Metallica: de groove is alles

Audio en video bij het interview in Gitarist 387, juni 2023

Gitarist Extra 26-05-2023 08:05

Het grootste gitaaralbum van het jaar is er: Metallica’s ‘72 Seasons’. Leadgitarist Kirk Hammett vertelt in Gitarist 387, juni 2023 hoe de legendarische band de inspiratie vond om nog heavier te klinken. En Metallica’s co-producer Greg Fidelman vertelt in hetzelfde nummer hoe het nieuwe album werd gemaakt: met Hetfields en Hammetts favoriete gear en de hele band bij elkaar voor een ‘live’feel.

foto: Tim Saccenti

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 387, juni 2023. Vanaf vrijdag 26 mei in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.

Toen Metallica voor het eerst na de covid-lockdowns weer bij elkaar kwam, voelde de band een ongelooflijke hoeveelheid energie, die zich vooral uitte in riffs. Voor Kirk Hammett kwam daar ook een behoefte aan improvisatie, aan spontaniteit bij: "Voor mij is belangrijk dat ik in het moment zit en speel wat voor de song het beste is. Ik werk constant om een betere improvisator te worden, om beter in de groove te komen. De groove is alles. Als je in de groove zit, maakt het eigenlijk niet uit wat je speelt." 

Het nieuwe enthousiasme voor improvisatie heeft te maken met een recente ontdekking van Kirk. “Ik luister tegenwoordig veel naar prog en jazzfusion. Ik heb een hele nieuwe muziekwereld ontdekt.” Tegelijkertijd speelt Kirk nu meer voor de song en dat betekent meer melodie en minder shred. “Ik had de songs ook vol kunnen gooien met snelle, modale licks”, vertelt hij. “Ik ken mijn modes: Hongaarse toonladders, symmetrische toonladders, heletoonstoonladders, ik ken al die shit. Maar past het ook?"

Wat gitaren betreft wisselde Kirk op het album af tussen zijn Greeny Les Paul en Mummy ESP. Maar hij gebruikte ook nog een geheim wapen: de Solodallas Schaffer Replica EX Tower. "Het is een soort voorversterker met compressie”, legt Kirk uit. De Tower is een replica van het tooncircuit van het Schaffer Vega Diversity draadloze systeem, o.a. in gebruik bij AC/DC. "Daar komt die geweldige sound van Angus (Young) vandaan", aldus Kirk.

Wil je je de stijl van Kirk Hammett en James Hetfield eigen maken, kijk dan naar onze nieuwe videoserie ESP School Of Metal. gepresentered door Kevin Sorm. In de eerste aflevering laat Kevin je samen met Laurens Houvast de ins en outs van het thrashmetalgitaarspel van beide Metallica-gitaristen zien, inclusief tabs zodat je kunt meespelen met alles wat voorbij komt!    

Volgens producer Greg Fidelman is ‘72 Seasons’ geen traditioneel hardrockalbum. Had de band vooraf een bepaalde richting in gedachte? “We wisten dat we een livefeel wilden omdat iedereen veel energie kreeg van eindelijk weer eens bij elkaar in dezelfde ruimte zijn. Grote delen van het album komen van de live-opnames, waar ze met zijn vieren tegelijk spelen. Het wordt niet beter dan dat!"

Qua gitaren gebruikte James Hetfield voornamelijk zijn ESP Explorer met de ingelegde middelvingers en de Snakebyte. En een ougediende, die James al sinds ‘Kill ’Em All’ gebruikt. Greg: "Het is een kopie van een Gibson maar klinkt ongelooflijk. Geef James die gitaar in handen en hij begint direct snelle riffs te spelen." 

 

zoeken
zoeken