Gitaarverhaal: ’51 Epiphone Emperor

Video bij het artikel in Gitarist 284

Gitarist Extra 24-10-2014 10:10

Ooit waren Gibson en Epihone elkaars grootste concurrent. In de strijd om de grootste jazzgitaar was de Emperor Epiphone's ulitieme wapen. Bijnaam: de ‘Gibson Super 400 killer’. In Gitarist 284, november 2014 halen we deze archtopreus uit de koffer.

In een tijd waarin elementen en versterkers niet alledaags waren was akoestisch volume heel belangrijk. Epiphone speelde hierop in door de Emperor een klankkastbreedte van maar liefst 18,5 inch (469 mm) te geven en het volume is dan ook navenant. Blijkbaar vertrouwde een eerdere eigenaar hier niet helemaal op, want in de originele koffer bevindt zich nog een DeArmond element uit de jaren vijftig dat zwevend kan worden bevestigd.    

Behalve de afmetingen valt ook het staartstuk op, de zogenaamde ‘Frequensator’. Dit door Epiphone gepatenteerde ontwerp zorgt voor een betere balans tussen de hoge en lage snaren.

In onderstaande video laat Michael Horowitz van DjangoBooks horen hoe een stukje gypsyjazz op deze grootste akoestische archtop ooit klinkt. De Emperor die hij bespeelt is het exemplaar dat in het blad wordt besproken.

 

Dutch Archtop Museum
Wie meer wil weten over deze gitaar en andere Epiphone archtops kan ook bij het Dutch Archtop Museum terecht. Dit particuliere museum van Ruurd Feitsma heeft een grote collectie Epiphone en andere archtops en kan op afspraak bezocht worden. Het museum heeft een informatieve website waar je veel kunt opsteken over Epiphone: geschiedenis, modellen, serienummers, etc. Dutch Archtop Museum

The Dutch Archtop Museum

zoeken
zoeken