Taylor voegt nieuwe modellen toe aan zijn 50th Anniversary serie

Van GS Mini tot Presentation serie

Merknieuws 18-03-2024 11:03

In 1974 kochten Bob Taylor, Kurt Listug en Steve Schemmer gitaarzaak en -atelier American Dream Musical Instrument Company in San Diego. Omdat ze de naam niet mochten overnemen, noemden ze het nieuwe bedrijf de Westland Music Company, wat in 1976 werd aangepast naar Taylor Guitars. En de rest - het boetiekmerk dat uitgroeit tot de top drie van akoestische gitaarmerken en tal van innovaties op zijn naam schijft - is geschiedenis.

Voor dit jubileum heeft Taylor inmiddels acht limited edition-modellen uitgebracht. "Deze speciale gitaren voor de 50e verjaardag zijn een eerbetoon aan alle spelers die Taylor de afgelopen halve eeuw een onderdeel van hun muzikale reis hebben gemaakt", aldus mede-oprichter en naamgever van het bedrijf Bob Taylor. Vandaag zijn aan zes de modellen die al op de NAMM Show zijn gepresenteerd de 50th Anniversary 217e-SB Plus LTD en de 50th Anniversary GS Mini-e Rosewood SB LTD toegevoegd.

De jubileumreeks bestaat uit een een trio rijkelijk versierde Presentation Series-modellen plus de Builder's Edition 814ce LTD, 314ce LTD, American Dream AD14ce-SB LTD, 217e-SB Plus LTD en de GS Mini-e Rosewood SB LTD.
Er is veel goud gebruikt bij deze Anniversarymodellen. Zo zijn de stemknoppen, het logo op de kop en de stippen in de ebben brugpennen alle in deze kleur uitgevoerd. Taylor werd in 1974 opgericht en daarom worden er van elk model 1974 exemplaren gebouwd.

Laten we beginnen met de nieuw toegevoegde modellen. Met de 217e-SB Plus LTD komt er voor het eerst een Grand Pacific model in de 200 serie. Deze Taylorversie van van de dreadnought met afgeronde schouders is uitgevoerd in een tobacco sunburst. De top van sitka sparren heeft een warmtebehandeling ondergaan en is voorzien van C-class bracing waardoor er meer ruimte is voor lage frequnties in de klank. Natuurlijk heeft de gitaar het ES2 elementsysteem en hij wordt geleverd in een AeroCase.

De GS Mini-e Rosewood SB LTD is het meest betaalbare model uit de 50th Anniversary serie. Dit handzame model, dat gelijk ook Taylors meest populaire gitaar is, is voor de gelegenheid voorzien van een sunburst top van sitka dat een warmtebehandeling heeft ondergaan voor een levendige open klank. Zoals al in de naam is te lezen zijn de zij- en achterkant van palissander en net als de andere gitaren zijn de 50th Anniversary kenmerken als toetsinleg en goudkleurige stemmechanieken ook hier aanwezig.

De 50th Anniversary Builder's Edition 814ce LTD is een Grand Auditorium met cutaway met een sinker redwood bovenblad ("cederhout op steroïden" volgens Taylor) en een achter/zijkant van Indisch palissander. Er is een afgeschuinde armrest en de gitaar is uitgerust met Taylors bekende V-Class bracing en Expression System 2 elementsysteem.

De 314ce heeft een bovenblad van geroosterd sitka spar met massief Afrikaans sapele aan de zij- en achterkant. De afwerking is een vintage geïnspireerde Edgeburst en ook hier V-Class bracing en het ES2 systeem.

De American Dream AD14ce-SB LTD heeft dezelfde vintage-moderne look, met een in tobacco sunburst gespoten sitka sparren bovenblad. Voor de achter/zijkant koos Taylor notenhout en, bijzonder, de toets is van eucalyptus. Ook deze gitaar heeft V-Class bracing en het Expression System 2.

Presentation Series
Normaal gesproken associëren we Taylor met een sobere, minimalistische esthetiek, maar de 50e verjaardag is een speciale gelegenheid en dat heeft de gitaarbouwers een excuus gegeven om bij drie Presentation Series-modellen vol uit te pakken met het beste toonhout en de meest weelderige toetsinleg. Ook deze modellen hebben alle V-Class bracing en het Expression System 2.

De PS14ce LTD heeft een prachtig sinker redwood bovenblad aangevuld met getekend urban ironback voor de achter- en zijkant. De hals is van mahonie met een West-Afrikaans crelicam ebbenhouten toets, ingelegd met Byzantijns groene abalone.

Het volgende gitaar is een variatie op een thema: dezelfde PS14ce LTD maar dan opnieuw gemixt met wat claro notenhout uit Bob Taylors persoonlijke voorraad voor de klankkast. Het bovenblad is gemaakt van western red ceder. Ook hier is crelicam ebben gebruikt voor de toets, ingelegd met Byzantijns groene abalone.

Last but not least hebben we de PS24ce LTD, een prachtige, volledig uit Hawaïaanse koa gebouwde gitaar. De hoogste kwaliteit koa is gestemd voor "een warm midden en helder hoog". De details zijn prachtig, met paua randafwerking en ebbenhout bindingen.

Ga voor meer informatie naar de website van Taylor.

zoeken
zoeken