Betoverende Guitar Week avond met Steve Hackett

Uitreiking Sena European Guitar Award 2022 omlijst door schitterende vertolkingen van Genesis- en Hackett-composities

Muzieknieuws 31-10-2022 07:11

Na corona was er eindelijk weer een Sena Performers Guitar Week live in Bergen op Zoom. En wat voor een! Grootser dan ooit, met een openingsoptreden van Vandenberg, een dubbelconcert van de bands van Leendert Haaksma en Marcel Singor, een Gitaardag met een groot aantal workshops en concerten en de apotheose met de avond rondom de uitreiking van de Sena European Guitar Award aan Steve Hackett. Gitarist is partner van de Sena Performers Guitar Week.

door Erk Willemsen - foto's Paul Bergen

Natuurlijk verlangt de zaal ernaar Steve Hackett op het podium te zien, maar in de opmaat naar dat moment zien we donderdag 27 oktober heel wat moois voorbij komen op de avond waarop de SEGA award uitgereikt wordt aan de voormalige Genesis-gitarist.

De huisband onder leiding van Leendert Haaksma, met de ijzersterke ritmesectie van Hans Eijkenaar en Michel van Schie, vertolkt met steeds andere gitaristen materiaal van Steve Hackett.

Zo speelt Sebas Honing (foto) een briljante versie van Spectral Mornings, bleek Jasmine van der Waals een revelatie in haar bijzondere vertolking van Ace Of Wands en stort de 21-jarige Teun Putker zich met verve op Genesis-materiaal uit 1974.

Marcel Singor koos voor twee Hackett-klassiekers, Group Therapy en Riding The Collossus, waarbij Hackett zich later liet ontvallen dat hij tijdens het concert zijn vrouw vroeg: heb ik dat geschreven? Tja, het is dan ook bijna 40 jaar geleden dat hij die nummers componeerde…

 
Ondertussen speelt Leendert Haaksma (foto) zijn nummer Bonham van zijn solo-album 12 Combustions, speelt Jan Akkerman een medley, waaronder een fragment Hocus Pocus, en waagt Marcel Singor zich succesvol aan de klassieker Starlight Dancer van zijn eigen band Kayak.

Leden van The Gensis Project traden ook nog aan en Xillan Macrooy was heel even een soulvolle Peter Gabriel toen hij Carpet Crawlers vertolkte.

Maar Steve Hackett liet het niet op zich zitten en eenmaal op het podium speelt hij de sterren van de hemel, weer begeleid door de band van Leendert Haaksma, die apart genoeg de allereerste winnaar van de SEGA award was en hem dan ook de prijs mocht overhandigen.


Hackett speelt tal van nummers, zoals Los Endos, In Yhat Quiet Earth en Firth Of Fifth, en vraagt Jan Akkerman het podium op; die worstelt helaas met zijn Helix, waardoor het samenspel met Hackett niet echt uit de verf komt. 

Een fragment van Hackett's optreden:  

Zoals gezegd: deze avond was de apotheose van de Guitar Week. De Gitaardag vond een paar dagen eerder plaats. Verslag daarvan vind je elders op Gitarist.nl

 

zoeken
zoeken