Marcel Singor in nieuwe aflevering van Ed Struijlaart's 'Gitaarmannen - De Podcast'

‘Ik ben ge-entertained door een groot gebrek aan clichés’

Muzieknieuws 22-03-2024 07:03

Bij uitkomen van de april-editie van Gitarist verschijnt de 65e aflevering van Gitaarmannen - De Podcast', met Marcel Singor, de gitarist van bands als Kayak, Ayreon en Fish en zeker ook bekend van zijn eigen albums ‘Futureproof’ (2015) en, onder de naam ‘Singor’, ‘Travel Light’ (2020). We zagen workshops van hem op Amsterdam Guitar Heaven en het Bridge Guitar Festival. En hij geeft les op de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam.

In ‘Gitaarmannen, De Podcast’ praat gitarist Ed Struijlaart met zijn favoriete Nederlandse en Belgische gitaristen over hun leven en muziek, met de liefde voor de gitaar als rode draad. De podcast is natuurlijk in audio te beluisteren in je favoriete podcast-app, maar zeker ook te zien op YouTube, inmiddels uitgegroeid tot een geweldige videoserie van 65 afleveringen.

Met Gitarist zijn we partner van deze podcast.

Bekijk de aflevering met Marcel Singor hier: 

Of luister naar de podcast hier: 

Pete Townshend
Marcel Singor spreekt met de gitaar op schoot over tal van onderwerpen die hem bezighouden: bijvoorbeeld over hoe hij als jongen gegrepen werd door Peter Townsends spel op You Better You Bet en de gitaarkampioenschappen die hem al op zijn 13e bekendheid opleverde.
Heel interessant is hoe hij beschrijft hoe bij hem de knop omging toen zijn leraar tijdens de les een nummer uitzocht. “Hé, zo kan ik dus ook een nummer uitzoeken!” En hoe hij op heel bijzondere wijze met Oscar Kraal in Zoetermeer in zijn eerste bandje belandde en later met Bas Bron van de Jeugd van Tegenwoordig aan de slag ging.

De gear
In het tweede deel van de zeventig minuten durende podcast komen de gitaren, de amps en de pedalboards uitgebreid aan bod. Waarom die Robberts gitaar, onafscheidelijk met zijn Laney amp. En welke effecten gebruikt hij bij welke gig?

En natuurlijk licht hij uitgebreid zijn speltechnieken en spelopvatting toe: “Gitaarspelen is geen wedstrijd. Soms is een solo met louter één noot heel mooi, zoals Neil Young dat doet in Cinnamon Girl, en soms zijn veel noten heel mooi, bij Yngwie Malmsteen bijvoorbeeld.”

Op de vraag door welke ‘nieuwe’ gitaristen hij zich laat inspireren peinst hij heel even, want hij speelt al 41 jaar lang 6 dagen per week gitaar en om dan nog gitaarmuziek te gaan luisteren… “Ik ben heel erg gericht op de dingen die mijn spel fris maken. Telkens als ik op iets stuit dat niet iedereen al doet, probeer ik dat te ontwikkelen. Ik ben ge-entertained door een groot gebrek aan clichés!”  

Gitaarmannen en Gitarist
Gitarist is partner van ‘Gitaarmannen, De Podcast’. Op Gitarist.nl hebben we alle afleveringen tot dusverre gebundeld, 65 nu maar liefst, van Spike tot en met Marcel Singor. Met fantastische gesprekken inclusief gitaarspel van Jett Rebel, Jac Bico, Arnold van Dongen, David Piedfort, Rob Winter, Paskal Jacobsen, Erwin Java, Jan Akkerman, Jack Pisters, Wesley Nuis, Tom Morello, Ruben Hoeke, Waylon, Pablo van de Poel, en vele anderen! 
Elders op Gitarist.nl vind je alle afleveringen op rij. Enjoy!

NB: In elke aflevering van Gitaarmannen geven we een jaarabonnement op Gitarist weg!

Abonneer je op de podcast! 
youtube.com/edstruijlaart 

 

 

zoeken
zoeken