aanmelden
Niko Tsonev van Steven Wilson en Lifesigns
Op pad met een gitaar en... een oude radio?
Muzieknieuws 21-08-2014 16:08
De van oorsprong Bulgaarse, maar al twintig jaar in Londen wonende gitarist, producer en componist Niko Tsonev werd bekend door zijn optredens met de band van Steven Wilson. Hij is onder meer te zien en te horen op de concert-dvd ‘Get All You Deserve’. Tegenwoordig maakt hij deel uit van de progrockgroep Lifesigns van oud Asia- en Scorpions-toetsenman John Young, op 27 september te zien in De Boerderij in Zoetermeer. Arne van Os van den Abeelen sprak hem na zijn optreden met Lifesigns tijdens het Resonance Festival in Londen.

 

Niko, op de Steven Wilson-dvd ‘Get All You Deserve’, opgenomen in Mexico City, zien we je met een grote pedalenplank. Die gebruik je niet meer. Waarom niet?
‘Effecten gebruik ik nog veel hoor, maar thuis in mijn studio. Live heb ik mijn setup helemaal veranderd. De basis is een Kemper Profiler geworden. Ik heb al de geluiden die ik nodig heb in de Kemper zitten en kan met een Tech 21 midipedaal constant switchen naar het geluid dat ik wil gebruiken. Ik kan per nummer kiezen voor het benodigde geluid, maar ook voor delen van songs. Alle effecten zijn in de Kemperprofielen meegenomen. Ik gebruik een Dunlop volumepedaal en een geavanceerd expressiepedaal dat ook als wahwah dienst doet en dat is het. Het enige effect dat ik er nog los bij heb is een EBow. Ik heb zelfs geen versterker meer nodig.’Het klinkt fantastisch, zo hoorde ik net, maar mis je de fysieke versterker niet?
‘Nee, die mis ik niet, ik kan echt zonder. Dat is niet verwonderlijk omdat de geluiden van een versterker op het podium met een microfoon worden opgevangen en vervolgens naar een digitale mengtafel gaan. Mijn geluid gaat nu via de Kemper Profiler direct naar die mengtafel. Het enige verschil is dat de geluidsafstelling al eerder is vastgelegd. Ik kan mijn sound echter veel meer variëren doordat ik ook niet meer van één versterker afhankelijk ben en meerdere merken tegelijk kan inzetten. Het geeft me veel meer vrijheid en mijn geluid is altijd goed.
‘Ook met studio opnamen heeft het grote voordelen. Ik heb een rackversie van de Kemper in mijn studio. Ik hoef geen versterker meer uit te regelen en kan direct aan de slag met het geluid dat ik wil.
Wat ik wel doe is regelmatig nieuwe profielen maken. Dat is een stevige klus, waarbij ik verschillende versterkers en veel pedalen gebruik, maar daarna is het weer een stuk makkelijker.’

Toch zie ik een ‘kleine’ versterker achter je op het podium. Waarom dat?
‘Als er een versterker aanwezig is, dan wil ik die nog weleens gebruiken voor wat gecontroleerde feedback. Ik heb hem niet nodig, maar als er toch een versterker aanwezig is, dan gebruik ik ‘m op deze manier. Staat ook wel leuk natuurlijk, want die Kemper ziet er toch een beetje uit als een oude radio.
‘Ik neem dus geen versterkers meer mee en dat scheelt een boel sjouwen kan ik je verzekeren. Mijn gitaar in een gigbag, de Kemper met het midipedaaltje, snoeren, het volume- en het expressiepedaal met de EBow, snaren en plectra in een trolley en ik kan overal zonder problemen naartoe.’

Over je gitaren gesproken: ik zie je altijd met Suhr gitaren.
‘Dat klopt, daar speel ik alweer drie à vier jaar op. Het zijn fantastische instrumenten. De modellen die ik gebruik zijn heel basic, ik heb er twee met twee humbuckers en één in een Stratocaster configuratie. Wel alle drie met een Fendermensuur. Zeer betrouwbare werkgitaren. Ik heb ook een Duesenberg die ik af en toe op het podium gebruik, dat is ook een heel fijne gitaar. En ik gebruik alweer een paar jaar Elixer snaren omdat ze goed klinken en behoorlijk lang mee gaan.’

Wat zijn de plannen met Lifesigns?
‘We zijn nu druk aan het toeren in de UK, dat gaat geweldig en de reacties zijn zeer lovend. Daar gaan we nog wel even mee door, maar we maken nu ook de overstap naar het vasteland. Zo spelen we 27 september in de Boerderij in Zoetermeer. Begin volgend jaar gaan we ook voor een aantal optredens naar de Verenigde Staten. Daarnaast zijn we materiaal aan het schrijven voor een nieuwe cd en gaan we een live-dvd opnemen. De resterende tijd vul ik met lesgeven en het componeren van filmmuziek en wat werk voor televisie. Ik ben ook voorzichtig nummers aan het uitwerken voor een opvolger van mijn cd ‘Banshees and Harpsichords’, maar die moet je absoluut niet verwachten voor eind 2015. Lifesigns heeft nu alle prioriteit.’

Luister hier naar soloalbum ‘Banshees and Harpsichords’ uit 2013:

En klik hier voor de website van Niko Tsonev.