aanmelden
James Taylor masterclass
Video en audio bij de workshop in Gitarist 293
Gitarist Extra 23-07-2015 10:07
James Taylor is weer helemaal in vorm nu zijn eerste album met eigen composities sinds het succesvolle ‘October Road’ uit 2002 uit is. In een exclusief interview vertelt Taylor in Gitarist 293, augustus 2015 over zijn nieuwe album, zijn werkwijze in de studio en zijn verfijnde akkoordenspel. Aansluitend geeft de geweldige fingerstylegitarist speciaal voor onze lezers een masterclass over zijn speeltechniek, waarvan je de noten en tabs in het blad vindt. We legden de masterclass ook op video vast en die kun je hier zien.

De akoestische gitaarstijl van James Taylor is nog even herkenbaar als in het begin van de jaren zeventig. Taylor heeft een pianistische stijl en onderscheidt zich daarmee van veel andere akoestische folky songwriters, die veelal steunen op het op aanslagpatronen gebaseerd spel van voornamelijk bluesgitaristen. Denk maar eens aan hoe een pianist zorgvuldig zijn noten kiest om soepel van het ene akkoord naar het andere over te gaan. Dat vraagt muzikale kennis en een zorgvuldige beheersing van de rechterhand. 

In de video laat James Taylor een aantal aspecten van zijn spel zien die ook in de workshop in het blad worden behandeld met bijbehorende noten, tabs en akkoorddiagrammen. De voorbeelden worden in beeld aangegeven en van een drietal (de fingerstylestukken) vind je hier ook alleen de audio. 

 

Voorbeeld 1
Taylor begint met ons te laten zien hoe hij door een akkoordenschema heen fingerpickt. Let op hoe hij soms al tonen van een volgend akkoord introduceert om extra kleur te geven. 

Voorbeeld 3
Dit Latijns Amerikaans aandoende akkoordenschema demonstreert nogmaals de techniek die we ook in voorbeeld 1 zagen. 

Voorbeeld 5
Ten slotte demonstreert Taylor nog zijn ‘pick-en-strum’-techniek.