Rodrigo y Gabriela: zo min mogelijk regels

Video en audio bij het interview in Gitarist 391, oktober 2023

Gitarist Extra 21-09-2023 10:09

Sinds begin deze eeuw verleggen Rodrigo y Gabriela de grenzen van de akoestische gitaarmuziek. De laatste jaren lijkt zelfs de akoestische gitaar niet per se meer heilig. Voorafgaand aan hun Europese tour spraken we met Rodrigo Sánchez en Gabriela Quintero. Lees in Gitarist 391, oktober 2023 wat ze vertelden over hun nieuwe album ‘In Between Thoughts... A New World’ en waarom ze nu (deels) de elektrische gitaar omarmd hebben.

foto: Erick Sandoval 

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 391, oktober 2023. Vanaf vrijdag 22 september in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.

Rodrigo y Gabriela spelen live in de KEXP studio in Seatlle een aantal nummers van hun nieuwe album.

 “Negentig procent van wat ik op het nieuwe album speel is elektrisch", aldus Rodrigo. "Toen we de muziek opnamen, heb ik dezelfde melodieën op akoestische gitaren geprobeerd, maar ze klonken elektrisch gewoon beter."

Gabriela speelt als van ouds akoestisch: "Uiteindelijk was het Rod die zei: de manier waarop jij speelt is wat de muziek de drive en de beat geeft. Hij heeft me overtuigd om het hele album met mijn karakteristieke speelstijl te spelen. Hopelijk kan ik in de nabije toekomst ook nog wat elektrische gitaren toevoegen aan de muziek."

Door de lockdown heeft het even geduurd voor de nieuwe plaat uitkwam en de nieuwe nummers live op het podium te horen waren: “We hebben dit album twee jaar geleden opgenomen", licht Rodrigo toe. "Nu we het materiaal live gaan spelen, moest ik het album leren spelen, want ik wist van sommige stukken niet meer wat ik speelde en welke gitaren ik gebruikt had. Het was alsof ik muziek van een andere band moest leren spelen.”

zoeken
zoeken