Workshopfestival Amsterdam Guitar Heaven 2022 - zaterdag 26 november, 12.00-19.00u

Gearshow Gitaar & Bas en workshops met de beste gitaristen en bassisten in Q-Factory Amsterdam

Events 24-11-2022 09:11

Zaterdagmiddag 26 november van 12 tot 7 kun je genieten van 22 workshops in vijf zalen van Q-Factory, van 52 merken die exposeren op de Gearshow Gitaar & Bas, en een slotconcert om 18.00 uur van de Ruben Hoeke Band. Check het blokkenschema hier.

Amsterdam Guitar Heaven
zaterdag 26 november, 12.00-19.00u
Q-Factory, Atlantisplein 1, Amsterdam 
5 minuten lopen vanaf station Amsterdam Muiderpoort
Eronder parkeren: parkeergarage Oostpoort

TICKETS
Tickets kun je bestellen bij Ticketmaster
Gearshow + Workshopfestival + Slotconcert € 12,50*
Studenten € 7,50
* Ticketprijs is inclusief servicekosten en betalingskosten.

Er zijn nog kaarten aan de zaal.

Vorig jaar was Amsterdam Guitar Heaven een groot succes. De combinatie van de Gearshow Gitaar & Bas en een Workshopfestival in vijf zalen van Q-Factory was een gouden greep. Dat gaan we dit jaar weer doen: de nieuwste gear om je aan te verlekkeren en uit te proberen bij de stands in de Grote Zaal en Foyer en workshops in diverse zalen van het gebouw, waaronder het Abbey Road Institute. En afsluitend een slotconcert.

Download hier het blokkenschema

 

In onderstaand artikel lees je alles over de gitaristen op het Workshopfestival. 

Klik hier om alles  te lezen over de Gearshow Gitaar & Bas: alle merken en de producten die de standhouders hebben aangekondigd.  

Amsterdam Guitar Heaven is een project van: 

 

Workshopfestival ‘Pedals & Sounds’
Als ieder jaar presenteert Amsterdam Guitar Heaven een breed palet aan clinics, workshops en masterclasses. Gitaar en bas. Van klassiek tot metal. Voor beginners en gevorderden. De workshops vinden plaats door het hele gebouw heen, met veel individuele aandacht en participatie. 

De workshops focussen zich dit jaar op het thema ‘Pedals & Sounds’ voor gitaar en bas. Een tour langs alle mogelijkheden van effecten, amp- en effectsimulaties, profilen, loopen en meer, door de beste gitaristen en bassisten uit de Benelux uit de doeken gedaan in clinics en workshops!
Maar ook andere thema's komen aan bod deze dag. 

GITAARWORKSHOPS:
* Vedran Mirčetić (De Staat) - foto Erwin Klomp
* Bert Meulendijk (Kemper-expert)
* Alex Hutchings (Boss)
* Marcel Coenen (Cort, Godscum)
* Age Kat
* John-F Klaver
* Django Trienes (The Visual)
* Ruben Hoeke (Ruben Hoeke Band)
* Jasmine van der Waals (Loupe, Stella)
* Emiel de Nennie (Eut) 
* Remi Lauw (Secret RendezvousAbleton)
* Jan Wouter Oostenrijk (StageCoach Sessions) 
Meer namen worden binnenkort bekend gemaakt.

BASWORKSHOPS:

* Xander Vrienten (Jett Rebel)
* Bas Nuiver (Alain Clark, Miss Montreal)
* Tom Radsma (Nemsis, Cloud Cafe)
* Madelief van Vlijmen (Madlife)
* Jaimie van Hek (Miss Catharsis)
* Rogier Kerkhof 
Meer namen worden binnenkort bekend gemaakt.

Workshopfestival - de gitaristen
Centraal thema van deze editie Amsterdam Guitar Heaven is 'Pedals & Sounds' - hoe maken de gitaristen hun sound? De meeste gitaristen zullen dit thema oppakken maar je kan natuurlijk ook van alles meer vragen tijdens de workshops!  

Vedran Mirčetić
We noemen hem op de cover van Gitarist 381, december 2022, de ‘pedalenkoning’, Vedran Mirčetić, gitarist van De Staat. 

