Gitaarspelen zoals My Dying Bride: doommetal - ESP School Of Metal met Kevin Storm

Episode 2 van een vijfdelige videoserie

Gitarist Extra 01-07-2023 08:06

Gitarist presenteert de videoserie ESP School Of Metal: vijf lesvideo’s waarin je metalgitaar in vijf verschillende stijlen leert spelen, geschikt voor elk niveau. De perfecte gitarist voor dit project is Kevin Storm. Hij maakt de serie met collegagitaristen Lauren Houvast en Ferry Hofman. En iedere editie geeft ESP een gitaar weg. Kijk verderop in dit bericht hoe je die kan winnen!


In de tweede episode laat Kevin je samen met Fery Hofmande ins en outs van het doommetal gitaarspel van My Dying Bride 
zien, inclusief tabs opdat je kan meespelen met alles wat voorbij komt!

Terwijl veel metalbands steeds sneller en extremer werden, ging doommetal juist voor de lagere tempo’s en duistere sfeer die zo bepalend waren voor de sound van Black Sabbath. Bands zoals focusband My Dying Bride zeggen veel in weinig noten. Kevin Storm en Ferry Hofman leggen in de video superhelder uit wat erbij komt kijken om echt goed traag te spelen en ontleden de song die ze speciaal voor deze aflevering geschreven hebben: de melodieën van de twee gitaren die elkaar aanvullen (solo’s spelen geen rol in doom) en gaan in op slides, tapping, uitklinken, feedback en meer.     

BEKIJK HIER EPISODE 2
GITAARSPELEN ZOALS MY DYING BRIDE: DOOMMETAL

 

Kevin over de videoserie: “Ik heb geprobeerd om voor elk niveau gitarist een soort instapbruggetje te maken naar de metal. Eigenlijk vooral verschillende rechterhandtechnieken: hoever het kan gaan qua tempo en technische moeilijkheidsgraad.

5 metalstijlen
Vijf stijlen komen aan bod in de serie: in de eerste episode dus thrashmetal, en daarna elke maand een nieuwe: doommetal, deathmetal, blackmetal en metalcore: "We gaan van de hoge tempo’s van At The Gates naar dingen als My Dying Bride, waar twee lange noten samen veel belangrijker zijn dan wat dan ook. ”

Daarvoor zijn nummers geschreven in de stijl van de focusbands: “Het zal altijd een indruk zijn. Voor mij is Metallica de snelle rechterhand van James Hetfield, met drie vingers op het plectrum in plaats van twee. Dat doe ik ook; zo heb ik het zelf geleerd vanwege James. Voor iemand anders is Metallica misschien juist wat anders, maar ik heb echt geprobeerd de nummers zoveel mogelijk te laten klinken als de bekendste nummers van die bands.

“Ik heb twee mensen bij me. Allereerst mijn goede vriend Ferry Hofman. Een fanatieke doommetalfan die de stijl al heel lang speelt. Met hem samen doe ik twee nummers. Voor de andere nummers heb ik Laurens Houvast van Cryptosis meegenomen.

“We hebben vanuit het ESP-kantoor een Blackstar St. James gekregen, met een Two Notes Torpedo Captor, waar je allerlei kabinetten mee kunt simuleren. Bij Metallica moest er natuurlijk een wah voor, voor Gojira gaan we kijken of we er een pitchshifter bij kunnen krijgen. Maar we gebruiken expres een heel basic set-up, zodat mensen thuis meteen mee kunnen doen. Dat is het doel van de serie.”

De komende maanden zullen we steeds bij het uitkomen van een nieuwe editie van Gitarist ook een nieuwe video-episode online zetten. De volgende metalstijlen komen een voor een aan bod – de ideale leerschool om de kneepjes van die specifieke metalstijlen te leren beheersen. 

Episode 1 staat al online. 
Gitaarspelen zoals Metallica: thrashmetal
Ontstaan uit de herkenbare riffs van de heavy metal en de agressie van de punk. Het gitaarwerk wordt gekenmerkt door hoge snelheden, waarbij precisie en een sterke plectrumtechniek essentieel zijn. De focusband is Metallica. Gitaristen: Kevin Storm (met de LTD Snakebyte Olympic White) en Laurens Houvast (met de LTD KH-V Red Sparkle).

BINNENKORT: 

Gitaarspelen zoals At The Gates: deathmetal
Begonnen als een extremere voortzetting van thrashmetal, maar uitgegroeid tot een volwaardige stijl met eigen kenmerken, waaronder meer atonaliteit en snellere harmonische ritmes. Focusband At The Gates zit aan de melodieuze kant van het genre.

Gitaarspelen zoals Dimmu Borgir: blackmetal
Het meest duistere, extreme subgenre. De sfeer wordt onder meer bepaald door brede dissonante akkoorden en tremolopicking op hoog tempo. Er zijn tegenwoordig ook symfonische blackmetalbands, zoals focusband Dimmu Borgir, en dromerige, psychedelische blackmetalbands.

Gitaarspelen zoals Gojira: metalcore
Een samensmelting van de typerende gitaarriffs van de moderne metal en elementen uit de hardcore, zoals stampende tragere stukken (breakdowns). Focusband Gojira voegt daar ook nog eens polyritmiek, soundscapes en atypische solo’s aan toe.

De videoserie is opgenomen in de studio van ESP-distributeur Sound Service in Berlijn. 
espguitars.com

WIN EEN LTD GITAAR!
ESP geeft ook iedere episode van de videoserie een gitaar weg. Je kan die winnen door naar de Giveaway pagina op Gitarist.nl te gaan en een vraag te beantwoorden. Bij het verschijnen van de volgende episode op 27 juli maken we de winnaar bekend! 


Win een LTD EC-256 gitaar t.w.v. € 743,-
(kleur kan je kiezen - mocht de gewenste kleur niet meteen beschikbaar zijn wordt dit voor je besteld).
Ga naar gitarist.nl/giveaway en beantwoord de volgende vraag: 
Op welk festival speelde My Dying Bride hun eerste Europese show? 
(antwoord in de video :-)

De gelukkige winnaar van de gitaar bij de giveaway van Episode 1 is: 
Erlend Joséphy. Gefeliciteerd!


Kevin Storm
Voor onze andere videoserie Aquarium Sessions maakte Kevin een video over het opnemen van metal gitaar. Hij is sessiegitarist en vervangt vaak vaste gitaristen als ze op een of andere manier niet mee kunnen op tournee: “Wat vaak gebeurt is dat ik gevraagd word voor het soort bands waar ik op dat moment bij speel. Toen ik met Shining speelde, kreeg ik heel veel aanvragen voor extreme blackmetalbands. Nu speel ik met Vulture Industries en word ik benaderd door bands die meer in de avant-gardehoek zitten. Maar je mag me ook bellen voor een punkband met een paar powerakkoorden. Als ik daarmee de wereld over kan is dat ook prima. Ik vind het spelen en de wereld zien gewoon gaaf.

Hij is niet alleen tourgitarist: hij maakt ook eigen muziek. Eind 2020 verscheen het fantastische titelloze debuutalbum van zijn emotionele progband Fleetburner. “Eigenlijk heb ik best wel snel na de eerste het tweede album van Fleetburner geschreven. Het is echt een project dat ik puur voor mezelf doe. Als ik daar vier jaar over doe, is dat geen probleem. Verder ben ik veel met Heretoir bezig. We hebben een ep uitgebracht, er komt een album aan en nog een ambient-album dat we gemaakt hebben."

zoeken
zoeken