Release van de week: Ruben Hoeke Band – Reloaded

Vandaag verschenen: 25 november 2022

Muzieknieuws 25-11-2022 08:11

Ruben Hoeke viert dit jaar zijn 30-jarig jubileum als optredend artiest. Dat viert hij onder meer met dit nieuwe album. Wie de Ruben Hoeke Band vooral als energieke, stevige rock ‘n’ rollband kent, zal verrast zijn door ‘Reloaded’. Ruben Hoeke speelt morgen, zaterdag 26 november, met zijn band op Amsterdam Guitar Heaven het slotconcert om 18.00 uur.

Klik hier voor informatie en tickets Amsterdam Guitar Heaven in Q-Factory Amsterdam,  zaterdag 26 november 12.00-19.00u

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

door Kevin Pasman

De Ruben Hoeke Band staat vooral bekend om zijn energieke rock ‘n’ roll, wat ze 26 november op Amsterdam Guitar Heaven nog eens zullen laten horen. Het album ‘Reloaded’ valt echter op door de vele subtielere nummers met gelaagde gitaararrangementen. “Normaal gesproken was ik alleen maar aan het spelen”, aldus Hoeke. “Toen kwam corona en viel er niets meer te spelen. En toen dacht ik: dan ga ik maar wat tijd uittrekken om een plaat op te nemen en daar wat langer over te doen in plaats van de hele boel in twee, drie weken uit de grond te stampen.

"Ik was altijd wel content met één gitaar en misschien een slaggitaar erbij of zoiets. Nu zitten er wat laagjes in. Er zit overal wel een akoestisch gitaartje in om wat sprankel toe te voegen. Met een driekwartgitaar. Ik vroeg op een gegeven moment aan de studio-eigenaar of hij mijn akoestische gitaar kon EQ-en, maar hij stelde me voor dat ik een driekwartgitaar probeerde. Die prikte door de mix heen, waardoor er geen EQ meer nodig was. Het was gewoon goed. Er zit een soort sprankel in, maar ook een bas.”

Er staan zeker nog smerige rocknummers met wild gitaarwerk op Reloaded, zoals Before The Choir. 

Maar er is opvallend veel ruimte voor knappe, cleane gitaararrangementen. Vooral de eerste helft van ‘Reloaded’ bevat veel semiballades met bijna Albatross-achtig aandoende cleane gitaren.

Ook in de meer rockende nummers is ruimte voor cleane en akoestische gitaren. Het sterk opgebouwde, negen minuten lange Oblivion laat zo’n beetje alle kanten van Hoekes gitaarspel horen en is het hoogtepunt van het album.

Maar wie Hoeke het liefst een lange rockende solo hoort spelen kan óók op ‘Reloaded’ rekenen. Op Ramblin’ bijvoorbeeld.

Ruben Hoeke weet weer verschillende decennia aan rockmuziek op één samenhangend album te vangen en dat alleen al is alle lof waard.

Luister hier naar het volledige album: 

En bekijk hier de video van het optreden van de band in de Flux, Zaandam, vorig jaar, waar hij ook de cd-presentatie van Reloaded zal gaan doen, 17 december.

In de komende editie van Gitarist vind je een uitgebreid interview met Ruben! 

zoeken
zoeken