Steve Vai wint Sena European Guitar Award

Uitreiking 9 Juli - Bergen op Zoom

Muzieknieuws 24-05-2016 14:57

Een gemakkelijke keuze volgens de juryvoorzitter Jean-Paul Heck; Steve Vai krijgt op 9 juli aanstaande de SEGA uitgereikt. Zo treed hij in de voetsporen van o.a. Brian May (Queen), Slash (Guns 'n Roses)en Jan Akkerman, die de befaamde internationale prijs eerder in ontvangst mochten nemen.

Frank Zappa, waar Vai op 20-jarige leeftijd debuteerde, noemde hem al de beste gitarist waar hij ooit mee gespeeld heeft. Op zijn indrukwekkende cv staan ook David Lee Roth(Van Halen), Whitesnake en Ozzy Osbourne.

"Steve Vai is de ultieme rockgitarist die samen met generatiegenoten zoals Eddie van Halen en Joe Satriani de gitaarwereld voorgoed veranderde," zo spreekt Jean-Paul Heck, " maar als solist toonde hij pas echt zijn veelzijdigheid. Zijn tweede soloalbum Passion and Warfare uit 1990 staat in de gitaarwereld te boek als een absolute klassieker. Het toeval wil dat een jubileumversie van dit album in juni zal worden uitgebracht.”

Vai is zelf ook erg te spreken over de prijs: "Het is voor mij een enorme eer dat ik de Sena European Guitar Award krijg. Het is een erkenning voor mijn muzikale contributies. Ik kijk er erg naar uit om bij de award-show aanwezig te zijn en een aantal songs met mijn eigen band te spelen (!). Daarnaast is het geweldig om in contact te komen met de broederschap van gitaristen in Nederland.”

In 2014 organiseerde Gitarist in samenwerking met Ibanez een masterclass waar Vai zijn visie op creativiteit deelde. De geluidsopnames daarvan zijn -hier- te beluisteren en het verslag kun je lezen door -hier- te klikken. Uiteraard is dat niet de enige affiniteit die de meestergitarist met Nederland heeft: in 2004 speelde hij met het Metropole Orkest en in 2011 voerde hij met het Noord Nederlands Orkest Steve Vai meets Strawinsky uit.

Afgelopen maart werd Vai ook door de Gitaristlezer verkozen tot beste metalgitarist ter wereld.

De Sena European Guitar Award wordt 9 juli uitgereikt in Gebouw-T te Bergen op Zoom. De kaarten zijn vanaf nu te koop voor 22,50 euro per stuk. Op de site van Gebouw-T  en de site van de SEGA-awardvind je meer informatie.

 

Hieronder het volledige concert met Steve Vai en het Metropole Orkest.

zoeken
zoeken