Er zijn weinig gitaristen in Nederland die zo goed bij het thema ‘Pedals & Sounds’ van Amsterdam Guitar Heaven passen als De Staat-gitarist Vedran Mirčetić. Naarmate de muziek steeds elektronischer aandoet, worden de gitaarsounds van de Nijmeegse band steeds extremer.

We spraken Vedran over sounds maken, zijn ontwikkeling als gitarist en de werkwijze van De Staat: “Het is eigenlijk al vijftien jaar lang hetzelfde verhaal. Gewoon elke keer weer dingen kopen en weinig verkopen. Die pedalenplank wordt steeds groter."

Van de drie potentiële gitaristen die De Staat heeft, is Mirčetić de enige die tegenwoordig nog op ieder nummer gitaar speelt. Zo klinkt het echter niet altijd. Vaak hebben de gitaren meer weg van synthesizers en elektronica. “We hebben niet zoveel gewone gitaren meer”, erkent Mirčetić. “Rocco (Hueting) is meer synths gaan spelen. Daardoor valt één gitaar vaak eigenlijk weg. Torre (Florim, zanger en bandleider) speelt ook steeds minder. Het is nu zelfs zover dat er een signaal van mij naar zijn versterker gaat. Die kan ik aan- en uitzetten als Torre geen gitaar speelt."

Meteen om 12.30 uur treedt hij 26 november aan voor zijn workshop. 
Een Pedals & Sounds workshop om 12.30 uur.

 
Jasmine van der Waals
Ze maakte grote indruk tijdens de recente Sena Performers Guitar Week in Bergen op Zoom. Co Koenen schreef: “Een interessante clinic werd gegeven door Jasmine van der Waals van Loupe. Haar songs ontstaan vanuit een groove gespeeld met losse lijnen en gebroken akkoorden. Strummen doet ze niet. Een van haar inspiratiebronnen is de desertblues van gitaristen als Ali Farka Touré.

Jasmine toonde verschillende technieken die ze gebruikt, zoals het spelen van dezelfde toon over drie snaren met hybrid-picking, waardoor het klinkt alsof er een delay aanstaat. Echte effecten gebruikt ze ook veel, waarbij ze experimenteert met de volgorde. Zo stuurt ze een reverb en een distortion door een tremolo.

Jasmine deed haar clinic met een prachtige vintage Gibson ES-120, een lust voor het oog.” Ook speelde ze de sterren van de hemel tijdens de SEGA award-avond met Steve Hackett. Ze vertolkte daar Hacketts track Ace Of Wands op een heel bijzondere manier.

Jasmine is de gitarist van indiepop-band Loupe, een band uit het roster van Excelsior, die afgelopen jaar al de Popronde deed en op Noorderslag speelde, en neemt nu haar debuutalbum op, dat in het voorjaar zal verschijnen. Daarnaast staat Jasmine ook regelmatig op het podium met Stella en Shishani & Miss Catharsis.

In de workshop op Amsterdam Guitar Heaven vertelt ze over haar liefde voor cleane sounds, atmosferische gitaarlaagjes en favoriete pedalencombinaties.
(foto door Ab Al Tamimi)
Een Pedals & Sounds workshop in de middaguren.

 

Bert Meulendijk
Hij is de ultieme sessiegitarist en zeker ook een van de meest vooraanstaande gebruikers van de Kemper Profiler. Onder de naam BM Profiles heeft Bert Meulendijk (BM dus…) tal van soundpacks gemaakt voor de Kemper. En die gaat hij op Amsterdam Guitar Heaven voorstellen.

Bert heeft een enorme staat van dienst en behoort al sinds midden jaren negentig tot de meest gevraagde studiogitaristen van ons land. Zo is hij te horen op meer dan 700 albums, talloze commercials, jingles en tv-tunes en begeleidde hij heel bekend Nederland gedurende tours en shows. Van Anita Meijer tot Paul de Leeuw, van Luv' tot Bolland & Bolland.

