Fender American Ultra II Telecaster & Stratocaster HSS - - test uit Gitarist 408

Doordacht & verfijnd

Tests 23-07-2025 15:00

Fender gaf de American Ultra gitaren een subtiele make-over en creëerde zo - naar eigen zeggen - hun meest geavanceerde serie elektrische gitaren. Aan de hand van de twee bestsellers van de reeks bekijken wij of de Amerikanen daarin geslaagd zijn.

tekst Dave Burrluck foto’s Phil Barker

Fender vernieuwt al geruime tijd om de vier of vijf jaar zijn belangrijkste series. Het lijkt kort geleden dat de American Ultra-serie eind 2019 de American Elite verving, maar nu is er de American Ultra II-serie, “(Fenders) meest geavanceerde serie elektrische gitaren, die het hypermoderne recept nemen en opvoeren tot 11”, aldus het bedrijf.

“Gebouwd voor moderne muzi- kanten die zowel precisie als prestaties eisen, levert de Ultra II een ongeëvenaarde speelervaring, met vooruitstrevende technologie en een verfijnd ontwerp dat een standaard zet in de muziekwereld.”

De specificaties van de Ultra II-serie gaan over progressie en staan in contrast met American Vintage II-modellen, terwijl de meer alledaagse American Professional II-serie met een voet in beide kampen staat. Toch ziet hetzelfde model uit elke Fender-serie er van een afstand uit als de klassieker waarop het gebaseerd is, dus in werkelijkheid zijn het de fijnere, subtielere details die de echte modelverschillen bepalen.

In detail
Een eerste verschil is een prijsverhoging van ongeveer 200 euro. Daarvoor krijg je een reeks redelijk kleine veranderingen en aanpassingen aan wat al een behoorlijk verfijnd platform is. De body’s zijn alleen van elzenhout (geen essenhout), de palissander toetsoptie van de vorige versie is veranderd in ebbenhout, terwijl de gebruikelijke dosse- of riftgezaagde esdoorn halzen nu gespecificeerd zijn als kwartiersgezaagd. En de topkam is veranderd van been naar Graph Tech Tusq.

Beide halzen hebben een vrij diepe amberkleur, bijna de kleur van geroosterd esdoorn; de achterkant van de hals en kop zijn superglad zijdeglans gelakt, terwijl de eenvoudige goudkleurige merk- en modellogo’s subtiel en stijlvol zijn. Net als voorheen heeft de Strat extra routings aan de achterkant, de moderne uitschulping achter de onderste hoorn en een afgeronde hiel die ook licht is afgeschuind om de dikte te verminderen. De Telecaster weerspiegelt deze kenmerken en voegt Strat-achtige contouren toe voor de onderarm en buik, terwijl de gebogen randen behouden blijven. Afgezien van deze veranderingen zijn de halsspecificaties identiek, met een compoundradiustoets, medium jumbofrets, gerolde randen en iets te grote positiestippen. Nieuw zijn de fluorescerende stippen aan de zijkant van de toets. De hardware op beide modellen is identiek aan de vorige Ultra’s.

De Strat heeft de Fender ‘2-Point American Ultra Synchronized Tremolo’ en beschikt over gepolijste roestvrijstalen blokzadels, een koudgewalst stalen blok en een in strakheid instelbare pop-in arm. Het gebruikte materiaal voor de dikkere grondplaat van de Tele brug, zonder zijkanten, is niet gespecificeerd hoewel de blokzadels van verchroomd messing zijn. De twee extra schroeven aan het uiteinde van de plaat voorkomen potentiële oscillatie bij hoge volumeniveaus. De stemmechanieken op beide gitaren zijn dezelfde lockingtypes met korte stringposts en een enkele snaargeleider.

De Noiseless pickups zijn eigenlijk gestapelde humbuckers en ze zijn ook ‘upgraded’ II-versies, maar Fender geeft geen aanwijzingen over de daadwerkelijke veranderingen. De hals- en middenpickup van de Strat hebben magnetische pooltjes van gelijke hoogte, terwijl die van het brugelement van de Tele licht uitsteken maar ook even hoog zijn. Het halselement zit in een gesloten behuizing en kan door montage aan de slagplaat eenvoudig in hoogte versteld worden.

Over slagplaten gesproken: die zijn van geanodiseerd aluminium in zwart, goud of zilver, afhankelijk van de kleur van de body, wat ook van invloed is op de kleurkeuze van de pickup-behuizingen en ‘softtouch’ knoppen op de Strat. Terwijl de Ultraburst van onze afgebeelde modellen (een driekleurige burst met een ondoorzichtig amberkleurig midden) is overgenomen uit de vorige serie, omvat de II-serie diverse nieuwe kleuren.

