aanmelden
Dancefair/Musicfair met gitaarclinics, panels, workshops en meer
Jaarbeurs Utrecht, zaterdag 4 maart en zondag 5 maart
Events 03-03-2017 19:03
Op Musicfair vind je een expofloor, gitaarclinics en in totaal 197 panels, workshops, masterclasses die je kan bijwonen. Bowie-gitarist Gerry Leonard doet beide dagen een clinic op de Baxmusic Stage, Tom Barbier geeft zaterdag 4 maart de aftrap voor zijn ‘Guitar Sound Shaping – Outside the Daisy Chain’ Roland clinictour. Timo Somers is beide dagen aanwezig voor een Godin clinic op de Keymusic Stage, waar Joop Woltes op zondag een clinic zal geven.
Ons collegablad Musicmaker heeft haar eigen Musicmaker Stage op de Expofloor, waar Max Guitar een Gear Talk doet met Tim Akkerman en Arnold van Dongen en Rinus Gerritsen in gesprek gaat met onze collega's van De Bassist.
Daarnaast kun je bij de stands van grote instrumentmerken alle nieuwe gear uitproberen. Het moet wel héél raar lopen, wil je deze dagen niet aan je trekken komen.

 In totaal zijn er maar liefst 22 zogenoemde Area’s: gebieden in het redelijk immense beursgebouw waar iets te beleven valt en waar je gewoon binnen kunt lopen. Denk hierbij aan workshops als snelcursussen gitaar opnemen, hoe zelf een distortion te bouwen, ondernemen als zelfstandig muzikant, hoe hou je je auteursrechten onder controle, Hoe maak je een goede master van je muziek, de demodrops, et cetera, et cetera.

Klik hier voor het enorme blokkenschema met alle items waaruit je kan kiezenExpo Floor
Op de Expo Floor (6000 m2!) tonen allerlei merken hun nieuwste gear. Hier mag je instrumenten uitproberen die voor het eerst gepresenteerd zijn op de afgelopen NAMM-show. Roland zal aanwezig zijn met een grote stand en verder vind je er versterkers van Blackstar en EBS en gitaren van onder meer Ibanez en Martin. Nog een paar merken? Wat dacht je van Ampeg, Arturia, Korg, Moog, Zildjian, Vox, TC Electronic, JBL, Lag, Kurzweil, Ludwig, Marshall, Sennheiser en heel veel meer. 

Klik hier voor de lijst met alle deelnemende merken

Welk ticket kopen?
Als je een Musicfair ticket koopt voor 4 en 5 maart heb je de kans om 139 panels, workshops, clinics en masterclasses bij te wonen in maar liefst zeventien areas van de Jaarbeurs. Ook heb je toegang tot de 6000 m2 Expo Floor, waar je alle nieuwe gear kunt bekijken en uitproberen. En natuurlijk kun je je demo aan experts voorleggen voor feedback.
Een passe partout kost € 45,- (en € 40,- als je je ticket via onze Gitarist Nieuwsbrief bestelt, zie hieronder).
Hiermee kun je ook het grootste gedeelte vande Dancefair bezoeken. Vijf Areas zijn echter exclusief voor Dancefairbezoekers (Areas 1, 4, 5, 12 en 13). Als je daar ook heen wilt koop dan een Dancefair ticket voor € 59,- (die ook toegang geeft tot de hele Musicfair). 
Als je Musicfair maar één van de twee dagen wilt bezoeken, dan ben je binnen voor € 25.- (via de kortingslink in de Gitarist Nieuwsbrief voor slechts € 20,-) en inclusief de vijf Dancefair areas voor € 39,-.

Tickets bestel je op de Dancefair/Musicfair site. Klik hier

Korting via Gitarist Nieuwsbrief!
Pak onze meest recente nieuwsbrief erbij uit je mailbox en volg de link naar de Musicfair kortingspagina. Als je je nog niet hebt ingeschreven op de Gitarist Nieuwsbrief, doe dat dan nu door je te inschrijven, via het inschrijfveld rechts bovenaan deze pagina. In de volgende nieuwsbrief vind je de kortingslink! Deze actie is geldig tot en met 28 februari.


Het programma van alle panels, masterclasses en clinics
In totaal 22 Areas dus, met in elke Area vijf of zes items per dag. We noemen een paar highlights. 

Patrick Leonard
 (Madonna e.v.a)
Hij is met lengte voorsprong de meest vooraanstaande naam op Musicfair. Samen met Madonna heeft hij de credits voor de wereldhit La Isla Bonita. Hij is producer van talloze albums van Madonna. Ook produceerde hij platen van Roger Waters, Elton John, Bon Jovi en Leonard Cohen. Hij is twee dagen aanwezig. Op zaterdag doet hij een clinic ‘Producing for Frank Zappa, Madonna and Michael Jackson, op zondag behandelt hij het geheimzinnige thema ‘Searching a diamond in the rough’. 

Andere masterclasses die op de nominatie staan: Nicky Romero, Allan Eshuijs, John Christian, Tavi Castro & Dani L. Mebius, Endymion, Oscar Kraal (Milow), Dannic, Sandro Silva & Badd Dimes, Davy Nathan (Christina Aguilera), Robert Biesewig (Fresku), Spanker, Loopers en Toby Green. 
 


