Masterclass Jon Gomm op de Bridge Guitar Convention zaterdag 1 juni 13.00-13.45

‘s Werelds meest innovatieve fingerstyle gitarist komt naar Muziekgebouw Eindhoven

Events 28-05-2024 07:05

Gitarist is een van de organisatoren van de Guitar Convention tijdens het Bridge Guitar Festival in Eindhoven. We presenteren daar met veel trots de Ibanez masterclass met de waanzinnig virtuoze Britse fingerstyle gitarist Jon Gomm. Bestel je ticket vast. Voor de hele dag (dus voor gitaar- en basbeurs + masterclasses) slechts € 12,50.

De Bridge Guitar Convention is workshopdag en gitaarbeurs in één en onderdeel van het Bridge Guitar Festival dat plaatsvindt van 29 mei tot en met 2 juni in Eindhoven.

Tickets Bridge Guitar Convention € 12,50 | Studenten € 7,50 (workshops+gitaarbeurs)
bridgefestival.com

Jon Gomm is misschien wel ’s werelds meest innovatieve fingerstyle gitarist. Hij weet hoe hij de akoestische gitaar kan laten klinken als nooit tevoren. Van prachtige golven van flageoletten tot hysterische tapping tsunami’s en verbijsterende staaltjes multitasking, John Gomm heeft magie in zijn vingers. Hij ziet de gitaar als een percussieinstrument met snaren, en dankzij zijn formidabele legato techniek heeft hij steeds één hand vrij om een ritme te creëren. Wat dat betreft lijkt hij op een kruising van Joe Satriani, Andres Segovia en een uitstekende percussionist.

Zijn beroemdste song is Passionflower, door het Engelse blad Total Guitar onlangs gekozen op de 6e plaats van de '50 Greatest Acoustic Songs Of All Time'.

Waar moet je beginnen als je van standaard akkoordenwerk en fingerpicking de sprong wilt wagen naar een meer progressieve akoestische stijl? John Gomm: “Experimenteren is de sleutel. Het mooie van modern akoestisch gitaarspel is, dat je in feite kunt doen wat je wilt. Pak een akoestische gitaar en gebruik elke techniek die je invalt.” En dat is precies wat John de afgelopen twintig jaar op hoog niveau gedaan heeft. Of je nu een nieuwe stemming wilt ontdekken, ook wel eens de tapping techniek wilt uitproberen of gewoon de juiste gitaar voor deze stijl wilt vinden, in onderstaande adviezen vind je ongetwijfeld iets waar je mee verder kunt.

 

Hoe benader jij de gitaar?
“Alsof ik er nooit eerder een heb gezien, en ik dus ook niet weet hoe je er geluid uit moet krijgen. Geef een klein kind een gitaar, en het is eerste dat hij doet is erop trommelen. Aan de andere kant heb ik elke manier van spelen en elke stijl bestudeerd, en dat probeer ik zonder grenzen door elkaar te gooien. Klinkt tegenstrijdig, dat weet ik, maar voor mij werkt het. Leer zoveel je kunt, en vergeet alles en ga voor zelfexpressie.”

Wat zijn je meest essentiële technieken?
“Tapping is de techniek die ik het meest gebruik! Het klinkt geweldig als je met één hand tonen uit de gitaar slaat. Bovendien heb je dan een tweede hand vrij voor een andere partij. Percussie is het andere element waar ik niet zonder kan. In een akoestische gitaar zitten meer drumsounds dan in een echt percussieinstrument: bassdrums, snares, toms en bongo’s, ‘brushes’, DJ-scratches.”

Waarin verschilt jouw tapping techniek van wat we elektrische gitaristen zien doen, en hoe kun je er beter in worden?
“Op een elektrische gitaar kun je akkoorden tappen en verschillende partijen, maar er is niet veel verschil in klankkleur tussen bastonen en melodieën zodat het niet klinkt als verschillende instrumenten. Op akoestisch gitaar kan ik met een hand akkoorden aanslaan, en met de andere een melodie tappen, zoals in mijn song Until The Sun Destroys The Earth.
Dynamiek is belangrijk. Ik oefen mijn tapping licks van heel zacht tot heel hard en weer terug. Bij tappen moet je veel harder werken om het goed te laten klinken.”

Hoe boots je op een akoestische gitaar een snare en bassdrum na?
“De bassdrum speel je op het lichtste, meest losse stuk van je gitaar, dus het bovenblad, en zo ver als mogelijk van de rand af, bij de brug. Raak het bovenblad met je platte pols. Een dof geluid. De snare speel je juist op het strakste stuk van je gitaar, met een handklap op de zijkant, of sla de snaren tegen de hals.”

Deze masterclass wordt mede mogelijk gemaakt door Ibanez. In de april-editie van Gitarist vind je een uitgebreid interview met Jon Gomm.

Informatie over wat je op de gitaarbeurs kan verwachten vind je elders op Gitarist.nl.  

Klik hier voor meer informatie over wat je allemaal op het Bridge Guitar Festival kan verwachten.  

BRIDGE GUITAR CONVENTION
Zaterdag 1 juni, Muziekgebouw Eindhoven 
Tickets (gitaarbeurs + workshops) € 12,50, studenten € 7,50
* Ticketprijs is inclusief servicekosten en betalingskosten.

Als je al een ticket hebt voor een van de betaalde concerten van Bridge Guitar Festival, dan kun je op vertoon van dat ticket gratis de gitaarbeurs en workshops bezoeken. 

De Bridge Guitar Convention wordt tot stand gebracht door het Bridge Guitar Festival in samenwerking met Gitarist MagazineDe Bassist Magazine en Guitar Matrix.


Download het blokkenschema hier

zoeken
zoeken