John Scofield: ‘Ik vind gitaarspelen veel leuker dan schrijven’

Video en audio bij het interview in Gitarist 393, december 2023

Gitarist Extra 16-11-2023 10:11

‘Uncle John’s Band’ is het nieuwe album van de legendarische jazzgitarist John Scofield. Eigen composities wisselen af met standards en een paar verrassende covers. In Gitarist 393, december 2023 spreken we met Scofield over de totstandkoming van deze trioplaat, zijn gear en natuurlijk ook Miles Davis.

foto: Nick Suttle/ECM Records

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 393, december 2023. Vanaf vrijdag 17 november in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

“Wat er gebeurde was, dat ik tracks opnam met vrienden van me en we eindigden met heel veel muziek,” vertelt John Scofield over zijn nieuwe album. Het resultaat is ‘Uncle John’s Band’, een trioplaat met  Vicente Archer op bas en Bill Stewart op drums (op de foto rechts en midden). 

De titel is afkomstig van een Grateful Dead-song; toch niet een band die je direct associeert met cutting-edge jazzimprovisatie. Scofield: “Dit is geen Grateful Dead-tribute-album; ik kende de band wel en af en toe hoorde ik een song van ze die ik goed vond, maar ik was geen fan en zeker geen Deadhead! Dit is mijn favoriete Grateful Dead-track en die is ook nog eens naar mij vernoemd.”

Op het album staan een paar covers, waaronder Old Man van Neil Young. “Ik ben altijd fan geweest van Neil Young. Die song heeft een vamp die leuk is om overheen te spelen, en voor mij voelt het als jazz. Ik doe het natuurlijk heel anders dan Neil Young, maar ik ben, denk ik, genoeg rocker om dit soort dingen ook te kunnen spelen.” 

Het schrijven van nieuwe muziek gaat Scofield niet makkelijk af: "Eerlijk gezegd vind ik gitaarspelen veel leuker dan schrijven. Muziek schrijven is hard werken. Maar als je dan een nieuw stuk hebt dat werkt, is dat het beste gevoel in de wereld. Want ik vind componeren iets magisch hebben."

In het julinummer van 2022 interviewden we John Scofield ook, toen naar aanleiding van zijn zijn eerste echte soloalbum. Je kunt het interview hier lezen en downloaden als pdf.  

zoeken
zoeken