Joe Satriani: minder compromissen, andere dynamiek

Video en audio bij het interview in Gitarist 373

Gitarist Extra 25-03-2022 13:49

Tijdens de lockdown nam Joe Satriani zijn negentiende studioalbum op, ‘The Elephants Of Mars’. Volgens de Amerikaanse gitaarvirtuoos heeft het opnameproces ervoor gezorgd dat hij meer als zichzelf klinkt dan ooit. In het interview in Gitarist 373, april 2022 legt Satch uit hoe dat kwam en vertelt hij nog veel meer over gitaarspelen, componeren en mixen.

foto: Eduardo Pena Dolhun

Dit is een extra web-item naar aanleiding van het interview in Gitarist 373, april 2022. Vanaf vrijdag 25 maart in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

Lockdownalbum
Satriani's laatste project is een lockdownalbum. De muzikanten voor de opnames van ‘The Elephants Of Mars’ kwamen zelfs helemaal niet bij elkaar: iedereen nam zijn partijen in zijn eigen studio op.
Satriani: "Daardoor dacht ik niet aan alle compromissen die ik wel sloot toen ik duizenden dollars per uur uitgaf om een coole studio met te gekke muzikanten te huren. Er onstond een heel andere dynamiek en dat heeft een fantastische invloed op de kwaliteit van het album gehad.” 

Bekijk hier een playlist met The Elephants Of Mars Track By Track-video's waarin Satriani en andere muzikanten die op het album spelen, over de totstandkoming van specifeke nummers vertellen:  

SansAmp plug-in
Satriani heeft voor het album niet één gitaarversterker gebruikt: "Voor het reampen had ik allemaal mooie vintage versterkers en modelingplug-ins, maar geen daarvan klonk zo goed als de SansAmp plug-in. We dachten bijna: dat kan niet kloppen. Elke gitaarsound die je hoort is die SansAmp plug-in, van superclean tot gestoord overstuurd."  

Mixen
Satriani zit al jaren niet meer naast de technicus als zijn albums gemixt worden. “Als je werkt met een persoon die je echt vertrouwt, is het tegenwoordig fantastisch om de ruimte juist uit te gaan. Weggaan en weer terugkomen is veel beter. Technici als Mike Fraser en John Cuniberti hebben een betere, frissere houding dan ik. Je kunt het echt niet beter doen dan een heel goede producer of technicus.”

Compositie
Na al die jaren zijn het nog steeds de composities die Satriani inspireren het beste uit zichzelf naar boven te halen: “Als je een structuur bouwt die om beter spel smeekt dan je ooit gedaan hebt, druk je jezelf in een hoek waarin je móét presteren. Zo push ik mezelf: met de compositie. Als je dat niet doet, wordt een album meer een demonstratie van gitaarspel. En daar houd ik niet van."

 

zoeken
zoeken