Steven Wilson over de nieuwe Porcupine Tree

Video's bij het interview in Gitarist 375, juli 2022

Gitarist Extra 23-06-2022 07:06

‘Closure/Continuation’ is het eerste Porcupine Tree-album in bijna dertien jaar. De muziek van de Britse progrockers is meteen herkenbaar, maar een stuk minder stevig dan de laatste paar albums. In Gitarist 376, juli 2022 vind je een interview met gitarist Steven Wilson. Hier op Gitarist.nl een voorproefje met mooie video footage.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 376, juli 2022. Vanaf vrijdag 24 juni in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

Steven Wilson: “Door de jaren heen hebben mensen aangenomen dat de band niet meer bestond. Deels ook omdat ik dat gezegd heb. Het mooie daaraan is dat het alle druk van het vooruitzicht van een nieuw Porcupine Tree-album wegnam. En ik denk dat je dat kunt horen op het album. Het klinkt vrij en fris, als een band die niets te bewijzen heeft.

Ruimtelijk
“Er staan een paar heavy riffs op het album, maar niet veel. Zeker niet vergeleken met de meer metalgeoriënteerde vocabulaire van ‘Fear Of A Blank Planet’. Vergeleken daarmee is de rol van de gitaar veel ruimtelijker. Ook zijn de gitaarpartijen veel minder gelaagd. Vaak hoor je maar één gitaar tegelijk. Historisch gezien, zeker bij Porcupine Tree, heb ik nogal de neiging om te stapelen. Een heel heavy riff trackte ik twee of drie keer op elkaar. Nu is er meer ruimte voor andere elementen. Dat betekent niet dat het geen gitaarplaat is, want het is nog steeds een album waarop de gitaar een grote rol speelt. Soms ben je je er alleen niet van bewust dat het een gitaar is omdat de sound zo hevig gemodificeerd is dat het onderdeel wordt van de elektronische geluidswereld.

 

Het album Closure / Continuation komt 24 juni uit en is dan Release van de Week op Gitarist.nl

Porcupine Tree staat 7 november in de Ziggo Dome met in de line-up gitarist Randy McStine en bassist Nate Navarro.

ARCHIEF Interview uit Gitarist 219, juni 2009
Lees hier het interview dat we 13 jaar gelden met Steven Wilson deden

 

 

 

zoeken
zoeken