Amsterdam Guitar Heaven in Q-Factory Amsterdam - 2 november 2019

Workshopfestival en bas- en gitaarbeurs - met Leif de Leeuw, David Hollestelle, Ivo Severijns, René van Barneveld en vele anderen

Events 18-10-2019 21:11

Een middag lang clinics en workshops voor bas en gitaar, met Randy Hansen, David Hollestelle, Ivo Severijns, Leif de Leeuw, Jay-Tee Teterissa, René van Barneveld, Chris Latul, Michiel Roelse, Joep Vullings, Thomas Veenstra, Matthieu Brandt, Michel Penterman, Harald Boxtart, Mirjam Cuijpers, Charlotte Schouten en Leonie Meijer.

Er zijn nog kaarten aan de kassa!€ 8,50 (voor studenten € 5,-, onder 15 jaar gratis) Download het blokkenschema!

Zaterdagmiddag 2 november, 14.00-18.00 uur, in 3 zalen van
Q-Factory Amsterdam 
Bas- en gitaarbeurs 13.00u open

Tickets kun je online bestellen bij Q-Factory. Klik hier
Slechts € 8,50 voor de hele middag; studenten slechts € 5,-
En ben je onder de 15, dan kan je gratis naar binnen.

Guitar Matrix, Gitarist, De Bassist, Gitaarschool Nederland en EGTA presenteren Amsterdam Guitar Heaven op zaterdagmiddag 2 november in Q-Factory Amsterdam!
Een middag lang clinics, workshops, miniconcerten, presentaties, stands en meer! Voor gitaristen en bassisten!

Onderstaand blokkenschema kan je als pdf downloaden bij de downloadbutton in de linkerkolom!Op dit workshopfestival met bas- en gitaarbeurs staan dit jaar twee thema's centraal. In het thema Woodstock presenteren we workshops waarin het legendarische spel van de gitaristen en bassisten die op dit baanbrekende festival speelden onder de loep genomen wordt. Bij het thema Videolessen kun je diverse workshops volgen.

Deze gitaristen en bassisten zullen workshops verzorgen tijdens Amsterdam Guitar Heaven: Randy Hansen, David Hollestelle, Ivo Severijns, Leif de Leeuw, Jay-Tee Teterissa, René van Barneveld, Chris Latul, Michiel Roelse, Joep Vullings, Thomas Veenstra, Matthieu Brandt, Michel Penterman, Harald Boxtart, Mirjam Cuijpers, Charlotte Schouten en Leonie Meijer. 
Bas- en gitaarbeurs
Rondom de zalen zijn er tal van stands van gitaarmerken, waar je gitaren, bassen, amps en effecten kan bekijken en uitproberen, zoals Teye, Blackstar, Walrus (foto), Pedaltrain, Beetronics, Knooren, Juan Salvador, etc etc


Twee thema’s
Het middagprogramma kent twee thema’s. Videolessen en Woodstock. Over dat laatste thema kan je een uitgebreid achtergrondverhaal lezen in Gitarist 344, november 2019.  

Thema Woodstock
Het tijdschema van het Woodstock-thema ziet er als volgt uit:

14.00-14.30 René van Barneveld – workshop Arlo Guthrie

14.45-15.15 Jay-Tee Teterissa – workshop Larry Graham

15.15-15.45 Chris Latul – workshop Carlos Santana

15.30-16.00 Leif de Leeuw – workshop Jeff Beck

16.00-16.30 Michiel Roelse – workshop Alvin Lee

16.45-17.15 Ivo Severijns – workshop John Entwistle

17.15-18.00 Panel John Entwistle met Ivo Severijns, Joep Vullings, Thomas Veenstra, moderator Chris Dekker

17.15-18.00 Randy Hansen – workshop Jimi Hendrix


Thema Videolessen
Speciaal voor gitaar- en basdocenten organiseren we tijdens Amsterdam Guitar Heaven een aantal sessies in de Red Bull Studio (ook gevestigd in Q-Factory) waar aan de orde komt hoe je als docent video kun inzetten tijdens de lessen: zelf op eenvoudige, snelle manier filmpjes maken, video voor je marketing inzetten, les geven via Skype, etc. etc.
Het tijdschema van dit thema:

14.15-15.00 Matthieu Brandt – Lesvideo's: Van gebruiker tot maker
In deze clinic behandelt oud-gitaardocent, schrijver en muziekproducer voor TrueFire Matthieu Brandt het gebruik van lesvideo's in de gitaarles. Veel leerlingen komen met performances of lesvideo's van YouTube in de reguliere les en hopen zo een nummer - samen met de docent - onder de knie te krijgen. Dit geeft mogelijkheden voor de moderne gitaardocent, maar stelt ook eisen aan zijn/haar vaardigheden. Snel inspelen op de vraag, enthousiasme voor een nummer stimuleren, performances kunnen checken en uitwerken tot lesmateriaal, lesvideos analyseren, nummers op het niveau van de leerling brengen, etc. En dat terwijl de leerling erbij staat en op je vingers kijkt.
Vaak komt dan bij de docent het idee op dat het beter kan. De stap naar zelf het nummer voor de camera inspelen (op haalbaar niveau) of een lesvideo maken is met de tegenwoordige techniek letterlijk een druk op de knop. Mail de video naar de leerling, et voila!
Een stap verder is het idee dat ook de rest van gitaarspelend Nederland op deze performance/lesvideo zit te wachten. De uitdagingen en issues die hiermee gepaard gaan komen uitgebreid in deze clinic aan bod. Een 'must' dus voor elke gitaardocent die het internet in de lessituatie of bij de lesvoorbereiding gebruikt. En al helemaal voor docenten die lesvideo's willen schrijven, produceren en publiceren.

