Ella Zirina: natuurlijk melodieus

Video en audio bij het interview in Gitarist 391, oktober 2023

Gitarist Extra 21-09-2023 10:09

Ella Zirina verraste eerder dit jaar met haar sterke debuutalbum ‘Intertwined’, dat onlangs genomineerd is voor een Edison. Ook op North Sea Jazz laat de Letse gitariste horen over een sterke melodisch gevoel te beschikken. In Gitarist 391, oktober 2023 spreken we haar over haar spel, haar composities en haar verhuizing van Letland naar Nederland.

foto: Klaas Jan Stol 

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 391, oktober 2023. Vanaf vrijdag 22 september in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.

“Voor mijn gevoel is er in Nederland veel meer waardering voor jazz”, aldus Zirina. "Er zijn in Letland niet veel jazzfestivals, terwijl je er in Nederland soms drie per week hebt. Er zijn hier ook veel mogelijkheden om met mensen te spelen die een andere achtergrond hebben."

"Ik denk niet dat mijn eigen muziek heel traditioneel is. Misschien wel qua vorm, maar het is heel erg gebaseerd op melodieën; het is niet echt vrije improvisatie", constateert Zirina. "Ik speel niet zoals Kurt Rosenwinkel of Gilad Hekselman. Die zie ik als heel modern. Zij spelen bijvoorbeeld nooit met alleen een versterker, zoals iemand als Julian Lage wel altijd doet. Dát is voor mij een heel traditionele sound."

Zirina is regelmatig te zien met een vrij atypische gitaar voor een jazzsetting: een Gibson DG-335. “Dat was mijn eerste gitaar”, bekent ze. “Als ik een gitaar zou moeten kopen, zou ik op achtduizend euro ofzo uitkomen. Zoveel heb ik niet. Maar het is prima zo: het is leuk om op een rare gitaar te spelen. Hij kan heel goed klinken." 

zoeken
zoeken