Guillaume Vierset: hybride zonder beperkingen

Video en audio bij de feature in Gitarist 387, juni 2023

Gitarist Extra 25-05-2023 10:05

Met zijn hoekige rockriffs en spannende improvisaties heeft de Belgische jazzgitarist Guillaume Vierset in zijn nieuwe project Edges een frisse draai aan de mogelijkheden van fusion gegeven. Debuutalbum ‘The End Of The F***ing World’ boeit met korte, puntige nummers zonder dat het geheel aan vrijheid en spontaniteit inboet. In Gitarist 387, juni 2023 deelt hij zijn visie op fusion met ons.

foto Olivier Laval

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 387, juni 2023. Vanaf vrijdag 26 mei in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.

De jazzrock van Edges klinkt heel anders dan de traditionelere jazz van LG Jazz Collective en de kalme, soms folky klanken van Harvest Group, de twee andere bands van Guillaume Vierset. “Tijdens de coronaperiode realiseerde ik me dat veel dingen me blokkeerden als muzikant”, legt Vierset uit. “Edges gaf me de kracht om te accepteren wie ik ben en me geen beperkingen op te laten leggen voor deze hybride stijl." 

Vierset kijkt verder dan jazz: “Veel jazz spelen heeft me veel geleerd over de hals van de gitaar en me geholpen mijn harmonische gehoor en ritmegevoel te ontwikkelen. Maar andere stijlen spelen, zoals rock, pop, soul en folk, heeft me geholpen om mijn plek als muzikant in een groep beter te begrijpen: hoe ik in dienst van de muziek kan spelen." 

Vierset speelt op Haar gitaren: “Ik ben verliefd geworden op de gitaren van Erik van de Haar. Ze zijn heel makkelijk speelbaar en erg solide. Op dit album heb ik een Haar Thinline met twee Bare Knuckle elementen gebruikt. Ze hebben een vintage geluid met een gigantische output." 

zoeken
zoeken