15.15-16.00 Michel PentermanOnline middelen inzetten bij lessen
Een interactieve workshop over hoe je actuele online middelen (apps, tools, sites) kan inzetten voor gitaarlessen. En hoe je online videolessen kunt inzetten daarbij. En wat een mogelijk verdienmodel daarvoor is. Een open sessie, waar alle ruimte voor vragen is. Michel Penterman is bekend van de site gitaarles.nl.


David Hollestelle Clinic
De legendarische gitarist van de Wild Romance komt naar Amsterdam Guitar Heaven en gaat in zijn clinic in op de invloeden van zijn spel en de fijne kneepje van zijn vakmanschap.
‘s Avonds speelt hij met zijn Wild Romance een vinylpresentatie-concert in de Grote Zaal van Q-Factory.
16.15-16.45 David Hollestelle clinic


Leonie Meijer 
Singer-songwriter Leonie Meijer zal een solo-optreden verzorgen waarin ze ongetwjfeld materiaal van haar gloednieuwe ep Perfect Solitude ten gehore zal brengen. En optreden naamens Tey gitaren. 

 

EGTA workshops en Jong Talentenpodium
De EGTA (European Guitar Teachers’ Association) heeft als doel de artistieke, pedagogische en methodologische aspecten van het gitaarspel te bevorderen.Op Amsterdam Guitar Heaven presenteren ze drie workshops en een jong talent presentatie klassiek gitaar.

Tijdschema van het EGTA-programma:

14.15-15.00 Harald Boxtart – workshop ukelele
Harald Boxtart studeerde klassiek gitaar in Zwolle bij Jacob Vlijm en Hans de Weerd. Na jarenlang gitaarles te hebben gegeven begon hij in 2012 met ukelele spelen, omdat er in zijn lespraktijk vraag naar kwam. Aanvankelijk zag hij de ukelele niet als een heel serieus instrument, en verwachtte hij niet dat de vier snaren op de ukelele iets nieuws toe zou toevoegen aan het gitaar spelen. Een klein verschil in de stemming van de ukelele biedt echter mogelijkheden die de gitaar niet heeft en tijdens de workshop zullen vooral mogelijkheden als chord/melody strumming, campanella en clawhammer worden behandeld. Harald neemt een aantal ukeleles mee zodat belangstellenden de verschillen tussen gitaar en ukelele zelf kunnen ervaren. 

15.00-15.45 Mirjam Cuijpers – auditieve leervorm
Auditief starten met leerlingen tussen 7 en 11 jaar
Mirjam Cuijpers, gitaardocent (akoestisch) muziekschool Amstelveen: 'In mijn lespraktijk merkte ik dat wanneer begonnen werd met gitaarles vanuit een methode met notenschrift vooral de noot‐greep associatie goed getraind werd. De ontwikkeling van het muzikale gehoor (o.a. nodig bij het ‘uit het hoofd spelen’ of het ‘zelf uitzoeken of zelf maken van liedjes’) bleef achter. Omdat deze ontwikkeling later niet zomaar ‘vanzelf’ kwam, begon ik met beginnende leerlingen liedjes auditief aan te leren i.c.m. muzikale spelletjes voor het gehoor. Het resultaat was dat leerlingen beter leerden om hun oren te gebruiken en daar op te vertrouwen. Omdat er voor de leeftijdscatergorie 7 tot 11 jaar maar weinig materiaal bestond, heb ik zelf liedjes gemaakt en liedjes bewerkt. Vanuit de toon g snaar 3 leren de leerlingen trapsgewijs liedjes zingen en spelen. In aanvang 2‐toonsliedjes, daarna 3‐toons, 4‐toons enz. De liedjes zijn kort, zodat ze makkelijk te onthouden zijn. Ook akkoordbegeleiding komt aan bod. Uiteindelijk heef dit alles geresulteerd in het lesboek en YouTube kanaal De Jonge Gitarist. Tijdens de gitaardag op 2 november zal ik meer vertellen over auditief starten met gitaarles aan kinderen en tips & tricks aanreiken.

