NAMM 2014 Preview

Wat kunnen we verwachten op de beurs in L.A. 23-26 januari?

Merknieuws 20-01-2014 12:01

De redactie van Gitarist reist deze week af naar Anaheim, Californië om op de jaarlijkse NAMM show te ontdekken wat we dit jaar voor productnieuws kunnen verwachten. Nu al hebben een aantal fabrikanten losgelaten wat ze gaan brengen daar in L.A..
Vorig jaar bracht Boss op de NAMM Show zijn 100ste effectpedaal uit. Dit jaar komt de effectgigant met twee vernieuwde versies van klassieke pedalen en een multi-effect: Boss OD-1X, DS-1X & ME-80.
Guild zal ons de Newark St. Collection laten zien, terwijl Fender twee favoriete buizenversterkers uit de jaren vijftig en zestig toont die men in een nieuw jasje stak.
De komende dagen zal Gitarist je vanaf de NAMM show op de hoogte houden van het nieuws dat we tegenkomen op de beurs.

Herboren
Al heb je ze nooit zelf gebruikt, iedereen heeft de Boss OD-1 en DS-1 weleens gehoord, hetzij op albums, hetzij live. Met de OD-1X en DS-1X maakt Boss deze effecten geschikt voor eisen van deze tijd. Zelf zegt Boss dat ze niet vernieuwd, maar herboren zijn. Wat is verdwenen is de toonregelaar, maar daarvoor in de plaats krijg je een low en high regelaar.

ME-80
Met de ME-80 brengt Boss ook een nieuw multi-effect uit. Het uitgangspunt daarbij is een snelle en intuitieve bediening. Daarom zijn er 30 toegewezen regelaars, acht voetschakelaars en een expressiepedaal. Het scrollen door ingewikkelde menu's is dus voorbij. Aan boord vind je veel effecten, waarvan er acht tegelijk gebruikt kunnen worden. Zo zijn er compressors, wah's, modulatieeffecten, overdrives en distortions en een delay sectie met onder andere een 38 seconden loopfunctie. Ook kan je presets opslaan met de Boss Tone Studio software of binnenhalen van de Boss Tone Central website. Het pedaal is bedoeld om makkelijk mee te nemen en kan dan ook werken op 6 AA batterijen. Hier zie je een filmpje waarin Gus G de ME-80 introduceert.

 

Guild breidt Newark St. Collection uit
In de Newark St. Collection, een serie elektrische gitaren gebaseerd op klassieke Guild-ontwerpen uit de jaren vijftig en zestig, kunnen we op de NAMM vier nieuwe modellen verwachten. De Starfire V with Bigsby is een semi-akoestische schoonheid met een in transparant kersenrood afgewerkte thinline body met twee cutaways. De gitaar is uitgerust met twee humbuckers met gescheiden toon- en volumeregeling en een, zoals de naam aangeeft, Bigsby B70 vibratosysteem.

Ook met een Bigsby (een B60) uitgerust is de CE-100D Capri. Deze in antique sunburst afgewerkte semi heeft een volledig esdoorn body met één Florentijnse (puntige) cutaway. De hardware en elektronica zijn hetzelfde als die van de Starfire V, waaronder ook een Adjusto-Matic brug met palissander voet en Grover Sta-Tite stemmechanieken.

De M-75G Aristocrat LTD Gold doet aan een Les Paul Goldtop denken, maar heeft een hollowbodyconstructie, met een sparren bovenblad en mahonie zij- en achterkanten. Dit singlecutmodel is uitgerust met twee P-90-stijl enkelspoelselementen en een klassiek Guild ‘harp’staartstuk.

Guild denkt ook aan de bassisten, voor wie de M-85 Bass aan de Newark St. Collection is toegevoegd. Deze smallscale bas (mensuur 30,75 inch) heeft een semiholle constructie, wat in combinatie met het grote Bi-Sonic element voor een ‘dreun’ moet zorgen die bij een twee keer grotere bas past.

 

Fender lanceert nieuwe versies van populaire versterkers

In de stand van Fender zullen nieuwe versies te bewonderen zijn van twee langdurig favoriete all-tube amps. De ’57 Deluxe is de 2014 incarnatie van de Deluxe versterker die in de jaren vijftig populair was bij gitaristen in kleine bands. Het boventonenrijke geluid van deze met twee Groove Tubes 6V6 eindbuizen uitgeruste 12-watter gaat op hoog volume lekker vet oversturen. De natuurlijk compressie die dan optreedt maakt hem ook een ideale opnameversterker. De ’57 Deluxe heeft twee ingangskanalen, voor gitaar en microfoon, met gescheiden volumeregeling.  

De ’65 Deluxe Reverb Head is een klassieke ‘blackface’. Ook deze 22-watt top krijgt zijn vermogen van twee Groove Tubes 6V6 eindbuizen en heeft twee apart regelbare ingangskanalen. Het frontpaneel is echter wat uitgebreider. Het normal-kanaal heeft naast een volumeregelaar ook een tweebands EQ, terwijl het vibrato-kanaal daar nog regelaars voor reverb (volume) en tremolo (speed en intensity) aan toevoegt. De effecten zijn buizengestuurd en ook de gelijkrichting geschiedt met een elektronenbuis.   

 

zoeken
zoeken