Het karakteristieke geluid van Mike Stern

Blog 17-10-2014 00:00

Nog een paar dagen wachten en dan is het album Eclectic van Eric Johnson & Mike Stern beschikbaar. Een mooi moment om eens te kijken naar het karakteristieke geluid van jazz/fusion gitarist Mike Stern.

 1

Rock attitude
Op het moment dat ik serieus naar jazz ging luisteren waren er twee gitaristen die mij erg aanspraken. Dat was aan de ene kant Jim Hall met zijn coole esthetische stijl en aan de andere kant fusionvirtuoos Mike Stern. Bij hem sprak me vooral aan dat ik de rock & roll terughoorde in de manier waarop hij jazz speelde (luister maar eens naar Hook Up en One Liners van het album Give And Take). Maar hij behoort dan ook tot de generatie jazzgitaristen die opgroeide met pop en rock.

Spullen

Stern wordt niet voor niets met fusion geassocieerd, want naast cleane jazz speelt hij net zo makkelijk – en net zo vaak - funk, blues en rock. Maar wat altijd hetzelfde blijft is zijn manier van spelen en zijn geluid. Niet verwonderlijk dat hij sinds de jaren ’80 weinig heeft veranderd aan zijn setup.
Natuurlijk is daar de immer aanwezige Telecaster, die later werd ingeruild voor een signature Yamaha Pacifica met dezelfde specificaties. Verder gebruikt hij Boss pedalen voor oversturing en delay en een Yamaha SPX-90 processor voor zijn karakteristieke detune effect.

2

Hij speelt altijd stereo, soms over Yamaha G100-212’s en soms over Fender Twins. De belangrijkste elementen zijn echter de Telecaster met humbuckers, delay en detune. Kijk maar eens in onderstaand filmpje hoe je zijn klank goed kan benaderen als je je daaraan houdt.

Hier een korte playlist met enkele van mijn favoriete Mike Stern nummers. Om een beeld te geven van hoe hij begon heb ik Fat Time van Miles Davis toegevoegd uit 1981. Vervolgens veel jazz standards van het Standards album en Give And Take en tot slot Who Knows van Jimi Hendrix.

zoeken
zoeken