Over zijn BM Profiles zegt hij: “Eerst heb ik de sound van de amp opgenomen, met de gitaar rechtstreeks in de amp. (...) Daarna de sound van de gitaar door de Kemper (input en send) naar de amp laten gaan om te horen of er verlies is in sound door AD/DA-conversie. (...) Daarna heb ik de profile gemaakt, zo nodig getweakt, en de sound van de Kemper profile direct vanuit de Kemper in Pro Tools beluisterd. Ten slotte heb ik de sound vanuit de Kemper via de monitor out naar een eindtrap en kabinet gestuurd en dat weer opgenomen in Pro Tools. Pas als ik geen enkel verschil hoorde tussen de Kemper en het origineel was ik tevreden.”

Hij heeft 14 collecties profielen van zijn persoonlijke buizenversterkers en andere favorieten samengesteld en uitgebracht als zeer bruikbare Rig Packs voor de Kemper Profiler. De inhoud van deze Rig Packs is getest in allerlei tracks, keer op keer, totdat hij volledig overtuigd en tevreden was over het nut en de kwaliteit van elk afzonderlijk profiel.
Een Pedals & Sounds workshop in de middaguren.

 

Marcel Coenen
Een allround metalgitarist die furore maakte met bands als Lemur Voice, Sun Caged en Godscum.

Marcel Coenen zal in zijn workshop voor Cort gitaren ook aandacht besteden aan de sounds met zijn Fractal FM3. Vorig jaar bracht hij zijn vierde soloalbum uit: ‘Guitar Talk 2021’.

Zijn stijl is wellicht het best te omschrijven als technische melodieuze hardrock. Zijn in Japan opgenomen instructie-dvd ‘Speed Up’ is voor veel gitaristen een leerzame methode geworden.

Sweep-picking is een van de technieken die Coenen op zijn soloalbums en dvd’s laat horen. Hij neemt ook af en toe deel aan Ayreon, het project van Arjen Lucassen. Marcel is te horen en te zien in de live-opnames ‘The Theater Equation’ en ‘Ayreon Universe’ en zal ook aan diens volgende project meedoen.

Een Pedals & Sounds workshop in de middaguren voor Cort gitaren (Musik Meyer).


Alex Hutchings
De Engelse gitarist Alex Hutchings is een rasclinician. Hij deed wereldwijd workshops voor Boss en komt dat nu ook doen op Amsterdam Guitar Heaven: hij gaat laten zien hoe hij zijn sound maakt met de gear van Boss.

Alex Hutchings is een moderne fusiongitarist pur sang. Hij heeft meer dan 10 miljoen views op zijn eigen online leskanaal, speelde de leadgitaar in het Thriller – Live spektakel, deed 150 shows met Steven Wilson bij zijn To The Bone wereldtour en componeert muziek voor de BBC.

Een Pedals & Sounds workshop in de middaguren voor Boss amps en effecten (Roland).


Django Trienes
Hij is in zijn bands The Visual, la loye en Lizet Aviva altijd op zoek naar een sound of partij die de onderliggende emotie meer naar voren brengt of onverwacht uit de hoek komt.

Django Trienes zegt er dit over: “Ik hou ervan om mijn gitaarsound te manipuleren zonder de pure expressie te verliezen, door middel van pedalen, slide, lapsteel, strijkstokken en arrangementkeuzes. Ik haal mijn inspiratie uit onder meer Marc Ribot (Tom Waits), John Frusciante (RHCP) en Nels Cline (Wilco). Naast folk/pop raak ik ook geïnspireerd door klassieke componisten zoals Ravel en Debussy. Deze invloeden sijpelen ook door in mijn spel en sound.”

Hij vertelt ons over wat hij in zijn workshop gaat doen: “In de workshop ga ik door mijn pedalchain heen en gaan we in op de vragen: Welke functies hebben de pedalen en hoe maak ik mijn sound? Waarom heb ik minstens twee reverbpedalen op mijn pedalboard? Op wat voor manier kan ik een pedaal anders gebruiken in de studio dan live? En wat voor invloed heeft het spelen in drie verschillende projecten op de gear en keuzes die ik maak in sound? Met deze workshop wil ik je graag inspireren en een andere kijk geven op het gebied van sounds en arrangement.” Daar zien we naar uit!
Een Pedals & Sounds workshop in de middaguren.