Gerry Leonard (David Bowie e.v.a.)
De Ierse gitarist Gerry Leonard komt voor een clinic naar Musicfair. Hij maakte furore in New York waar hij speelde voor artiesten als Laurie Anderson, Cyndi Lauper, Sophie B. Hawkins, Avril Lavigne, Chris Botti en Rufus Wainwright. Door David Bowie werd hij gevraagd voor de albums ‘Heathen’, ‘Reality’ en ‘The Next Day’. Hij deed de Heathen-wereldtour en was Bowie’s musical director voor de Reality-tour. Op zaterdag wijdt hij zijn clinic aan het thema ‘recording and touring with David Bowie’, op zondag is het thema ‘Personality as an artist & Getting gigs’.   

Tom Barbier (Roland/Boss)
Hij staat bekend als een avontuurlijke gitarist met een passie voor extreme en originele sounds. Tom Barbier (Zornik, Lemon, Headphone, Tout va Bien, Manoeuvres). Hij heeft een voorliefde voor vintage fuzzpedalen. Maar hoe integreer je die vandaag de dag op een betrouwbare wijze in je set-up, hoe combineer je ze bijvoorbeeld met MIDI en digitale multi-effecten? Hoe controleer je dit alles live op een eenvoudige manier? Hoe haal je het maximum uit een pedalboard? In zijn clinic ‘Guitar sound shaping’ gaat Barbier het hebben over effectvolgordes, expressiemogelijkheden en sounds maken. Een must voor gitaristen op zoek naar een breed klankenpalet. (foto Tom Leentjes). Meer over deze clinic, klik hier.

SAE Areas
Het SAE Institute zal maar liefst twee areas bestieren tijdens Musicfair / Dancefair. Elk uur kun je een workshop volgen over uiteenlopende thema’s als multiband sidechaining, audio-tuning met Melodyne, harware controle met Ableton Push 2, mastering, comperessietechnieken, omgaan met reverb, sound design, akoestische drums mixen, gitaarversterkers opnemen, etc etc. 

Clinic Stages
Een heel diverse programmering op de twee Clinic Stages dit jaar. Naast Gerry Leonard en Patrick Leonard, hierboven al genoemd, zijn er basclinics van Tony Grey, JT en Pablo Penton, is er een drumclinic van Oscar Kraal, en de hierboven al genoemde gitaarclinic van Gerry Leonard. Verder zijn er clinics van Allan Eshuijs, Oscar Holleman en Davy Nathan.

Overige Areas
Pioneer en Ableton hebben het programma voor hun eigen Areas nog niet ingevuld, maar dat zal zeker binnenkort komen. FL Studio belooft masterclasses door Jayden Jaxx, Loopers, Row Rocka, Spanker, Jaggs, D-Wayne en Sandro Silva & Badd Dimes.Musicmaker Stage
Tijdens Musicfair op 4 en 5 maart biedt ons collegablad Musicmaker een uitgebreid programma op de Musicmaker Stage. Op dat podium kun je bijvoorbeeld muzikanten en producers horen uitleggen hoe ze hun muziek maken en opnemen en krijg je een kijkje achter de schermen van de muziekindustrie. Kortom: twee dagen lang mooie anekdotes, verbazingwekkende verhalen en handige tips!

Dit is het programma van de Musicmaker Stage:  

Zaterdag 4 maart            
12:00 - 12:45 Elektronica in pop/rock live: met Oscar Kraal en Nicky Hustinx
13:15 - 14:00 Megaproductie van Navarone’s Oscillation met Navarone en Joost van den Broek
14:30 - 15:15 Max Guitar Gear Talk met Arnold van Dongen en Tim Akkerman
15:45 - 16:30 Basstalk met Rinus Gerritsen
17:00 - 17:45 Laat je thuisopnames beter klinken! met Bart Wagemakers (Stevie Ann)                

Zondag 5 maart
12:00 - 12:45 Grunten doe je zo! met Caroline Westendorp (The Charm The Fury)
13:15 - 14:00 Het tourmanagerpanel: muziek = logistiek met Lisanne Middag,  Etjen van der Vliet, Joost van Aarle  
14:30 - 15:15 Chef’Special: hoe maak je een wereldhit onder tijdsdruk? met Guido Joseph en Jasper Zuidervaart 
15:45 - 16:30 Pop- en Rockopleidingen: wat heb je eraan?! met Jack Pisters en Ivo Severijns met Danny van Tiggele (Mister and Mississippi), David Westmeijer (The Brahms)
17:00 - 17:45 Rotterdamse retro: The Kik in ‘eigen’ PAF! Studio met Dave von Raven  en Marcel Fakkers

Max Guitar Gear Talk
Met Arnold van Dongen en Tim Akkerman, met Robbert van der Ende
Op het podium van de gitaarwinkel Max Guitar in Scheveningen vinden regelmatig zogenaamde Gear Talks plaats. Eigenaar Robbert van der Ende gaat met topgitaristen diep in op de gekozen gitaren, versterkers en effecten. Tijdens Musicfair presenteert Max Guitar deze Gear Talk op de Musicmaker Stage. Hij gaat praten met Tim Akkerman (voorheen Di-rect, nu met eigen band) en Arnold van Dongen (Ilse de Lange, Marco Borsato e.v.a).

Klik hier voor het enorme blokkenschema met alle items waaruit je kan kiezen

Maart: 4 en 5, Jaarbeurs Utrecht 

Dancefair/Musicfair komt tot stand in samenwerking met Gitarist, Musicmaker, Interface, De Bassist, Slagwerkkrant, Meet Music Magazine/Pro Sound & Light, DJMAG, en SLAM!FM.

www.musicfair.nl

Ook in België!
De organisatie van Musicfair/Dancefair kondigt aan dat ze dit event ook in België gaan organiseren: 4 en 5 november in Kortrijk. 

Volg het nieuws op www.musicfair.be – en op onze site natuurlijk!