Interview met SEGA award winnaar Tom Morello

"Ik voel mij zo vereerd met de SENA European Guitar Award!"

Events 25-06-2024 17:16

Tom Morello krijgt op vrijdag 4 juni de Sena European Guitar Award uitgereikt in Gebouw-T in Bergen op Zoom. De vernieuwer werd wereldberoemd als riffkoning van Rage Against The Machine. Na het uiteenvallen van deze groep, richtte hij de band Audioslave op. Morello is de opvolger van Nuno Bettencourt die vorig jaar december de award in ontvangst mocht nemen. We spraken met Tom Morello over de toekenning van de award.

door Jean-Paul Heck 

Morello is samen met generatiegenoten zoals Jack White en John Frusciante verantwoordelijk voor een new-wave van vernieuwing in de jaren ’90. Ze zijn schatplichtig aan hun helden uit de jaren ’60 en ’70 maar voerden op volstrekt eigen wijze een nieuw geluid. Morello kwam, zag en overwon met Rage Against The Machine. Met de song Killing In The Name leverde de band in 1992 een verschroeiend debuut af. Zowel de songs als de eerste plaat kwamen wereldwijd hard binnen. Tom Morello:"Het was een moment om nooit te vergeten. We wisten dat we iets bijzonders in handen hadden maar niet dat we het muzieklandschap op die manier zó zouden veranderen.”

Met zijn gitaargeluid, zijn eigenzinnige solo’s maar ook zijn politiek instinct, gaven Morello al snel de naam van een activist. Iets wat de gitarist die afstudeerde aan de Harvard Universiteit in Boston nooit meer opgaf: "We werden als een ‘nu-metal’ band weggezet maar we waren toch echt wel iets anders. Ik ben opgegroeid met gitaristen zoals Ace Frehley, Brian May, Alex Lifeson en Adrian Smith en allen hadden een grote invloed op mijn gitaarspel.”

Met Rage Against The Machine haalde Morello de top en dat deed hij later nog eens dunnetjes over met de groep Audioslave. Dat was eigenlijk gewoon Rage Against The Machine maar dan met Soundgarden-zanger Chris Cornell: "Dat was een bijzondere tijd. Ik vind Chris de beste zanger van zijn generatie. Ongeëvenaard.”

In 2019 kwam Rage Against The Machine weer bij elkaar, maar Covid zette een dikke streep door de groots opgezette tournee. Morello is sinds 2003 ook bekend als The Nightwatchman waarmee hij politiek gekleurde akoestische folkmuziek maakt. In 2008 werd hij door Bruce Springsteen gevraagd om mee te werken aan diens album Wrecking Ball en uiteindelijk belandde hij een tijdje als vervanger van Steve van Zandt in de E-Street Band: "Dat was een bijzondere tijd. Bruce en ik zijn erg goede vrienden en over veel onderwerpen hebben we dezelfde mening.” Een mening die ook tot uiting kwam op Springsteen’s album High Hopes dat in 2014 verscheen: "De laatste tijd doe ik vaak nog gastrollen bij Bruce en dat blijft geweldig om te doen.”

Een paar jaar terug stond hij nog met de groep Prophets of Rage op Pinkpop: "Ik vond in Chuck D en DJ Lord van Public Enemy en B-Real van Cypress Hill gelijkgestemden. Zij hebben dezelfde revolutionaire gedachtes als ik.”

Tom Morello op 4 juli in Gebouw-T, Bergen op Zoom
Later dit jaar verschijnt er een nieuw soloalbum van Tom Morello, waarvan op 28 juni de eerste single verschijnt, Soldier in The Army Of Love. Een week later komt Morello met zijn band naar Gebouw-T in Bergen op Zoom waar hij tijdens de Award-uitreiking ook zal optreden.: "Ik kijk er enorm naar uit. Mijn goede vriend Nuno Bettencourt die vorig jaar won, heeft alleen maar geweldige dingen over de SEGA Award verteld. Ik vind het zeer eervol om deze bijzondere gitaarprijs in Nederland te ontvangen.”

De Awardshow wordt opgeluisterd door een keur aan gastgitaristen die met een begeleidingsband zullen optreden: Vedran Mircetic (De Staat), Charlotte Wessels (Ayreon), Okke Punt (Snelle), Wesley Franssen (Keenan Mundane) en John Jaycee Cuijpers zijn bevestigd. Morello gaat ook met zijn band spelen. 

Vorige winnaars van deze prijs zijn onder andere Brian May (Queen), Steve Lukather (Toto), Slash (Guns ’n Roses), Steve Vai, Joe Satriani, Steve Hackett (Genesis) en Nuno Bettencourt (Extreme). 

Voor de Award-show  op 4 juli in Bergen op Zoom zijn nog kaarten te koop. Ga naar: www.gebouw-t.nl om je kaarten voor dit exclusieve concert te bestellen. 

Check ook de andere evenementen rondom deze uitreiking: de Guitar Week van 28 juni tot en met 4 juli.

Met Gitarist zijn we partner van de SENA EuropeanGuitar Award evenementen. 

zoeken
zoeken