Gitaarspelen zoals Gojira: metalcore - ESP School Of Metal met Kevin Storm

Episode 5 van een vijfdelige videoserie

Gitarist Extra 22-09-2023 08:24

Gitarist presenteert de videoserie ESP School Of Metal: vijf lesvideo’s waarin je metalgitaar in vijf verschillende stijlen leert spelen, geschikt voor elk niveau. De perfecte gitarist voor dit project is Kevin Storm. Hij maakt de serie met collegagitaristen Lauren Houvast en Ferry Hofman. En iedere editie geeft ESP een gitaar weg. Kijk verderop in dit bericht hoe je die kan winnen!

In deze vijfde en laatste episode laat Kevin je samen met Ferry Hofman de ins en outs van het metalcore gitaarspel van Gojira zien, inclusief tabs opdat je kan meespelen met alles wat voorbij komt!

De term metalcore doet niet helemaal recht aan het spel van Gojira, want hun repertoire gaat alle kanten  op. Maar altijd herkenbaar, heel ritmisch en superstrak. Ze bouwen partijen, muziek in dienst van wat ze willen vertellen. Ze gaan er altijd vol in, met open akkoorden en een groots geluid. In deze video leren Kevin Storm en Ferry Hofman hoe je in deze stijl moet aanslaan, hoe je moet dempen en veel meer; inclusief tabs.

Een samensmelting van de typerende gitaarriffs van de moderne metal en elementen uit de hardcore, zoals stampende tragere stukken (breakdowns). Focusband Gojira voegt daar ook nog eens polyritmiek, soundscapes en atypische solo’s aan toe.

WIN EEN LTD GITAAR!
En alsof dat nog niet genoeg is, hebben we ook nog een geweldige verrassing voor je! ESP geeft weer een gloednieuwe LTD EC-256 gitaar weg aan een gelukkige winnaar. Wil jij deze gitaar in handen krijgen? Ga naar de giveaway pagina op deze site om mee te doen

Bij het verschijnen van de volgende Gitarist op 19 oktober maken we de winnaar bekend! 

 

Kevin over de videoserie: “Ik heb geprobeerd om voor elk niveau gitarist een soort instapbruggetje te maken naar de metal. Eigenlijk vooral verschillende rechterhandtechnieken: hoever het kan gaan qua tempo en technische moeilijkheidsgraad.

5 metalstijlen
Vijf stijlen komen aan bod in de serie: in de eerste episode dus thrashmetal, en daarna elke maand een nieuwe: doommetal, deathmetal, blackmetal en metalcore: "We gaan van de hoge tempo’s van At The Gates naar dingen als My Dying Bride, waar twee lange noten samen veel belangrijker zijn dan wat dan ook. ”

Daarvoor zijn nummers geschreven in de stijl van de focusbands: “Het zal altijd een indruk zijn. Voor mij is Metallica de snelle rechterhand van James Hetfield, met drie vingers op het plectrum in plaats van twee. Dat doe ik ook; zo heb ik het zelf geleerd vanwege James. Voor iemand anders is Metallica misschien juist wat anders, maar ik heb echt geprobeerd de nummers zoveel mogelijk te laten klinken als de bekendste nummers van die bands.

“Ik heb twee mensen bij me. Allereerst mijn goede vriend Ferry Hofman. Een fanatieke doommetalfan die de stijl al heel lang speelt. Met hem samen doe ik twee nummers. Voor de andere nummers heb ik Laurens Houvast van Cryptosis meegenomen.

“We hebben vanuit het ESP-kantoor een Blackstar St. James gekregen, met een Two Notes Torpedo Captor, waar je allerlei kabinetten mee kunt simuleren. Bij Metallica moest er natuurlijk een wah voor, voor Gojira gaan we kijken of we er een pitchshifter bij kunnen krijgen. Maar we gebruiken expres een heel basic set-up, zodat mensen thuis meteen mee kunnen doen. Dat is het doel van de serie.”

De afgelopen hebben we steeds bij het uitkomen van een nieuwe editie van Gitarist ook een nieuwe video-episode online gezet. De volgende metalstijlen zijn aan bod gekomen – de ideale leerschool om de kneepjes van die specifieke metalstijlen te leren beheersen: 

Episode 1  
Gitaarspelen zoals Metallica: thrashmetal
Ontstaan uit de herkenbare riffs van de heavy metal en de agressie van de punk. Het gitaarwerk wordt gekenmerkt door hoge snelheden, waarbij precisie en een sterke plectrumtechniek essentieel zijn. De focusband is Metallica. Gitaristen: Kevin Storm (met de LTD Snakebyte Olympic White) en Laurens Houvast (met de LTD KH-V Red Sparkle).

Episode 2 
Gitaarspelen zoals My Dying Bride: doommetal 
Terwijl veel metalbands steeds sneller en extremer werden, ging doommetal juist voor de lagere tempo’s en duistere sfeer die zo bepalend waren voor de sound van Black Sabbath. Bands zoals focusband My Dying Bride zeggen veel in weinig noten. Kevin Storm en Ferry Hofman leggen in de video superhelder uit wat erbij komt kijken om echt goed traag te spelen en ontleden de song die ze speciaal voor deze aflevering geschreven hebben: de melodieën van de twee gitaren die elkaar aanvullen (solo’s spelen geen rol in doom) en gaan in op slides, tapping, uitklinken, feedback en meer.    

Episode 3
Gitaarspelen zoals Dimmu Borgir: blackmetal
Dimmu Borgir staat bekend om hun unieke geluid, dat wordt gekenmerkt door razendsnelle tempo's, palm mute-technieken en snelle stijlveranderingen. Deze band weet ook hoe ze orkestrale arrangementen en koren moeten gebruiken om een groots en meeslepend geluid te creëren.
In deze video nemen Kevin en Laurens je mee op een reis door de verschillende technieken die je nodig hebt om te klinken als Dimmu Borgir, en ze leggen alles tot in detail uit. Ze zijn je gidsen in deze duistere wereld. Ze zullen je laten zien hoe je die razendsnelle riffs kunt spelen, hoe je de palm mute-technieken kunt beheersen en hoe je soepel kunt schakelen tussen al die verschillende stijlen.

Episode 4
Gitaarspelen zoals At The Gates: deathmetal
Knallen, no remorse! Deathmetal heeft een typerende sound, op hoog tempo gespeeld, herkenbaar aan een mix van technieken die in de eerste drie episodes van de videoserie aan bod kwamen, waaronder palmmuting. Kenmerkend zijn de bijzondere harmonieën. Je speelt samen een basisriff, maar daarna gaan de partijen uit elkaar lopen. De grondnoot van een riff verschuift steeds. Je gaat spelen met de harmonieën. 
Focusband At The Gates zit aan de melodieuze kant van het genre en staat centraal in deze video, die Kevin Storm samen met Laurens Houvast van Cryptosis maakte.

Episode 5
Gitaarspelen zoals Gojira: metalcore
Een samensmelting van de typerende gitaarriffs van de moderne metal en elementen uit de hardcore, zoals stampende tragere stukken (breakdowns). Focusband Gojira voegt daar ook nog eens polyritmiek, soundscapes en atypische solo’s aan toe.

Introductie op de hele serie:

De videoserie is opgenomen in de studio van ESP-distributeur Sound Service in Berlijn. 
espguitars.com

WIN EEN LTD GITAAR!
ESP geeft ook iedere episode van de videoserie een gitaar weg. Je kan die winnen door naar de Giveaway pagina op Gitarist.nl te gaan en een vraag te beantwoorden. 

zoeken
zoeken