Kane en Dennis van Leeuwen: net even meer, net even verder

Audio bij het interview in Gitarist 400, juli 2024

Gitarist Extra 27-06-2024 10:06

Na tien jaar zijn Dennis van Leeuwen en Dinand Woesthoff weer bij elkaar en begin juni speelde Kane vijf uitverkochte shows in de Ziggo Dome. Is het een reünie? Een verlaat afscheid? In Gitarist 400, juli 2024 vertelt Dennis, in de aanloop naar deze optredens, hoe het zit. En ook waarom de Gretsch 6120 de Kane-gitaar is en hoe het zit met zijn customgebouwde Marshall stacks. foto Paul Bergen

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 400, juli 2024. Vanaf vrijdag 28 juni in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.

Twee jaar geleden benaderde tv-maker Carlo van Lienden Dennis en Dinand over het maken van een Kane-documentaire, wat resulteeerde in het bijna vier uur durende ‘Kane: A Story Recorded’. 
"Dit jaar zijn we tien jaar uit elkaar en we zijn vijfentwintig jaar geleden begonnen, dus dat paste wel in het plaatje. Die docu was de aanleiding dat we weer in elkaars buurt kwamen. Dinand opperde niet veel later om wat shows te doen als de documentaire uitkwam, daarna besloten we wat op te nemen en stapje voor stapje en heel natuurlijk kwamen de plannen."

In de documentaire zegt Dennis acht jaar geen gitaar te hebben aangeraakt.
“Ik was echt vermoeid van het gitaarspelen. Als ik speelde miste ik ook de onderkant van Kane: de bas en drums. Ik ben nooit iemand geweest die veel studeerde en het leek wel alsof het op was. Het was echter niet op en de creativiteit stapelde zich op en nu speel ik weer met zoveel plezier!"

Voor de tour is Dennis van plan een paar Telecasters mee te nemen, de SG Special en de Firebird, en, niet te vergeten, twee Gretsches: 
"De 6120 is geen gitaar waarvan je denkt dat ie bij me hoort, maar het is met stip de gitaar waar ik het meest op speel. Hij geeft punch en het is niet alleen hard door het midden zoals een Gibson Les Paul dat doet. Het is niet de beste gitaar, maar de gitaar die het beste bij Kane past." 

Marshall heeft sinds kort de Design Store, een customshop voor versterkers en speakerkasten. Dennis is in Nederland de eerste die daar twee stacks heeft laten maken naar eigen ontwerp:
“Ik wilde mezelf verwennen met twee Marshall Plexi’s met speakerkasten. Je kan echt alles zelf kiezen. Er is een ontwerp gemaakt waar de bandnaam, mijn initialen en een tatoeage in verwerkt zijn. Arwin Wensveen, mijn gitaartechnicus, heeft een bij het speakerdoek passende Tele voor me gemaakt." 

Een van de Plexi's voor Dennis tijdens de productie bij Marshall

In de loop der jaren hebben we Dennis van Leeuwen regelmatig geïnterviewd in Gitarist. Hier vind je als pdf twee interviews uit 2001 en 2009, het laatste samen met toenmalige tweede gitarist Robin Berlijn. Klik op de afbeeldingen om de pdf's te openen. Je kunt ze ook downloaden.

zoeken
zoeken