 

Age Kat
Elders in deze editie lees je over Age Kat’s nieuwe album ‘Home Office’: “Een beetje rock, een flinke scheut funk, wat meer relaxte jazzy nummers en hier en daar een vleugje Zappa. Kats gitaar heeft een rijk, warm, fusionachtig gitaargeluid dat zijn sterke melodieën uitstekend ondersteunt.” De carrière van Age Kat begint in de jaren tachtig, als gitarist en songwriter van de funkrockformatie The Frog. In 1987 treedt Age toe tot de tv-liveband ‘The Veronica Broadcast Orchestra’ en begeleidt artiesten als de Trammps, Tavares, The Three Degrees, Sisters Sledge en The Supremes. Eind jaren tachtig speelt hij ook met Earth & Fire voor hun reünietournee en in de jaren negentig met de Rick deVito Band. Sinds 1999 is Age lid van de Swinging Soul Machine en tegenwoordig speelt hij nog steeds in deze band in combinatie met andere projecten zoals Hessel, Tess en Rob de Nijs.
Een Pedals & Sounds workshop in de middaguren.

John-F. Klaver
John-F. Klaver is gitarist, zanger en muziekdocent. In zijn workshop op Amsterdam Guitar Heaven kijkt hij naar het fameuze “electra distortion circuit” waar veel drivepedalen op zijn gebaseerd en demonstreert zijn versie hiervan. Ook komen diverse fuzzpedalen voorbij en wordt het verschil tussen silicium en germanium transistors getoond. En maken die Russische diodes in een Klon Centaur nou echt het verschil? Daarnaast geeft hij tip en voorbeelden hoe je in combinatie met andere pedalen legendarische gitaarsounds kunt creëren.

John begon op 11-jarige leeftijd met gitaarspelen, geïnspireerd door Gary Moore, Jimi Hendrix en Robben Ford. Hij volgde muziektheorie- en gitaarlessen aan de University of the Pacific in de VS. Terug in Nederland vervolgde John zijn studie aan het conservatorium van Amsterdam. In 2011 wint hij de Dutch Blues Challenge en is daarbij gekozen tot Beste Bluesact van Nederland. Ditzelfde doet John nogmaals in 2013. In 2015 kiezen lezers van Gitarist hem tot beste bluesgitarist.
Inmiddels heeft hij zes albums onder eigen naam uitgebracht en daarnaast maakt hij voor JTC Guitar masterclasses en lespakketten.
Een Pedals & Sounds workshop in de middaguren.

 

Emiel de Nennie
Hij vormt samen met Tessa Raadman, die vorig jaar een workshop deed op Amsterdam Guitar Heaven, het gitaarduo van de band Eut. Opgegroeid in Zeeland vertrok hij in 2008 naar Utrecht om meer met gitaar en muziek te kunnen doen: “Dat was in Zeeland onmogelijk.” Hij studeerde in 2012 af aan de Herman Boord Academie en ging vervolgens naar de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam waar hij in 2018 afstudeert. Over zijn workshop zegt hij: “Ik ben altijd op zoek naar een nieuw geluid om elke track die ik maak niet te laten klinken als voorgaand werk. Daarom kijk ik altijd uit naar nieuwe pedalen of apparatuur om m’n sound te blijven ontwikkelen. Maar dit is altijd basisgear: een VOX AC30, mijn Zwier Telecaster (Nocaster), zelf gebouwd samen met Sjak Zwier, en een Paul Cochrane Tim Overdrive. De rest in de chain verandert nogal vaak.”
Een Pedals & Sounds workshop in de middaguren.

 

Jan Wouter Oostenrijk
Hij stond ooit als oprichter van Gitaarschool Nederland aan de wieg van Amsterdam Guitar Heaven, Jan Wouter Oostenrijk. We hebben met hem een StageCoach Sessions videoserie opgenomen. Je ziet hem daar live aan het werk en in de gitaarlesvideo licht hij een tipje van de sluier op met betrekking tot zijn speciaal voor hem gebouwde kwarttoongitaar en de muziek die hij daarmee speelt. Een introductie daarvan vind je in Gitarist 381, nov-dec 2022. De live-versie van die StageCoach Sessions kun je tijdens Amsterdam Guitar Heaven meemaken: de kwarttoongitaar in vol ornaat!  

