aanmelden
Adrian Belew Power Trio concert in Q-Factory helaas afgelast
Wegens omstandigheden heeft Q-Factory het concert moeten afgelasten
Events 07-06-2016 15:06
Hij is een levende legende geworden met zijn gitaarpartij op Elephant Talk van King Crimson. Qua techniek Ún sound heeft Adrian Belew enorm veel betekend voor de ontwikkeling van het gitaarspel. Bij Frank Zappa, David Bowie, Talking Heads en King Crimson speelde hij de sterren van de hemel. Met het Metropole Orkest speelde hij zijn compositie E.
Hij zou woensdag 6 juli met zijn Adrian Belew Power Trio naar Q-Factory in Amsterdam komen, maar hety concert is wegens omstandigheden afgelast.

Belew tourde eerder dit jaar door Europa met zijn Adrian Belew Power Trio, met bassiste Julie Slick en drummer Tobias Ralph, en keert binnenkort dus terug. In het interview dat in de juli-editie van Gitarist gaat verschijnen zegt hij: “We spelen veel werk uit verschillende fasen van mijn solocarrière en zo’n negen nummers van King Crimson. Rond de dertig nummers in totaal!” Dat wordt dus genieten op 6 juli in Q-Factory!


Zappa - Bowie - Talking Heads - King Crimson
Adrian Belews bekendheid begon toen hij in de band van Frank Zappa speelde ten tijde van het album ‘Sheik Yerbouti’. Snel daarna werd hij ingelijfd in de band van David Bowie, waarmee hij eind jaren zeventig veel bekendheid kreeg en langdurig toerde. Rond 1980 speelde hij in de grote line-up van Talking Heads en misschien is hij wel het meest bekend als gitarist van King Crimson, vanaf 1981. Het album ‘Discipline’ opent met Elephant Talk en Belew excelleert daar op een gitaarbedje van Robert Fripp. De laatste jaren speelde hij met zijn eigen bands Power Trio,  GaGa en The Bears. Daarnaast werkte hij aan gitaar-apps en ontwierp gitaren. In het Adrian Belew Power Trio, dat al sinds 2006 regelmatig toert, speelt Julie Slick bas en Tobias Ralph drums.

Parker
Adrian Belew werd geboren op 23 december 1949 in Covington, Kentucky. Hij was eerst drummer, maar schakelde onder invloed van The Beatles over op gitaar. Eenmaal gevestigd speelde hij met o.a. Frank Zappa, David Bowie, Talking Heads en uiteraard King Crimson. Solo deed hij eveneens van zich spreken, zeker met zijn Power Trio. 

Belew speelt als altijd op zijn geliefde Parker. In een interview met Gitarist zegt hij: 'Geen dode plekken, een geweldige sustain, een hals waarop elke afzonderlijke noot perfect is, een tremolo die je nog zo op z’n sodemieter kunt geven: de stemming blijft altijd goed. Alsof de duvel ermee speelt.' Enthousiaste man, aardige man. Adrian Belew is geen propagandist, maar gewoon iemand die staat voor wat hij zegt. 

Laten we eens naar wat materiaal luisteren en kijken!
 
King Crimson heeft haar materiaal niet vrijgegeven op Spotify, maar Elephant Talk is wel te horen in een solo live-uitvoering van Belew zelf, 1989.

 
 

Hopelijk wordt de video niet te snel weggehaald, maar op Youtube is wel een fenomenale live-versie te vinden van Elephant Talk, met Belew als zanger-gitarist.

 

Ook wat zeldzame beelden van Belew met Zappa, 1977 - Belew gaat flink tekeer!

 

En hoe klinkt het Adrian Belew Power Trio dan? Luister hier naar een concert uit 2013 op Soundcloud

Volledig concert van het Adrian Belew Power Trio bij Rockpalast - uit 2008

In de juli-editie 2016 van Gitarist kan je een interview vinden met Adrian Belew, waarin hij ook uitgebreid spreekt over zijn FLUX-apps.