15.45-16.30 Charlotte Schouten – Colourplay Music
Kort gezegd is Colourplay Music© een muzieknotatie uitgebeeld in kleur. Er is geen vertaalslag nodig om van lezen tot spelen te komen. Noten lezen is een goed voorbeeld van multitasking, want om bladmuziek te verwerken en uit te voeren moet je drie handelingen combineren: toonhoogte lezen, ritme lezen en motoriek uitvoeren. Colourplay Music© maakt dit lezen heel ‘direct’. Dit gebeurt door het gebruik van verschillende kleuren op papier die corresponderen met kleuren op het instrument. Colourplay Music© kan door middel van spel worden overgebracht en is bijzonder geschikt voor leerlingen met dyslexie of een concentratiestoornis evenals voor hele jonge cursisten, vanaf 3 jaar. Colourplay Music© kan overigens door iedereen worden gebruikt en uiteindelijk leert iedere cursist ook noten lezen zonder kleur. De drempel om een totaal andere ‘taal’ (muzieknotatie) te leren, bestaat bij Colourplay Music© niet.

16.30-18.00 Jong Talentenpodium voor klassieke gitaristen: Loes van Berlo, Dylan Prentner, Vincent Claessens, Marcus Allard, Krisna Pijloo, Sara Rütten, Laura Rouy

 

Keymusic heropening
Aansluitend op Amsterdam Guitar Heaven zal de ook in Q-Factory gevestigde winkel van Keymusic met een borrel haar heropening vieren!   


Vierde editie!
Het is al de vierde keer dat we dit event organiseren, maar we doen dat voor het eerst onder de noemer ‘Amsterdam Guitar Heaven’, voorheen ‘Guitar Matrix Gitarist Educatie Event’. Met De Bassist zijn we voor het eerst betrokken en presenteren daarmee natuurlijk basclinics- en panels! 

Verwacht op zaterdag 2 november in Q-Factory, Amsterdam een middag lang clinics, workshops, miniconcerten, presentaties, stands en meer!

Zaterdagmiddag 2 november, 14.00-18.00 uur, in 3 zalen van Q-Factory Amsterdam 
Bas- en gitaarbeurs open om 13.00 uur
Tickets kun je online bestellen bij Q-Factory. Klik hier
Slechts € 8,50 voor de hele middag; studenten slechts € 5,-
En ben je onder de 15, dan kan je gratis naar binnen.

Tickets Avondprogramma
Aansluitend op deze middag zijn er twee concerten in Q-Factory met topgitaristen: in de Kleine Zaal de gitarist die Jimi Hendrix als geen ander benadert, Randy Hansen, en in de Grote Zaal een concert van de Wild Romance met Dany Lademacher en David Hollestelle.
Randy Hansen - 50 Years Jimi Hendrix at Woodstock (support: Stunchile), 20:30 u, € 25,- (inmiddels uitverkocht!)
Wild Romance - Vinyl Release Party, 20:30 u, € 19,-
Tickets: www.q-factory-amsterdam.nl   
Zaterdag 2 november, 20.00 uur, Q-Factory Amsterdam

Randy Hansen & Jimi Hendrix
Randy Hansen kun je zien als de pionier van de tributes. Hij was een van de eersten die met zijn band tribute-concerten deed en daar beroemd mee werd. Hij werd de levende Hendrix-experience, goedgekeurd door de Hendrix-familie, die regelmatig zijn concerten bezoekt.
Randy Hansen werd net als Jimi Hendrix in Seattle geboren. Op zijn 12e werd hij voor het eerst geconfronteerd met de muziek van Hendrix. Vanaf 1977 is hij zich gaan toeleggen op zijn Hendrix-act. De combinatie van zijn stem en gitaarspel (zelfs met zijn tanden en op zijn rug), maken hem tot een reïncarnatie van Jimi Hendrix!

Love, peace & music; Jimi Hendrix was de onbetwiste vaandeldrager van deze slogan tijdens Woodstock. Randy Hansen brengt op zaterdagavond 2 november een ode aan het Woodstock-optreden van Hendrix, 50 jaar na dato, met zijn trio in Q-Factory!

’s Middags komt hij naar Amsterdam Guitar Heaven om in een clinic het spel van Jimi Hendrix te laten zien en uit te leggen. Een unieke kans!

Basclinics- en panel
Wat betreft bas presenteren we aansluitend op de John Entwistle Special in editie 50 van De Bassist een workshop van Ivo Severijns over het spel van de The Woho bassist en aansluitend is Chris Dekker de moderator van een panel over Entwistle, met Joep Vullings - hij nam onlangs de rol van Entwistle aan in een aantal uitverkochte avonden van Tommy in het Horster dialect – en Thomas Veenstra, die met Lucas Hamming de rockmusical integraal in het Concertgebouw in Amsterdam speelde. 

Jay-Tee Teterissa ken je als bassist van de hits van Candy Dulfer, clinician van EBS en Marleaux en natuurlijk als meesterslapper. Wie is er beter om terug te blikken op het legendarische optreden op Woodstock van funkpioniers Sly & The Family Stone met Larry Graham op bas? Precies: Jay-Tee! En dat is nog maar een gedeelte van het programma. 

 

 

zoeken
zoeken