Steve Vai over nieuw album in nieuwe editie Gitarist - en kondigt residency met Metropole Orkest aan

De video's bij het interview in Gitarist

Gitarist Extra 20-01-2022 15:33

Op 28 januari komt ‘Inviolate’ uit, het eerste volledig instrumentale album dat Steve Vai in lange tijd uitbrengt. Zoals altijd laat Vai in de negen nummers zijn creativiteit de vrije loop, wat onder meer tot een bijzonder instrument geleid heeft dat op de hoes van het album terecht is gekomen, de Hydra. Alles daarover in het grote interview dat Kevin Pasman met hem deed. Lees het in Gitarist februari 2022!

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 371, februari 2022. Vanaf vrijdag 21 januari in de winkel. Of je kunt deze editie nu al bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

In dit artikel op Gitarist.nl vind je de video's bij het interview en de eerste tracks van het album. Plus de aankondiging van zijn residency met het Metropole Orkest komend voorjaar. 

Hydra
De albumopener van Violate, Teeth of the Hydra, nam Vai op met een unieke custom gitaar, die hij de Hydra noemde. Hij bouwde de gitaar met de ontwerpers van Ibanez, gebaseerd op een "steampunk thema" idee van Vai.

“Een half fretloze twaalfsnarige hals, een zevensnarige hals, een basgitaarhals waarvan de E en de A fretloos zijn en harpsnaren”, omschrijft Vai aan ons het monsterlijke instrument.

“Anderhalf jaar lang liep ik er zo’n vijftien keer per dag langs. En elke keer als ik erlangs liep, keek hij naar me en zei hij: je zult binnenkort toch echt op me moeten spelen. Uiteindelijk heb ik zes weken ingepland om achter de Hydra te zitten en stukje bij beetje een nummer in elkaar te zetten. Alles moest in één uitvoering op de Hydra te spelen zijn.

Komend voorjaar met het Metropole Orkest
Steve Vai: “Ik ben het komend voorjaar een maand in Nederland om met het Metropole Orkest op te nemen. Ze zijn zo tof! Het is een zeldzaam soort orkest omdat de muzikanten jong en avontuurlijk zijn. Ze zijn bereid om dingen te doen die idioot zijn en ze begrijpen wat improvisatie inhoudt. Ik ga veel dingen met ze opnemen en daarna ga ik naar Finland om een aantal grote orkestrale, symfonische stukken die ik geschreven heb op de nemen.
“Veel ervan bestaat uit nieuwe arrangementen van eerder materiaal voor gitaar en orkest. Een deel bestaat uit nieuwe composities voor gitaar en orkest en sommige stukken zijn alleen orkestraal. Maar mijn compositorische smaak is meer eigentijds. Soms is het buitengewoon mooi, maar soms is het ook gewoon ontzettend lelijk. Zelfs voor mij. Maar dat is met opzet, haha!”


Deze track is bijna volledig gespeeld op een Gretsch hollow body gitaar, wat voor Vai een ongebruikelijk model is.

In de loop van 2021 werden verschillende van deze composities publiekelijk gedeeld. Vai componeerde en nam het nummer Knappsack op na zijn schouderoperatie, op een moment dat zijn rechterarm in een mitella zat (of, zoals zijn chirurg, Dr. Knapp, het noemde, een "knappsack"), en was daardoor in staat om alleen zijn linkerhand te gebruiken bij het spelen van het stuk.

Hij heeft een video uitgebracht van zijn uitvoering van Knappsack met één hand.

Net als "Knappsack", bracht Vai eerder in 2021 "Candle Power" en een bijbehorende video uit. Maar hij voegde iets extra's toe aan de versie die verschijnt op Inviolate, met een nieuw opgenomen drumtrack van mede-Zappa alumnus Terry Bozzio (verder hebben bassisten Bryan Beller, Philip Bynoe en Henrik Linder, toetsenist David Rosenthal en drummer Vinnie Colaiuta hun steentje bijgedragen aan de plaat).

Inviolate komt uit op 28 januari 2022 als digitale release en cd. Vinyl volgt op 18 maart. Pre-Order hier.

Download hier de pdf van een archiefinterview met Steve Vai uit Gitarist 258, september 2012

 

 

 

zoeken
zoeken