Jeff Beck's favoriete gitaarsolo's aller tijden

Ter ere van het leven van een van de beste gitaristen ooit

Muzieknieuws 12-01-2023 12:20

Jeff Beck (24 juni 1944 – 10 januari 2023). We spraken in 2011 met Jeff Beck aan de vooravond van de lancering van zijn nieuwste album, Rock 'N' Roll Party: Honouring Les Paul. In dit artikel lees je wat Jeff te zeggen had toen hem gevraagd werd naar zijn favoriete gitaarsolo's aller tijden.

Elders op Gitarist.nl vind je een uitgebreid eerbetoon aan Jeff Beck, die 10 januari 2023 is overleden.. Met ons interview met hem uit 2009. En een uitgebreide biografie met historische video's. 

Hier de keuze van Jeff Beck van de vijf beste gitaarsolo's ooit 

Jeff Beck: "Het is altijd moeilijk om met een definitieve lijst te komen als dit soort vragen worden gesteld, het moment dat je je iets herinnert ben je het eigenlijk direct daarna alweer vergeten. 

"Er zijn een paar nummers van Jimi Hendrix die voor mij altijd vrij hoog zullen staan, Purple Haze en All Along The Watchtower in het bijzonder, maar er zijn twee of drie andere die ik echt wil noemen..."

Gene Vincent And His Blue Caps - Race With The Devil

"Gene's gitarist Cliff Gallup was een absoluut genie, er is gewoon geen ander woord om hem te beschrijven. Ik las ooit een interview met hem waarin hij beweerde dat hij nooit van tevoren uitwerkte wat hij ging spelen, en het idee dat hij de twee gitaarpauzes op dit nummer ter plekke bedacht is gewoon ongelooflijk - het kostte me maanden en maanden oefenen om ook maar in de buurt te komen van wat hij speelde!

"Er is nergens een valse noot te horen, en de toon van de solo is gewoon perfect. Tegenwoordig is veel spontaniteit uit het gitaarspel verdwenen, wat waarschijnlijk te wijten is aan de manier waarop muziek wordt opgenomen: een week besteden aan de basis van een nummer, en dan nog een week aan een ander aspect ervan. Er is bijna niemand die vandaag de dag werkt met de directheid en het instinct dat Cliff had.

"Jack White komt waarschijnlijk het dichtst bij de geest van Cliff, maar het meeste werk wat ik van hem bij de Grammy's hoorde was gewoon te bedacht, te veel alsof het voor de industrie gemaakt was; een aanval op de trommelvliezen."

Django Reinhardt - Minor Blues

"Elke serieuze lijst van geweldige gitaarsolo's zou onvolledig zijn zonder een stukje Django. Ik denk dat dit de mooiste solo ooit is; wat hij doet met wat in wezen een 12-bar blues is, is fantastisch, door zo'n standaardsjabloon te nemen en het aan te kleden met zulke lyrische versieringen.

"Hij laat het klinken als een soort 18e eeuws kamerorkest, het is zo mooi gemaakt, vol incidenten en avontuur."

Bill Haley & His Comets - Rock Around The Clock

"Door de jaren heen is Haley tot op zekere hoogte uit de geschiedenis van de rock-'n-roll verdwenen, deels omdat hij er nooit cool uitzag, hij was geen sexy symbool zoals Elvis of Eddie Cochran, en dat vind ik schandalig.

"Maar The Comets waren een geweldige band, en dan heb ik het vooral over gitarist Franny Beecher. Wat hij hier doet is echt bijzonder, het is bijna als een jazz solo maar dan verdubbeld in snelheid, en dan heeft het ook nog is die geweldige chromatische loop aan het eind.

"Het is pure, beestachtige rock 'n' roll. Ja, het is een afgezaagd nummer, en de tekst klinkt net als een kinderrijmpje, maar die gitaarpartij maakt dit nummer helemaal te gek."

zoeken
zoeken