Feel en geluid
Als je de gitaren uit hun luxe koffers haalt, is het meteen duidelijk dat dit geen fifties kopieën zijn. In feite is, afgezien van de contouren, alles verfijnd. De halzen zitten in het moderne kamp, niet overdreven dun, met diktes van iets minder dan 21 mm bij de 1e fret en iets meer dan 22 mm bij de 12e. Ze zijn redelijk vergelijkbaar met Fenders moderne C, maar het moderne D-profiel hier heeft iets vollere schouders, wat de indruk geeft dat de hals dunner is dan in werkelijkheid.

Volgens Fender is de topkambreedte 42,8 mm, maar wij meten 43,3 mm met een halve millimeter meer breedte voor de snaarafstand dan bij de vorige Ultra II die we getest hebben. De 254- tot 356-mm (10- tot 14- inch) compoundradius begint minder bol als de standaard 241- mm (9,5-inch) ‘moderne’ Fender radius en vlakt af naarmate je verder omhoog gaat op de hals. Nauwelijks revolutionair, maar wel weer een ander gevoel; ook de zeer goed geslepen frets meten ongeveer 2,6 mm breed met een goede hoogte van 1,14 mm. Voel je het verschil tussen de ebben toets en een van palissander? Nauwelijks of helemaal niet, vanwege die frethoogte - met lagere en kleinere ‘vintage’ frets zou je het wel voelen. In theorie zou de combinatie van de kwartiersgezaagde hals en de ebben toets de stijfheid moeten verhogen. En wat hier duidelijk is, is de pittige snelle attack in combinatie met een heel goede afstelling. Er is geen verschil met de feel van de esdoorn toets van de Tele en, in alle eerlijkheid, na een paar uur spelen op deze Ultra II’s voelen onze vintage-spec Strat en Tele aan als museumstukken.

Als je een optredend muzikant bent, zul je de Noiseless pickups waarschijnlijk verwelkomen, vooral als je op een hoger volume speelt. Velen van ons spelen zonder problemen met hun singlecoils, maar deze extra verzekering typeert de Ultra. Maar hoe klinken ze? Als je op zoek bent naar een klassieke Strat-voicing, dan is deze HSS-versie misschien niet je ding. Deze vrijwel ruisloze Ultra Strat Modern pickups klinken meer als conventionele humbuckers dan de cleanere, heldere voicing van de V2 Noiseless Vintage pickups op een standaard Ultra II Strat, die we ook bij de hand hadden tijdens de test. Deze hebben een vollere intonatie met minder sprankeling; de halspickup klinkt clean gespeeld erg jazzy, het middenelement heeft een beetje meer bite en gecombineerd krijgen we het bekende tussenstandgeluid - het is alleen wat donkerder.

De Haymaker humbucker voegt dikte toe, maar niet ten koste van de helderheid; het is eigenlijk een heel goed gestemde hot ‘bucker, en als rocker moet je dit horen. Hij splitst heel goed; je hoort de binnenste spoel en deze is meer Strat-achtig, zeker in combinatie met de middelste pickup. Opnemen met de Telecaster geeft een goed beeld. Hij is helder en twangy; de toonpot is een no-load type en, net als bij de Strat, zorgt de treblebleed op de volumeknop ervoor dat de helderheid behouden blijft als je hem terugdraait. Die helderheid strekt zich uit tot de halspickup, hoewel die eigenlijk een beetje meer humbuckerachtig klinkt. Het geheime wapen is de S1-schakelaar (een drukschakelaar in de volumeknop), die beide pickups in serie schakelt, ongeacht de stand van de driewegschakelaar. Het is het dikste en krachtigste geluid, maar als je het volume omlaag draait wordt de klank niet donkerder en het is een behoorlijk coole jazztoon. Dat in-seriegeluid is ook geweldig voor pedalboards; het levert grootse cleane klanken en houdt van gain en smerige drivepedalen.

Terwijl de geluiden van deze Fenders classic (Tele) en moderne rock (Strat HSS) suggereren, excelleren beide gitaren en worden kameleon-achtig met zelfs een vrij eenvoudig pedalboard, om nog maar te zwijgen van de complexere voicings van onze Helix LT. Stop de Strat HSS niet in een hokje: vooral met de goed afgestelde treblebleed kun je een aantal zeer bruikbare grootse, cleane sounds creëren die aan klassieke Gibson-halspositiegeluiden doen denken, door het volume terug te draaien. Zelfs de humbucker kan worden getemd zonder de gebalanceerde helderheid te verliezen. De Tele werkt goed met vrijwel alles: studiotype reverbs en multitapdelays, lichte of zware modulatie, dikke crunch en drive. De kleine details zitten het spel nooit in de weg - verre van dat. De Strat heeft de uitstekende vibrato en luxueus aanvoelende soft-touch bedieningsknoppen. De sterk geribbelde knoppen op de Telecaster voelen aan als iets uit een juwelierswinkel, ondanks dat ze een beetje scherp zijn. Zelfs de lichte hoek van de elementschakelaar voegt nog een klein procentje comfort toe.

