NAMM 2024: Martin GPCE Inception Maple & Remastered X Series

Duurzaam model met innovatieve bracing en een upgrade voor Martins budgetlijn

Merknieuws 23-01-2024 13:01

Het bijna tweehonderd jaar oude Martin is trots op zijn legacy, maar blijft niet in het verleden hangen. Met de presentatie op de NAMM van de GPCE Inception Maple en Remastered X Series toont het bedrijf eens te meer aan de blik ook stevig op de toekomst te hebben.


GPCE Inception Maple
De GPCE Inception Maple is een prachtige 14-frets Grand Performance met cutaway met een baanbrekend systeem van skeletvormige bracing en sonische kanalen die de sustain, volume en resonantie verbeteren. De gitaar is ook duurzaam gebouwd, met Amerikaans toonhout dat “overvloedig” aanwezig is, te weten esdoorn voor de zijkanten en esdoorn en zwarte noten voor de achterzijde. Het bovenblad is van FSC-gecertificeerd Europees sparenhout.

De skeletvormige bracing en sonische kanalen zorgen voor een lichtere versie van de traditionele scalloped bracingpatronen zonder afbreuk te doen aan de structurele integriteit van het instrument. Het is een systeem dat meer lucht door de gitaar laat stromen, wat meer resonantie en klank oplevert.

Martin drukt het zelfs in cijfers uit. Als alles verder gelijk is, bieden de versteviging met skelet en de sonische kanalen zes procent meer volume dan een controle-instrument, met 20 procent meer sustain.

De Inception is uitgerust met een LR Baggs Anthem pickup plus preamp en afgewerkt in prachtig zijdeglans amber fade sunburst.  

Remastered X Series
Martin wordt doorgaans geassocieerd met high-end akoestische gitaren, maar het merk heeft ook al langer een lijn van betaalbare instrumenten. Centraal hierin staat de X Series en die reeks heeft een upgrade gehad ofwel 'geremasterd' zoalas Martin het noemt.

Het gaat om een aantal verbeteringen qua bespeelbaarheid en uiterlijk. Er zien nieuwe High-Pressure Laminate (HPL) patronen met cocobolo, ziricote en Braziliaans palissander naast mahonie, koa en volledig zwart. De patronen komen terug in het fineer van de kop.

Op het gebied van bespeelbaarheid lijken de veranderingen significant: een dunnere toets met afgeschuinde randen voor meer speelcomfort, “verfijnde” stringspacing en wat Martin een gemoderniseerde brugcontour noemt voor een “soepele en plezierige speelervaring”.

Alle modellen hebben matte stemknoppen en Martin E-1 elektronica met een ingebouwde chromatische tuner en regelaars voor volume, toon en fase.

De X1-instapmodellen hebben HPL body’s, Stratabond halzen en Richlite toetsen en bruggen. De X2-modellen hebben zijdeglans sparren bovenbladen, HPL achter- en zijkanten en hardhouten halzen, toetsen en bruggen.

Meer info op de sites van Martin en Algam Benelux.

 

zoeken
zoeken