David Piedfort Slide Guitar Clinics - van 26 oktober tot 3 december in Nederland en België

Ook op Amsterdam Guitar Heaven, zaterdag 25 november

Events 19-10-2023 06:10

Slidegitaar leren spelen? David Piedfort toont het verhaal rond die unieke gitaartechniek tijdens zijn clinicserie door Nederland en België. Je leert hands-on omgaan met dat buisje rond je vinger. Hoe begin je nu eigenlijk en hoe moet je er mee aan de slag? Hoe kan je slide spelen op je eigen gitaar zonder grote modificaties aan te hoeven brengen? Je krijgt een cursus mee naar huis! Lees het interview met David in Gitarist 392, en hier op Gitarist.nl en check de data van de clinictour. Met Gitarist zijn we partner van de David Piedfort Slide Guitar Clinics.

‘Slidegitaar is helemaal niet ingewikkeld’

De Vlaamse slidegitarist extraordinaire is een drukbezet man. Hij speelt in verschillende Vlaamse bands, geeft les, doet sessies en speelt voor VRT radio. Gelukkig heeft hij de tijd gevonden om vanaf 27 oktober een serie Slide Guitar Clinics te doen in Nederland en België, waaronder op Amsterdam Guitar Heaven, zaterdag 25 november.

do 26 oktober - The Guitar Bar Antwerpen (B)
za 28 oktober - Mimuze Kalmthout (B)
do 2 november - Sam Vandeweyer Diest (B)
vr 3 november - Jacky Claes Genk (B)
do 9 november - Dijkmans Muziek Breda (NL)
do 16 november - Muziekhandel Oudenaarde (B)
za 25 november - Amsterdam Guitar Heaven, Q-Factory (NL)
zo 26 november - Drums & Co Gits (B)
zo 3 december - TFOA Dedemsvaart (NL)

Wat je kan verwachten bij de clinic

  • slide gitaristen en luistermateriaal
  • slides in alle vormen, materialen en maten
  • Je instrument aanpassen voor slide?
  • slide spel is beperkt gitaar spelen
  • linker en rechterhand techniek
  • standard tuning: akkoorden en licks
  • open tuning: akkoorden en scales
  • de bluesy licks in open tuning: the secret
  • dobros en resonator gitaren
  • ideeën en verder werkmateriaal

Interview met David Piedfort door Michiel Roelse

Wat is het allermooiste aan slidegitaar?
“Er zijn maar een paar manieren om een gitaar te laten huilen. Jeff Beck kon het, de anderen zijn Derek Trucks en Jerry Douglas. Die hebben bij mij de juiste snaar geraakt, letterlijk. Dat betekent niet dat ik iets mis als ik gitaar speel zonder slide. Of dat slide altijd raak is. Ik vind het zelfs wel eens jammer dat veel slidegitaristen teruggrijpen op de bekende clichés. Dat is ook een van de redenen dat ik clinics geef, om te laten zien dat er meer mogelijk is, dat je op slidegitaar ook vooruit kan kijken in plaats van steeds achterom.”

Hoe is het bij jou begonnen?
“De allereerste keer dat ik slidegitaar hoorde was door mijn vader. Hij draaide iets van Hans Theessink; die sounds kwamen onze woonkamer binnen en ik begreep er niets van. Later hoorde ik Jerry Douglas en zijn squareneck resonatorgitaar, en toen heb ik zelf zo’n instrument gekocht. Ik ben er letterlijk mee op de bank gaan zitten, heb een open stemming opgezocht en heb de hele avond zitten jammen en zoeken tot het ergens op begon te lijken.”

Jij bent autodidact; is er veel goed lesmateriaal voor slidegitaar?
“Er zijn op verschillende platforms goede lessen te vinden. Wat mij als muziekdocent opvalt, is dat er geen geschikt materiaal is voor mensen die slide willen spelen maar geen kennis hebben van muziektheorie. Ik denk dat als je een keer het ware verhaal hoort van waar slidegitaar in feite op neerkomt, dat je dan beter door de bomen het bos zal zien. Slidegitaar is helemaal niet zo ingewikkeld als het soms gemaakt wordt. Hoe verschillend de slidegitaargroten ook klinken; de basiskennis die ze hebben moeten vergaren om te kunnen spelen zoals ze doen, is vrij beperkt. Dat ga ik laten zien tijdens mijn clinic.”

Ik zag op je site een foto met een prachtige Gibson Firebird. Is dat je favoriete gitaar?
“Nee, mijn favoriete merk is Duesenberg, maar voor slide pak ik altijd mijn Gibson SG Junior uit 1964. Die gitaar brengt mijn hoofd en lijf in de wereld van Derek Trucks. Ik bedoel dan de state of mind, niet zijn niveau want daar ben ik nog lang niet.”

Je hebt altijd gearrangeerd en geschreven met en voor anderen; blijft dat zo?
“Nee, ik zit op dit moment in de studio om een song met dobro onder mijn eigen naam uit te brengen. Hopelijk lukt dat nog voor de clinictour.” 

do 26 oktober - The Guitar Bar Antwerpen (B)
za 28 oktober - Mimuze Kalmthout (B)
do 2 november - Sam Vandeweyer Diest (B)
vr 3 november - Jacky Claes Genk (B)
do 9 november - Dijkmans Muziek Breda (NL)
do 16 november - Muziekhandel Oudenaarde (B)
za 25 november - Amsterdam Guitar Heaven, Q-Factory (NL)
zo 26 november - Drums & Co Gits (B)
zo 3 december - TFOA Dedemsvaart (NL)

 

zoeken
zoeken