Elfring Freedom Event fotoverslag

Met Harlem Lake's Sonny Ray van den Berg

Muzieknieuws 03-06-2022 10:04

Op donderdag 19 mei vond het Elfring Freedom Event plaats in het Noord-Hollandse Broek op Langedijk. Is dat een evenement waar gitaristen de barricaden opgaan voor vrijheid, gelijkheid en democratie? Ook daar zijn we voor, maar in dit geval ging het om Elfring's alleskunner: de Freedom Amp.

Tekst & foto's: Chris Dekker


Ongeveer twintig gitaristen – en een voor Gitarist schrijvende bassist – verzamelden zich in het hoofdkwartier van Elfring Amps, waar je naast verschillende fabricageplekken ook een showroom met een bar, een flinke collectie versterkers van Elfring en boetiekgitaren van verschillende bouwers vindt. In kleinere groepjes leidt Floris Elfring ons rond door de fabriek.



Bij de zelf ontworpen en gebouwde CNC-machine werd een video van het maken van de kasten getoond en Elfring vertelt ons een en ander over de afmetingen van zijn speakerkasten en combo's. Je kan alles berekenen met software, maar gevoel, ervaring en een goed oor zijn de geheimen van de smid.




Op deze benedenverdieping is ook de opslag van onder meer de speakers en kasten, tops en combo's worden hier voorzien van tolex en speakerdoek. Met vijf medewerkers worden een kleine duizend producten per jaar gemaakt, inclusief halffabricaten voor diverse andere kleine merken.




Als je van buizen, printplaten, elektriciteitsdraad en soldeertin houdt, dan is het boven een hemel. Twee derde van de bovenverdieping is ingericht als werkplaats voor het ontwerpen en bouwen van de elektronica – de versterkers zelf dus – en voor reparaties van elk merk versterker. floris legt geduldig uit wat het verschil in sound is tussen printplaten en geheel met de hand gesoldeerde versterkers, hij vertelt zijn visie op het testen van voor- en eindversterkerbuizen en wat een Elfringversterker uniek maakt. Niet te veel hoog, is een van de eisen.





Met de kwaliteit zit het trouwens wel goed: Elfring komt van oorsprong uit de vliegtuigbranche en reken maar dat hij gewend is om alles grondig te (dubbel)checken, voordat er iets in productie of de deur uitgaat.





En dan is het tijd om richting showroom/bar te gaan, waar we niet alleen van een hapje en een drankje voorzien worden. Harlem Lake is een jonge, opkomende band, die blues mengt met soul, Americana en rock. Ze schopten het tot de European Blues Challenge, dat verhaal lees je via deze link, en hun gitarist zit voor ons klaar voor een fijne clinic.



Sonny Ray van den Berg is de jonge, sympathieke gitarist van het stel en hij gaat het podium niet op zonder zijn Freedom Amp met bijpassend cabinet. Elfring omschrijft deze versterker als volgt: 'Als je een liefhebber bent van muzikale reuzen en gitaristen als Robben Ford, John Mayer, Lowell George en Larry Carlton, begrijp je meteen naar welke klank we verwijzen. Tal van headroom en vurige leads die de mix op elk bandniveau doorsnijden. Freedom, de naam zegt het al: de vrijheid om in elke stijl te spelen met een geweldige articulatie, niks houdt je tegen.'




Voor de geïnteresseerde groep gitaristen laat Sonny Ray horen wat voor sounds hij uit zijn Freedom kan halen en hoe hij deze gebruikt heeft voor zijn album. Hij soleert mee met een backingtrack – natuurlijk via een Elfring Bluetooth Amp – en hij beantwoord geduldig alle vragen over de reverb, zijn podiumvolume en welk effect hij krijgt voor een gruizig randje.


Bluesveteraan Kees Dusink – een van de gasten, zie hoofdfoto – is onder de indruk van de jonge hond, maar hij laat zelf ook even horen waarom hij meerdere awards won voor zijn gitaarspel. Sonny kijkt goedkeurend toe als Kees Sonny's Les Paul en Freedom gebruikt voor een mooie solo. Muziek geeft niet alleen vrijheid, maar het brengt iedereen samen.

Elfring website





zoeken
zoeken