Maya Delilah: ‘Alle licks die ik speel komen door hoe ik me voel’

Video en audio bij het interview in Gitarist 390, september 2023

Gitarist Extra 24-08-2023 08:08

Met haar korte, puntige liedjes en haar instrumentale gitaarimprovisaties, zoals de Table Time-video’s op haar YouTube-kanaal, laat singer-songwriter Maya Delilah twee verschillende kanten van zichzelf zien. Bij haar optreden op North Sea Jazz bleken die opvallend goed met elkaar te combineren. In Gitarist 390, september 2023 vertelt ze hoe ze haar muziek benadert en wat ze daarbij aan gear gebruikt.

foto: Eric van Nieuwland

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 390, september 2023. Vanaf vrijdag 25 augustus in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

Maya Delilah speelde veel nieuw werk op North Sea Jazz, waaronder een nummer dat nog geen week oud was. “Ik vind het leuk om mezelf in het diepe te gooien", vertelt de 23-jarige zangeres-gitariste. "Natuurlijk vind ik het prettig om goed te oefenen en zeker te weten dat ik de nummers onder de knie heb, maar het was een beetje een opwelling om dat nummer vandaag te spelen. Hoe hoger de druk is die ik op mezelf leg, des te beter gaat het meestal."

Voor haar Table Time-video’s en het instrumentale gedeelte van haar set maakt Maya gebruik van een looper, een Roland RC-300: “Ik gebruik al zo’n tien jaar een looper. Dat heeft me echt enorm geholpen om mijn solovaardigheden te ontwikkelen. Ik zat urenlang in mijn kamer over zichzelf herhalende akkoorden heen te spelen. Dat heeft me erg veel zelfvertrouwen gegeven als ik soleer." 

Tijdens het optreden vielen ons de snelle, expressieve slides omlaag op die Maya veelvuldig toepaste. “Die zijn geïnspireerd door Derek Trucks”, bekent ze. “Ik heb geprobeerd om met slide te spelen en kwam er al snel achter dat dat min of meer was alsof je een heel nieuw instrument leert bespelen. Het was niet zo eenvoudig als ik hoopte." 

 We maakten een Spotify playlist van haar discografie.

zoeken
zoeken