Interview met Brian May: hij blikt terug op 50 jaar Queen

De Queen-gitarist praat open over alle albums, zijn gitaarspel en natuurlijk Freddie Mercury

Gitarist Extra 24-03-2023 13:03

Op 13 juli is het precies 50 jaar geleden dat het debuutalbum van Queen uitkwam, eenvoudig ‘Queen’ geheten. In een bijzonder, 7 pagina's lang interview in Gitarist 385, april 2023 spreekt Brian May heel open over de albums die ze met Queen sindsdien maakten en zijn rol als gitarist daarbij. Hier op Gitarist.nl vind je een aantal video's uit verschillende momenten uit Queens carrière en een playlist met de nummers die May in het interview bespreekt. Ook doken we in het archief van Gitarist en vonden een interview uit 2005 en een uitgebreide feature over May's gear, voorzien van zijn commentaar, uit 2011, die je als pdf kunt downloaden.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 385, april 2023. Vanaf vrijdag 24 maart in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.

Mission statement
De eerste track van het eerste album lijkt het mission statement van Queen. De band was erg blij met de de demo voor de song, maar met de studio-opname wilde het maar niet vlotten. Totdat Brian op een avond met de theejongen, een assistent-technicus in opleiding, achter de knoppen ging zitten: "Na een nacht samen hard werken lag er een mix van Keep Yourself Alive waar iedereen tevreden over was. En ja, hier zit de eerste meerstemmige solo in die ik ooit deed." 

Live Aid
Queen stal de show tijdens Live Aid. Hoe heeft Brian dit megagebeuren ervaren? "Toen we van het podium kwamen, hadden we niet het idee dat het onze beste show was geweest. Sommige stukjes waren wat slordig, maar de energie en adrenaline van Freddie maakten alles goed. Je ziet gewoon zijn zelfvertrouwen, dat hij dit kon. Ook al was nog niet bekend dat Queen zou optreden toen de tickets verkocht werden, dus niemand van het publiek kwam speciaal voor ons. Gelukkig hadden we ervaring met gigantische stadionshows, met name in Zuid-Amerika."  

The Show Must Go On
“Voor The Show Must Go On hoorde ik Roger en John iets doen wat mij inspireerde tot die circulaire riff. Ik maakte er een demo van die ik een paar dagen later aan Freddie liet horen. We wisten allebei dat het ook over hem ging. Ik wist dat het een goede song was en hoopte maar dat Freddie het zou kunnen zingen. Toen hij weer naar de studio kwam, ging het al erg slecht met hem. Maar hij zei: ‘Maak je geen zorgen, ik kan het.’ Hij dronk een paar glazen wodka, ging bij de mengtafel zitten en in drie of vier takes stond het erop." 

Hoeksteen van de Queen-sound
Samen met de leadvocaal van Freddie Mercury en de samenzang van de band vormt Brian Mays gitaarspel en -geluid de hoeksteen van het Queen-geluid. Een belangrijke rol daarbij spelen zijn zelfgebouwde Red Special gitaar en delay, waardoor hij meerstemmig kan spelen met zichzelf. In deze video vertelt Brian hoe hij zijn unieke solo's benadert. 

Beluister in ondersttaande playlist de nummers die we in het interview in het blad met Brian May bespreken.  

Uit het archief
In het archief van Gitarist vonden we een interview uit 2005 met Brian May naar aanleiding van het toen 30-jarige jubileum van 'A Night At The Opera' (ja, met dát nummer) en een uitgebreide feature over Brians gear, voorzien van zijn commentaar, uit 2011. Beide artikelen kun je hier als pdf kunt downloaden. Klik op de foto! Veel leesplezier!

 

 

 

zoeken
zoeken