Nita Strauss: ‘Je moet weten wat je verhaal is’

Video en audio bij het interview in Gitarist 389, augustus 2023

Gitarist Extra 27-07-2023 10:07

Nita Strauss kan shredden als de beste, maar haar nieuwe album ‘The Call Of The Void’ bevat “radionummers” met bekende gastzangers - plus een soloduel met mentor Marty Friedman. Van hem leerde ze dat je moet weten wat je precies wilt zeggen. Dit en meer vertelt ze in een interview in Gitarist 389, augustus 2023.

foto: Johnny Young

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 389, augustus 2023. Vanaf vrijdag 28 juli in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten. 

Waar voorganger ‘Controlled Chaos’ (2018) volledig instrumentaal was, ligt de focus op het nieuwe album op vocale nummers. “Het begon met een of twee samenwerkingen en daarna is alles in een stroomversnelling gekomen”, aldus de Amerikaanse gitariste. 

Evenzogoed is openingsnummer Summer Storm volledig instrumentaal. “Dat was deels geïnspireerd door het eerste nummer op het Dragonforce-album ‘Sonic Firestorm’, My Spirit Will Go On”, licht Strauss toe. “Dat blijft maar bouwen en bouwen vanuit zijn cleane gitaarintro. Ik vind het te gek als nummers dat doen. Het nummer was zo goed gelukt dat ik het gevoel had dat het mijn versie van de Dragonforce-opener kon zijn.” 

Waar Strauss haar vorige album in drie maanen maakte, deed ze over ‘The Call Of The Void’ wel wat langer: "Dit album kostte me drie jaar. Mijn spel had een andere aanpak, er waren zangers en songwriters die me geholpen hebben om de subtiliteiten en nuances van radionummers te begrijpen. Die zijn heel anders dan de shrednummers waar ik om bekendsta."

De grote finale van ‘Call Of The Void’ is Surfacing, waarop voormalig Megadeth-gitarist Marty Friedman een gastrol speelt. “Deze samenwerking is echt een soort opleiding voor me geweest; een min of meer jonge gitarist die les krijgt van de meester! Dankzij hem heb ik geleerd dat je moet weten wat je verhaal is. Je moet frasen gebruiken die je helpen je verhaal te vertellen en de verleiding weerstaan om je nummers alleen te gebruiken om je snelste licks te laten horen."

zoeken
zoeken