De 10 beste Stones-riffs aller tijden & riffin' Keith Richards-stijl

Video en audio bij de feature in Gitarist 393, december 2023

Gitarist Extra 17-11-2023 10:11

The Rolling Stones zijn terug - en hoe! Met het verschijnen in oktober van het nieuwe album ‘Hackney Diamonds’ beschrijven we in Gitarist 393, december 2023 de 10 beste Stones-riffs aller tijden, inclusief een Keith Richards-workshop!

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 393, december 2023. Vanaf vrijdag 17 november in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  


Zo’n zestig jaar na hun eerste single en veertig jaar nadat de New York Times naar verluidt het overlijdensbericht voor Keith Richards klaar had staan, blijken de Stones nog voldoende noten op hun zang te hebben, al hoeven ze al lang niets meer te bewijzen.

Op ‘Hackney Diamonds’ horen we de laatste opnames van de oorspronkelijke Stones-drummer Charlie Watts, die twee tracks voor het album ingespeeld had toen hij in 2021 overleed. Op een van beide, Live By The Sword,  horen we ook nog de originele bassist, Bill Wyman.

'Hackney Diamonds’ is een typisch Stones-album. De samenwerking tussen Ronnie Wood en riffmeister Keith Richards is betoverend, terwijl Mick Jagger ook op drie tracks gitaar speelt. Mess It Up brengt ons terug naar de disco-Stones, maar dan beter dan op ‘Some Girls’ uit 1978, en we horen Wood en Richards zelfs met succes hun versie doen van Nile Rodgers. Dreamy Skies is een countrynummer zoals alleen de Stones dat kunnen, met resonatorgitaar, een cleane Tele en lapsteelsounds; het tegenovergestelde van over-geprogrammeerde, synthetische auto-tunepop.

En eindelijk hebben de Stones dan toch Muddy Waters’ compositie Rolling Stone Blues opgenomen. Om dit zo te doen moet je, net als Mick en Keith, een leven lang samen de blues gehad hebben.

De 10 beste Rolling Stones-riffs aller tijden
Vanaf 1968 domineert het gitaarspel van Keith Richards het geluid van de Stones. Open stemmingen zijn gemeengoed  in akoestische fingerstyle en blues, maar de manier waarop Richards ze inzet voor zijn elektrische slaggitaarspel is uniek. Geholpen door zijn nieuwe stemming (GDGBD, waarbij hij de zesde snaar verwijdert) schrijft hij de ene na de andere memorabele riff. In het blad zetten we de tien beste op een rij en vertellen we hoe ze tot stand kwamen. Hier kun je ze horen.

Honky tonk riffin’ - workshop
Keith Richards gebruikte de open G-stemming op een paar van de Stones’ meest geliefde songs. Grote hits als Honky Tonk Women, Start Me Up en Brown Sugar zijn daarvan de bekendste, maar hij heeft deze stemming veel vaker gebruikt.

In de workshop in het blad behandelen we licks, uitgebreide akkoorden en een boogieriff in deze stemming, compleet met tabs en noten. Hier vind je de audio bij de voorbeelden. Bij elk voorbeeld hoort ook een backingtrack waar je zelf overheen kunt spelen.

1 Open G-licks
De open G-stemming maakt het mogelijk op de dunste vijf snaren een perfect G akkoord te spelen zonder iets in te drukken. Dat maakt het toevoegen van tonen en versieringen heel eenvoudig.

2 Uitgebreide akkoorden
Onze tweede riff is geïnspireerd op Stones-klassiekers als Start Me Up en Brown Sugar, met name de eerste twee akkoorden (G en Cadd9/G).

3 Boogieriff
We sluiten af met een voorbeeld van een klassieke boogieriff, opnieuw met gebruik van de open G-stemming.

zoeken
zoeken