Conclusie
Als Fender zegt dat alles is aangepast aan deze nieuwe Ultra’s, dan klopt dat aardig. En hoewel er niet heel veel verschillen zijn tussen serie I en II, is de voortdurende verfijning heel duidelijk te zien in deze uitstekend doordachte en uitgevoerde ontwerpen. In het begin voelen ze misschien een beetje modern aan, maar hoe meer we spelen, hoe meer ze overkomen als veelzijdige gitaren die echt passen bij een breed scala aan pedaal- en versterkerinstellingen. Er is geen strijd; niets zit in de weg. Misschien is het wel tijd om over te stappen van onze vintage modellen? Dit zijn serieuze gitaren voor serieuze spelers.

FENDER AMERICAN ULTRA II TELECASTER
OORDEEL 4,5 (van 5 sterren)
GITARIST ZEGT: Kleine verbeteringen zorgen voor een heerlijk bespeelbare gitaar met goede, ruisloze klanken en extra mogelijkheden dankzij het S1-schakelsysteem.

FENDER AMERICAN ULTRA II STRATOCASTER HSS
OORDEEL 4,5 (van 5 sterren)
GITARIST ZEGT: Hetzelfde als bij de Tele. Liefhebbers van het klassieke Stratgeluid kunnen beter naar de Ultra II SSS kijken.

 

FENDER AMERICAN ULTRA II TELECASTER
RICHTRIJS: € 2649,- (met koffer)
LAND VAN HERKOMST: VS
TYPE: singlecut solidbody elektrische gitaar
BODY: elzen
HALS: kwariers gezaagd esdoorn, moderne ‘D’, geschroefd
MENSUUR: 648 mm (25,5 inch)
TOPKAM/BREEDTE: Graph Tech Tusq /43,3 mm
TOETS: esdoorn, zwarte positiestippen, Luminklay zijstippen, 254-356 mm (10-14 inch) compoundradius
FRETS: 22, medium jumbo
HARDWARE: Fender American Tele brug met zes verchroomde messing zadels,  Fender Deluxe lockingstemmechanieken, vernikkeld/verchroomd
STRINGSPACING, BRUG: 52,5 mm
ELEKTRONICA: Fender Ultra II Noiseless Vintage Tele brug- en halselement, 3-positie elementschakelaar, mastervolume (met S-1 schakelaar en treblebleed) en mastertoon (no-load)
GEWICHT: ong. 3,55 kg
OPTIES: esdoorn of ebben toets (kleurafhankelijk, zie onder)
LINKSHANDIG: nee
AFWERKINGEN: Ultraburst, Sinister Red, Avalanche (esdoorn toets), Solar Flare en Texas Tea (ebben toets) - hoogglans polyurethaan body met Ultra zijdeglans urethaan hals en voorzijde kop
DISTRIBUTIE: Fender Musical Instruments EMEA, East Grinstead (VK), tel. 0044 1342331700
WEBSITE: fender.com

FENDER AMERICAN ULTRA II STRATOCASTER HSS 
RICHTPRIJS: € 2699,- (incl. koffer)
LAND VAN HERKOMST: VS
TYPE: doublecut solidbody elektrische gitaar
BODY: elzen
HALS: kwartiers gezaagd esdoorn, moderne ‘D’, geschroefd
MENSUUR: 648 mm (25,5 inch)
TOPKAM/BREEDTE: Graph Tech Tusq/43,3 mm 
TOETS: ebben, witte parelmoeren positiestippen, Luminlay zijstippen, 254-356 mm (10-14 inch) compoundradius
FRETS: 22, medium jumbo
HARDWARE: Fender 2-punts Deluxe vibrato met pop-in arm, Fender Deluxe lockingstemmechanieken
STRINGSPACING, BRUG: 52,5 mm
ELEKTRONICA: 2x Fender Ultra II Noiseless Hot Vintage Strat (hals en midden), Haymaker humbucker (brug), 5-positie elementschakelaar, mastervolume (met S-1 schakelaar en treblebleed), toon 1 (hals en midden), no-load tone 2 (brug) 
GEWICHT: 3,79 kg
OPTIES: esdoorn of ebben toets (kleurafhankelijk, zie onder)
SERIE-OPTIES: ook verkrijgbaar in SSS-elementconfiguratie
LINKSHANDIG: alleen gewone Strat 
AFWERKINGEN: Ultraburst, Noble Blue, Texas Tea (ebben toets), Solar Flare, Sinister Red (esdoorn toets)

zoeken
zoeken