Test van de D'Addario XS-serie snaren voor elektrische gitaar

Met extreem dunne coating

Merknieuws 01-07-2022 16:06

Een jaar geleden introduceerde D'Addario de nieuwe XS serie snaren voor akoestische gitaren met de woorden "een ware technologische doorbraak op het gebied van gecoate snaren." Nu zijn ze ook voor elektrische gitaar beschikbaar.

Tests van de D'Addario XS snaren
In Gitarist 375, mei 2022, hebben we een test gepubliceerd van de hand van Steven Faber:

De tekst hierboven is wellicht niet leesbaar in de screendump uit Gitarist, maar hieronder wel! 

Een jaar geleden introduceerde D’Addario de nieuwe XS-serie snaren voor akoestisch gitaar. Nu zijn deze volgens de laatste technieken gecoate snaren ook voor elektrisch gitaar uitgebracht. Ze zijn verkrijgbaar in de diktes 09-42, 09-46, 10-46, 10-52 en 11-49.

XS vs XT
Dit zijn niet D’Addario’s eerste gecoate snaren en behalve deze XS kan je ook kiezen voor de XT-serie. Bij de XT’s is de wikkeldraad gecoat, terwijl de XS een coating over de snaar krijgt nadat hij gewikkeld is. Het verschil is dat de XT snaren wat speelgevoel betreft in de buurt komen van niet gecoate snaren en dat XS snaren een nog langere levensduur hebben dan de XT-serie en wat gladder aanvoelen.

Coating
Toen gecoate snaren voor het eerst op de markt kwamen werd de verlengde levensduur als heel fijn ervaren, maar het gladdere speelgevoel, de minder heldere klank en de slijtage van de coating (alsof je snaren haartjes krijgen op het punt waar je aanslaat) als argumenten om er niet voor te kiezen. Inmiddels zijn we vele jaren verder en heeft de techniek niet stilgestaan. Deze XS snaren hebben een extreem dunne coating met een grote weerstand tegen slijtage. Dat heeft als voordeel dat de klank natuurlijker is en je niet ze snel last krijgt van de genoemde haartjes.

Ervaringen
Wij vonden de XS snaren erg prettig. De klank is naar onze oren uitstekend. Helder genoeg om niet wollig te worden bij een halshumbucker en warm genoeg om bijtende countrylicks uit een Tele-brugelement niet schel te maken. Daarnaast hebben ze natuurlijk het grote voordeel van gecoate snaren dat de klank lang als nieuw blijft. En zelfs de gladheid van de snaren bevalt me goed en is ideaal voor legatospel. Met deze coatingdikte lijkt D’Addario de gulden middenweg te hebben gevonden. Uitproberen!

D’ADDARIO XS ELECTRIC
Oordeel 5 sterren 

INFO: D’Addario XS Electric
PRIJS: € 16,95
TYPE: gecoate snaren
Meer info: daddario.com

 

Uit ons eerdere nieuwsbericht:  

Drie dingen
... maken de XS snaren bijzonder: dunne coating, de NY stalen kern en Fusion Twist technologie.

Extreem dunne coating
De XS snaren hebben een extreem dunne coating gekregen die maar een tiende van de dikte van een menselijke haar heeft. Dit beschermt de gewonden snaren tegen corrosie, zonder de klank te dempen.

NY staal
De kerndraad van de gewonden snaren is van NY staal (bekend van de NYXL snaren) met een grotere weerstand tegen breken.

Fusion twist
Fusion twist slaat op de manier waarop de onomwonden snaren zijn gedraaid om het balletje. Deze techniek voorkomt dat de snaren uit stemming gaan door de trekkracht. Daarnaast hebben de onomwonden snaren eenzelfde coating als die van de XT serie.

Deze specificaties geven je een snaar die niet alleen een lang leven heeft, maar ook langdurig goed blijft klinken.

XS Electric snaren zijn beschikbaar in de volgende sets:

  • 09 - 42
  • 09 - 46
  • 10 - 46
  • 10 - 52
  • 11 - 49

Meer info: daddario.com

zoeken
zoeken