Gitarist 249 december 2011

«« Gitarist 250 januari 2012

Inhoud Gitarist 249 december 2011


Henry Juszkiewicz [ Interviews pagina 24 ]

Gibsons nieuwste revolutionaire gitaar ligt binnenkort wereldwijd in de winkels. Een prima gelegenheid om eens bij te praten met Henry Juszkiewicz, de controversiële directeur van het bedrijf. We praten uiteraard over de Firebird X, overstromingen, de FBI en meer...


De Staat [ Interviews pagina 32 ]

Begin 2011 bracht De Staat het tweede album ‘Machinery’ uit. Daarna stond de Nijmeegse band op het hoofdpodium van Pinkpop en Lowlands en speelden ze regelmatig buiten de landsgrenzen. Gitarist blikt met frontman Torre Florim en gitarist Vedran Mircetic terug op het jaar van De Staat en de twee gaan dieper in op het geluid van de band.


Steve Howe [ Interviews pagina 36 ]

Het nieuwe millennium begon slecht voor Yes: de progrockers lagen zo met elkaar in de clinch dat gitarist Steve Howe zich erover verbaast dat er überhaupt albums verschenen. Maar tien jaar later is er ‘Fly From Here’, de perfecte comebackplaat.


Steve Cropper [ Interviews pagina 48 ]

Hij schreef samen met Otis Redding (Sittin’ On) The Dock Of The Bay en zijn stevige, maar elegante licks gaven Booker T & The MG’s hun scherpe soulgeluid. Met ‘Dedicated’ betoont Stax-gitaarheld Steve Cropper eer aan de band die hem ooit de beginselen van de rock ‘n’ roll bijbracht, The 5 Royales.


Het Gloeiende Glas – buizenversterkers (2) [ Features pagina 44 ]

In de slotaflevering van dit technische achtergrondartikel gaan we nader in op de werking van de eindversterker en kijken we naar de invloed van de voedings- en uitgangstrafo op het geluid. Versterkerbouwers Dolf Koch, Arie Jan Folkerts en Leendert Haaksma laten opnieuw hun licht schijnen over deze materie.


Gibson Firebird X [ Tests pagina 20 ]

Terwijl gitaristen op internet over elkaar heen buitelen met hun meningen en reacties, kregen wij de kans het onderwerp van deze controverse eigenhandig aan de tand te voelen.


Framus Hollywood SC [ Tests pagina 28 ]

De Hollywood is een zeer authentieke reissue van het gelijknamige Framus model uit de jaren ’60, dat toen behoorlijk populair was.


Engl Gigmaster 30 [ Tests pagina 29 ]

Een compacte en complete combo van Engl. Kunnen ze zo bescheiden zijn?


Palmer Drei [ Tests pagina 30 ]

Een 5-watt éénkanaals buizengitaarversterker in een hippe broodroosterbehuizing, dat zien we tegenwoordig wel vaker. Maar voer ‘m uit met drie verschillende eindtrappen en je hebt een behoorlijk uniek concept.


Freshman Apollo 4DC [ Tests pagina 41 ]

Vierkante schouders en een dikke nek: vergeet die elektro-akoestische gitaren met zo’n dun lollystokhalsje en maak kennis met de Freshman Apollo!


Zoom G3 [ Tests pagina 42 ]

Zoom bewandelt nieuwe wegen met het nieuwste multi-effect uit de G-serie.


Hagström FXB-200 [ Tests pagina 52 ]

Met de FXB-serie biedt Hagström een reeks no-nonsense basgitaren voor een aantrekkelijke prijs. De FXB-200 is een Precision-achtig model: passief en met één gesplitst element.


Ampeg BA110 & BA108 [ Tests pagina 53 ]

Twee nieuwe combo’s in Ampegs populaire BA-serie. Met een koptelefoonaansluiting en een ingang voor een cd- of mp3-speler zijn ze perfect voor oefendoeleinden, maar de benaming ‘oefenversterker’ doet deze kleine monsters eigenlijk tekort.


Native Instruments Guitar Rig Pro 5 [ Tests pagina 54 ]

Vintage ontmoet ambient in de nieuwste software van Native Instruments.


Sneltests [ Tests pagina 55 ]

Tascam Portastudio voor iPad & Apogee Jam gitaar/bas audio-interface


Eregalerij: Gibson Firebird V [ Diversen pagina 56 ]


Gitaarschuur [ Diversen pagina 57 ]


Input [ Diversen pagina 6 ]

o.a. Marten de Paepe, Wolfendale, Eurosonic Noorderslag


Output [ Diversen pagina 62 ]

o.a. Megadeth, Anthrax, Lou Reed & Metallica, Automatic Sam, Coldplay, Black Country Communion, Buddy Whittington


Agenda [ Diversen pagina 65 ]


Servicedesk [ Diversen pagina 69 ]


Wat ik geleerd heb: Wim Heins [ Diversen pagina 73 ]


Turnarounds uit Texas [ Workshops pagina 58 ]


Basnoten: Gebroken drieklanken (2) [ Workshops pagina 61 ]


zoeken
zoeken