Kurt Cobain's Jag-Stang opnieuw in productie bij Fender

Ter ere van het 30-jarig jubileum van Nevermind

Merknieuws 27-10-2021 11:09

"Sinds ik gitaar begon te spelen, vond ik bepaalde dingen aan bepaalde gitaren mooi, maar kon nooit de perfecte mix vinden van alles waar ik naar op zoek was" zei wijlen Kurt Cobain in 1994 in een Fender Frontline interview. "De Jag-Stang komt het dichtst in de buurt." Die Jag-Stang had hij zelf ontworpen en dit ontwerp naar Fender gestuurd die er een Customshop gitaar van maakte voor Cobain. Hij heeft de gitaar tijdens de laatste toernee bespeeld. Na zijn overlijden is de Jag-Stang in productie genomen en nu is er een re-issue ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van Nirvana's Nevermind album.


Pagina uit Cobain's aantekeningenboek, gepubliceerd door Riverhead Books

Cobain's ontwerp
De Jag-Stang is geen signature die is ontstaan doordat een merk een aanbod doet aan een gitarist. Aan bovenstaande collage is te zien dat Kurt Cobain zelf bezig was de kenmerken van zijn twee favoriete modellen (de Fender Mustang en Jaguar) samen te voegen tot zijn ideale gitaar. Daarmee ging hij naar Fender en die maakte de gitaar voor hem.

Kenmerken
De Fender Kurt Cobain Jag-Stang heeft een elzen body en korte hals met een snaarlengte van 24 inch (610 mm). De toetsradius is de klassieke 7,25 inch van Fender - ideaal voor het spelen van akkoorden. Als elementen zijn een vintage-achtige singlecoil en humbucker van Fender gemonteerd en de brug is Mustangs zwevende model. De elementen worden geschakeld met schuifschakelaars die je vier klanken geven:

  • humbucker
  • singlecoil
  • humbucker + singlecoil
  • humbucker + singlecoil uit fase


Beluister hier de klanken van de Jag-Stang:

De Jag-Stang is verkrijgbaar in Fiesta Red en Sonic Blue in zowel links- als rechthandige uitvoering.

Meer info: fender.com

zoeken
zoeken