Jan Wouter Oostenrijk is een specialist in de crossover van bluesy Noord-Afrikaanse Sharqi- en Maghreb-muziek met jazz en andere westerse muziekstijlen. Hij tourt met zijn band regelmatig door Noord-Afrika en het Midden-Oosten, en heeft het afgelopen jaar opgetreden met zijn soloshow. Hij krijgt deze prachtige, vaak microtonale klanken uit zijn elektrische en akoestische kwarttoon-gitaren, waar de Arabische invloeden duidelijk op te horen zijn.
Een StageCoach Sessions workshop in de middaguren.

Amsterdam Guitar Heaven Workshopfestival
De workshops van de bassisten

Amsterdam Guitar Heaven biedt ook een uitgebreid workshopprogramma aan voor bassisten. Dus neem vooral de bassist uit je band mee naar Q-Factory op 26 november!

Volg de workshops van de volgende bassisten:
Xander Vrienten
Tom Radsma
Bas Nuiver                                        
Madelief van Vlijmen
Tobias Kolk                          
Ivo Schot       
Jaimie van Hek                     
Rogier Kerkhof   
Sanne Verbogt                  
Op DeBassist.nl kun je alles lezen over het programma voor bassisten.

 

Gearshow Gitaar & Bas
Op de Gearshow Gitaar & Bas kunnen de bezoekers de nieuwste gitaren, bassen, amps, pedalen, software en accessoires zien en uitproberen. De exposanten laten 52 merken zien, van de grootste merken tot boetiekmerken en bouwers. Klik hier voor het artikel op Gitarist.nl waar we de merken én producten laten zien die je kan bekijken en uitproberen

 

Slotconcert met de Ruben Hoeke Band
Al 30 jaar timmert hij aan de weg, en op 25 november is er het nieuwe album Reloaded. Met zijn band (Mike Kamp - Bas |Eric Hoeke - Drums |  Lucas Pruim - Vocals) komt Ruben Hoeke naar Q-Factory voor het slotconcert om 18.00 uur. 

In Gitarist 381, december 2022 schrijft onze redactuer Kevin Pasman: 'Ruben Hoeke viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum als optredend artiest. Wie de Ruben Hoeke Band vooral als energieke, stevige rock ‘n’ rollband kent, zal verrast zijn door ‘Reloaded’. Er staan zeker nog smerige rocknummers met wild gitaarwerk op, zoals Before The Choir en Busy Boys, maar er is opvallend veel ruimte voor knappe, cleane gitaararrangementen. Vooral de eerste helft van ‘Reloaded’ bevat veel semiballades met bijna Albatross-achtig aandoende cleane gitaren.

'Ook in de meer rockende nummers is ruimte voor cleane en akoestische gitaren. Het sterk opgebouwde, negen minuten lange Oblivion laat zo’n beetje alle kanten van Hoekes gitaarspel horen en is het hoogtepunt van het album. Maar wie Hoeke het liefst een lange rockende solo hoort spelen kan óók op ‘Reloaded’ rekenen. Op Ramblin’ bijvoorbeeld. Hoeke weet weer verschillende decennia aan rockmuziek op één samenhangend album te vangen en dat alleen al is alle lof waard.'

Benieuwd naar hoe dat klinkt? Check het album op 25 november en kom naar Amsterdam Guitar Heaven op aterdag 26 november! 

Amsterdam Guitar Heaven
zaterdag 26 november, 12.00-19.00u
Q-Factory, Atlantisplein 1, Amsterdam 
5 minuten lopen vanaf station Amsterdam Muiderpoort
Eronder parkeren: parkeergarage Oostpoort

TICKETS
Tickets kun je bestellen bij Ticketmaster
Gearshow + Workshopfestival + Slotconcert € 12,50*
Studenten € 7,50
* Ticketprijs is inclusief servicekosten en betalingskosten.

Bekijk de aftermovie over de editie 2022:  

Amsterdam Guitar Heaven is een project van: 

zoeken
zoeken