Afsluitend Zoom Event SEGA Award - De legacy van Jimi Hendrix

Acht videoworkshops rondom spel en sound van Jimi Hendrix

Events 25-03-2021 09:03

Jimi Hendrix stond drie maanden lang centraal bij de events rondom de SENA European Guitar Award (SEGA), waarvan wij met Gitarist partner waren. Het op video vastgelegde concert vanuit Gebouw-T in Bergen op Zoom vormde de aftrap, waarna een serie van acht videoworkshops online kwam, uitmondend in het boeiende Zoom Event op 27 februari. Verslag met video's!

In drie sessies van een uur kwam tijdens het Zoom Event ‘De legacy van Jimi Hendrix’ alles voorbij wat je maar wilde weten van het spel van Jimi Hendrix, z’n fuzz, pickups, snaren, de Strats, en historische aspecten zoals de vraag of hij nou ooit wel eens akoestisch gitaar heeft gespeeld. Topgitaristen Vedran Mirčetić (De Staat), Kees Lewiszong (Navarone), Pablo van de Poel (DeWolff), Jerôme Hol (Hans Dulfer), Bram van den Brekel (Nachtschade), Davor Lazic (Mala Vita), Jack Pisters en de ritmesectie van Manuel Hugas en Joost Kroon bespraken dit alles onder elkaar en vragen beantwoordend van een zestigtal Zoom-deelnemers. Dit alles onder de bezielende leiding van de onvermoeibare organisator van deze Hendrix-tournee, Jack Pisters. Pablo van de Poel: “Hendrix blijft maar terugkomen en steeds op verschillende manieren. Toen ik twaalf was werd ik gegrepen doordat hij z’n gitaar in de fik stak en toen ik ging luisteren skipte ik van heavy nummer naar heavy nummer en sloeg ik Little Wing gewoon over. Maar er zijn zo veel facetten waar je op kunt terugkomen of die je kunt herontdekken. Wat hij met ritmegitaar heeft gedaan en hoe hij akkoordovergangen speelde en leadpartijen en ritmepartijen naadloos met elkaar verbond is geweldig. Hij heeft zo veel gezichten. Little Wing vind ik nu supermooi, belletjes hoog, clean sound. Maar hij is ook die guy die Machine Gun speelt, met de meest zwaar overstuurde sounds die er mogelijk waren; heel vet dat hij al die werelden heeft verbonden en eigenlijk gecreëerd.”

Kees Lewiszong: “Tegenwoordig is het allemaal in-eartjes, en speakersimulators, maar de ervaring om op een 100-watt Marshall op 10 te spelen: je gaat er echt anders door spelen. Het is een beest dat getemd moet worden; dat geeft een machtig gevoel en je gaat er echt anders door spelen.”

Vedran Mirčetić: ‘Ik heb een haat-liefdeverhouding met fuzz en zeker met die ouderwetse fuzzen. Met De Staat gebruik ik graag een gegate fuzz omdat die stil blijft. Ik ben nog nooit een fuzz tegengekomen die ik altijd aan wil laten staan, maar nu misschien toch wel met die Isle of Tone Haze Fuzz: echt waanzinnig.”

Op de vraag van een van de Zoom-deelnemers of er een beetje betaalbare Univibe pedalen zijn, het favoriete effect van Hendrix, adviseert Jack Pisters die van Jam Pedals en Voodoo Lab. Jerôme Hol laat zijn MXR zien en Davor Lazic toont zijn gratis versie door de toonknop voortdurend heen en weer te halen: “Krijg je spierpijn van, haha!”

Bram van den Brekel was bij alle sessies aanwezig en etaleerde zijn gedetailleerde kennis over de carrière van Jimi Hendrix. Manuel Hugas en Joost Kroon benadrukten in de laatste sessie de heerlijke vrijheid die in het spel van Hendrix zit, wat hun opnieuw geïnspireerd heeft in hun spel nu!

8 VIDEOWORKSHOPS NU TERUGKIJKEN!
In de afgelopen maand kon je onderstaande 8 videoworkshops rondom het thema 'De Legacy van Jimi Hendrix' volgen. Kijk ze terug. En heb je er vragen over, wil je meer verduidelijking? Doe dan mee aan het zoom-event zaterdagmiddag 27 februari!

Als je de schitterende 5 kwartier durende concertdocumentaire van de awardshow rondom de postume uitreiking van de SEGA Award aan Jimi Hendrix nog niet hebt gezien, doe dat dan nu! Een prachtig document! 

 

 

 

zoeken
zoeken