Julian Lage en zijn Collings 470 JL signaturegitaar.

Video's en meer bij het interview in Gitarist

Gitarist Extra 24-06-2021 22:11

Julian Lage brengt met ‘Squint’ zijn eerste album uit op het prestigieuze Blue Note-label. Hij nam het met zijn trio op in het jaar van covid en rassenrellen.In Gitarist 364, juli 2021, spreken we uitgebried met hem over het album, én over zijn nieuwe Collings 470 JL signaturegitaar.

Julian Lage: "Ik was gefascineerd door Dynasonic pickups. De laatste jaren hoor je er niet zoveel over, maar in de begindagen van de elektrische gitaar waren ze heel populair. Ik vind de pickups van Ron Ellis heel goed, dus hebben we hem gevraagd ze te maken. Uiteindelijk kwamen we er op uit dat een Gretsch-achtige body het best zou passen, ook gezien de geschiedenis van deze elementen. Toch is deze gitaar heel anders dan een Gretsch. Het is meer een holle body met ondersteuning dan een uitgefreesd blok hout. Daarnaast is de hals minder dun en is het net een sportauto, zo soepel als hij speelt. De song Etude laat heel goed horen wat deze gitaar met deze pickups kan.”

“‘Squint’ gaat over moderne swing. Vooral nu ik bij Blue Note zit wilde ik mijn ideaal van een ritmesectie van bas en drums die samen een swingende groove neerzetten, uitwerken. Jorge Roeder, Dave King (resp. bassist en drummer, red.) en ik hebben dezelfde opvatting over swing. Hoe je duwt of trekt. Het klinkt misschien grappig, maar we spelen juist niet op dezelfde manier. Alle drie hebben we een eigen timing en het wordt een soort balanceer-act om dat intact te houden en te kijken wat dat met de muziek doet. Familiar Flower, Boo’s Blues, Emily, Call Of The Canyon, Squint - het zijn eigenlijk allemaal swingstudies.

In Gitarist 364 lees je het volledige interview. Nu in de winkel, of bestel deze editie in onze webshop - abonnee worden mag ook; vinden we natuurlijk fijn!  

Met Gitarist kwamen we Julian Lage natuurlijk al eerder tegen. Mijn Gitaarwereld, in Gitarist 327, juni 2018, was aan hem gewijd. Download de pdf hier

En op North Sea Jazz 2019 ontving Julian Lage de Paul Acket Award. Kevin Pasman sprak met hem en verscheen in Gitarist 342, september 2019. Download dat interview als pdf

Tijdens North Sea Jazz 2019 deed Julian Lage een indrukwekkend duet met saxofonist Ben Wendel. We filmden 10 minuten van dat optreden vanaf rij 1. 

Op de releasedag van Squint was het album Release van de Week op Gitarist.nl. Luister daar naar het hele album. 

 

zoeken
zoeken