Gitaartovenaar Jeff Beck

Audio bij de workshop in Gitarist 384, maart 2023

Gitarist Extra 22-02-2023 11:02

In een carrière die meer dan vijftig jaar omspant heeft Jeff Beck daadwerkelijk de grenzen van de moderne elektrische gitaar verlegd. Vaak werd gezegd dat hij een gitarist voor gitaristen was, maar met zijn unieke stijl wist hij naast collega-muzikanten ook een groot publiek aan zich te binden. In Gitarist 384, maart 2023 kijken we in het kader van onze grote Jeff Beck Special in een workshop naar zijn karakteristieke licks en technieken, compleet met tabs en noten. Hier vind je de audio van de voorbeelden.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 384, maart 2023. Vanaf vrijdag 24 februari in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

Jeff Becks stijl is door de jaren heen steeds veranderd. We zouden vele edities van Gitarist kunnen vullen met lessen over zijn spel, dus wat in het blad staat is slechts een beperkt overzicht van zijn werk, te beginnen met The Yardbirds en via fusion uit de jaren zeventig naar zijn fingerstyletechniek met whammybar- en volumeknoptrucs van de laatste jaren.

Hieronder vind je de audio bij de oefeningen in het blad. Er is ook steeds een backingtrack waar je zelf overheen kunt spelen.

Riffing With The Birds
Deze riff in Yardbirds-stijl speelt zich af rond de losse vierde snaar, waarbij op de naastgelegen derde snaar een psychedelische melodie gespeeld wordt.

Cold Fusion
Deze lick is een goed voorbeeld van Becks jazzrockstijl uit de jaren zeventig.

All Fingers And Thumbs
Toen Beck in de jaren tachtig zijn plectrum definitief afzwoer ontstond de unieke Jeff Beck-sound zoals we die nu kennen.

Beck’s Blazing Bar
Beck speelde graag lange melodieën met zijn vibrato-arm. Dat vraagt geduld en veel oefening, maar de resultaten zijn overweldigend als het lukt.

Whammy Bar Harmonics
Combineer de vibrato-armtechnieken met flageoletten en het wordt nog expressiever.

zoeken
zoeken