Gitarist 205 april 2008

«« Gitarist 206 mei 2008

Inhoud Gitarist 205 april 2008


Input [ Input/Output pagina 6 ]

o.a. Tim Vanhamel, Monte Montgomery, Musikmesse Frankfurt.


Output [ Input/Output pagina 66 ]

o.a. Release van de maand: Joe Satriani, Meshuggah, Monte Montgomery, REM, The Rhythm Chiefs en The Black Keys.


Steve Lukather [ Interviews pagina 16 ]

Dit voorjaar toert Steve Lukather nog met Toto door Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en de Filippijnen. Daarna gaan de bandleden hun eigen weg en komt er een einde aan dertig jaar Toto.


Memru Renjaan & Angelo de Rijke [ Interviews pagina 18 ]

Eind 2007 verraste Anouk vriend en vijand door de samenwerking met haar vaste, geroutineerde begeleidingsband te verbreken. Ze stelde een nieuwe band samen, waarin ze ruimte biedt aan jong talent. Memru Renjaan en Angelo de Rijke behoren tot de gelukkigen.


Death Angel [ Interviews pagina 30 ]

Nadat ze in 2004 voor het eerst in veertien jaar een album uitbrachten, leek de legendarische Bay Area thrashmetalband Death Angel toch voorgoed te verdwijnen. Maar onlangs verscheen de cd ‘Killing Season’, waar gitarist Rob Cavestany erg enthousiast over is.


Danko Jones [ Interviews pagina 46 ]

Ondanks de titel ‘Never Too Loud’ is hun nieuwe album melodieuzer dan ooit. Maar op 23 april in de AB in Brussel en een dag later in het Amsterdamse Paradiso zal Danko Jones ongetwijfeld weer een strakke rockshow opvoeren.


Jonas Helborg [ Interviews pagina 51 ]

Bijna vijftig is hij inmiddels, de Zweedse basvirtuoos. Hij woont officieel in New York, maar brengt veel tijd door in zijn moederland. En in Duitsland, want sinds 2005 is zijn relatie met de firma Warwick bepaald innig te noemen.


Jeff Schroeder [ Interviews pagina 57 ]

Toen gitarist Jeff Schroeder toetrad tot The Smashing Pumpkins, koos hij in eerste instantie voor dezelfde Diezel set-up als zanger-gitarist en bandleider Billy Corgan. Dit bleek niet te werken, dus moest Schroeder op zoek naar nieuwe versterking. Het werd Randall.


De 40 beste gitaargeluiden [ Features pagina 40 ]

Van Chuck Berry tot Jack White, van een Fender Champ tot een Marshall stack, van het allersprankelendste clean tot de smerigste viezigheid – we hebben het beste van het beste voor je op een rijtje gezet.


Duesenberg D-Caster [ Tests pagina 22 ]

Geïnspireerd door art deco of niet, qua vorm zal de D-Caster veel gitaristen vooral doen denken aan Brian May’s zelfgebouwde Red Special of Malcolm Youngs ’63 Gretsch Duo Jet Firebird.


Eastman thinlines [ Tests pagina 24 ]

De meeste mensen associëren ‘made in China’ nog steeds met budgetinstrumenten voor beginners. Eastman levert echter gitaren met prima specificaties, maar houdt ze tegelijkertijd wel betaalbaar.


Bose L1 model II [ Tests pagina 28 ]

Het is alweer een tijdje geleden dat Bose een set smalle, hoge speakers op de markt bracht als alternatieve manier van zaalversterking. Wij testten de tweede generatie van de futuristisch ogende L1, beter bekend als ‘de paal’.


Carvin V3 [ Tests pagina 32 ]

Het is een combo, maar wel een zware jongen met een 100 watt buizenversterker aan boord. De V3 is eigenwijs, gebruiksvriendelijk en heeft véél mogelijkheden.


T-Rex Spindoctor [ Tests pagina 35 ]

In deze tijd van onbegrensde mogelijkheden met digitale techniek komt T-Rex met een analoge voorversterker die slim gebruik maakt van ‘oude techniek’ om geprogrammeerde instellingen op te roepen.


Electro-Harmonix XO effectpedalen [ Tests pagina 36 ]

Een drietal nieuwe effectpedaaltjes van Electro-Harmonix die – oh gruwel! – verdacht veel naar digitale techniek neigen...


Indie Target Electro Black & White [ Tests pagina 39 ]

Hij heet Target, valt gelijk op door zijn uiterlijk en is van het merk Indie, dat nog niet iedere gitarist in Nederland zal kennen. Reden genoeg om zijn doeltreffendheid te onderzoeken.


Ibanez SRX 755 & BTB 470 basgitaren [ Tests pagina 48 ]

Ibanez blijft nieuwe modellen lanceren in zijn Soundgear- en BTB-serie en net als bij hun voorgangers is de kwaliteit onveranderd hoog.


Taurus SL-12 bascombo [ Tests pagina 52 ]

Het IJzeren Gordijn is alweer bijna twintig jaar weggeroest, dus er staat niets meer in de weg om naast goedkope arbeidskrachten ook betaalbare versterkermerken deze kant op te laten komen. Taurus is Pools.


Allen & Heath ZED-14 mixer [ Tests pagina 58 ]

Hoe vertaalt een expertise van zo’n 40 jaar zich in een compact analoog mixertje als de ZED-14? Wel, door eenvoudigweg al die kennis zonder meer toe te passen. ‘Breed inzetbaar’ krijgt zowel voor (home)studio- als livegebruik een geheel nieuwe betekenis.


Sneltests [ Tests pagina 61 ]

Alesis M1 Active 320 USB-monitor & G7th Nashville capo met veer.


Gitaarwerk [ Diversen pagina 54 ]

Stemmechanieken, topkammen en brugzadels


Agenda [ Diversen pagina 73 ]


Wat ik geleerd heb [ Diversen pagina 81 ]

Michael Amott


Rocklicks [ Workshops pagina 62 ]

Brian May


Ritmegitaar [ Workshops pagina 64 ]

akkoorden op de laagste snaren


Van blues naar jazz [ Workshops pagina 65 ]

turnaround variaties


zoeken
zoeken