Release van de week: New Cool Collective - Yunikōn

Vandaag verschenen – 12 november 2021

Muzieknieuws 12-11-2021 11:06

Begin dit jaar verplaatste het in Amsterdam gevestigde New Cool Collective het epicentrum naar Rotterdam om in de studio van producer Simon Akkermans hun nieuwe album op te nemen. De verandering van omgeving en studio zorgde direct voor nieuwe impulsen en dat is terug te horen op 'Yunikōn'. In de gelederen van NCC natuurlijk ook gitarist Rory Ronde, die zaterdag 20 november een workshop neo-soulgitaar zal geven tijdens Amsterdam Guitar Heaven.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Simon Akkermans is een oude bekende van de band als onderdeel van C-Mon & Kypski, waar verschillende bandleden in het verleden mee hebben samengewerkt.

Rory Ronde, die ook als eens met hem werkte in een project met Wouter Hamel, zegt over de samenwerking in het decembernummer van Gitarist: “Simon werkt heel transparant, als een soort fly on the wall, maar geeft dan soms net de suggestie die nodig is om het proces te bevorderen. We hadden direct een klik met hem en het gevoel dat hij de juiste producer was voor onze tracks.”    

Check hier de integrale registratie van het New Cool Collective concert op festival Jazz in Duketown 2021. 

 

De elektronische sounds van 'Dansé Dansé' zijn niet verdwenen, maar worden op het nieuwe album gecombineerd met meer organische klanken, vaak resulterend in een muur van geluid. Toch is de productie van 'Yunikōn' glashelder, ook dankzij het lichte geluid van de  gitaar.

Rory: “Voor dit album heb ik een Telecaster gebruikt die ik ooit heb laten bouwen. Die klinkt venijnig, maar neemt niet te veel ruimte in de mix in. Mijn oude Höfner klonk eigenlijk te dik voor dit werk.”

Veel tracks lijken gebaseerd op een een akkoordenschema of riff. “Een aantal tracks kwam voort uit een gitaarriff van mij”, beaamt Rory, "of soms werd een aanvullende riff uiteindelijk het thema. We beginnen vaak met een schets en soms komt de definitieve vorm pas in de studio.” 

Check ook de videoserie StageCoach Sessions 'Neo-Soul Gitaar' die we eerder opnamen met Rory Ronde.  

En luister hier naar Yunikōn!

De titel 'Yunikōn' is overigens een verwijzing naar de ‘Epic Rainbow Unicorn Studio’ van Simon Akkermans en is Japans voor eenhoorn.

'Yunikōn' is verschenen bij Dox Records.

zoeken
zoeken