues), komen we bij het spelen zelf aan. Piedfort stelt overigens nog dat slide een beperkte speeltechniek is waarmee je niet alles kunt spelen wat er in je hoofd opkomt – je moet er het beste van maken.

Slide spelen met fingerpicks en de gitaar liggend op de schoot: ook een manier

Eerst gaan de deelnemers oefeningen in standaard stemming spelen. Deze heeft als voordeel dat je ook ‘gewoon’ kunt spelen, maar met slide-akkoorden ben je beperkt. De oplossing is om majeurakkoorden op snaar 2, 3 en 4 te spelen (de ‘A-greep’) en mineur op snaar 1, 2 en 3 (de ‘Em-greep’). Je speelt dus akkoorden van slechts drie snaren en moet daarom de andere drie dempen. Dat doe je met de duim van je rechterhand in een zogenaamde ‘bearclaw’, laat Piedfort zien.

Slidelick Elmore James
Dat je in standaard stemming slechts akkoorden van drie snaren kunt spelen is volgens de bekende slideleraar Bob Brozman onzinnig en daarom kiest hij (en velen met hem) voor de akkoordstemming. Nadat de hele groep heeft omgestemd naar open E wordt in deze stemming de beroemde slidelick van Elmore James’ Dust My Broom gespeeld. Piedfort vertelt dat de open stemmingen in twee groepen kunnen worden onderverdeeld: met de root note (grondtoon) op de zesde en op de vijfde snaar.

Elektrisch, akoestisch en zelfs een cigar box: de deelnemers kwamen met een divers instrumentarium

Piedfort demonstreert dat in open stemming ‘pielen’ tussen de tiende en twaalfde fret altijd coole licks oplevert, ook als je verder weinig van slide weet – bluff yourself  into slide, zoals hij dat noemt. Ook de grote namen maken hier veel gebruik van en het vormt samen met de akkoordslide van de topkam naar de derde fret zelfs de kern van het spel van velen.

Inspiratie
Met deze constatering sluit David Piedfort zijn clinic af en daarmee zijn tour die begin februari van start ging en hem langs verschillende gitaarwinkels in de Benelux voerde. De deelnemers in Venlo hadden weer nieuwe inspiratie opgedaan en dat zal elders niet anders geweest zijn. Een geslaagde clinic.

www.slidegitaar.be
www.davidpiedfort.be

zoeken
zoeken